Cati bani mai trebuie investiti intr-o casa la rosu - 22 martie 2010

22 martie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La o suprafata de 200 de metri patrati, cu living si bucatarie la parter si trei camere la etaj, e necesar un buget de aproape 12.000 de euro pentru termosistem, finisaje, varuiala si manopera.
 
Odata cu instalarea crizei economice, pretul imobilelor a scazut considerabil. Loviti de povara datoriilor, o parte dintre investitorii care au ridicat case au hotatat sa le lase la rosu, adica nefinisate.
 
Insa cat ar trebui sa mai platesti ca sa te poti muta? Ce buget trebuie pentru gresie, faianta, usi sau zugraveala? Am ales o casa construita pe 100 de mp, cu etaj. La parter, proprietarul a vrut un living, bucatarie mare, o baie de serviciu si un hol.
 
50.000 de euro zidaria
 
La etaj sunt doua camere pentru copii, o baie pentru cei mici, dormitorul matrimonial precum si o baie pentru parinti. Constructia, fara finisaje si tencuiala, a costat 50.000 de euro. In pret au intrat proiectul arhitectului, schita instalatiilor sanitare si de gaze, plus toate avizele de la autoritati.
 
Zidarii si-au incheiat treaba, s-au montat si geamurile, urmeaza ultima etapa. Se face lista, iar meseriasul o lungeste si mai mult. Bugetul trebuie sa creasca. Odata ce te-ai apucat, toate lucrarile se fac in lant, una dupa alta, iar problema banilor da emotii. Din magazin in magazin, am comparat ofertele si am ales preturile medii, iar acolo unde a fost posibil, chiar pe cele mai ieftine, insa fara a neglija calitatea.
 
Pe langa preturi, am adaugat si manopera, cat cere meseriasul pentru montare, finisare si varuit. Intai am ales centrala termica. Pretul: 4.200 de lei, in care este inclus si montajul. Pentru restul instalatiei, meseriasii iau bani la fiecare calorifer in parte - 120 de lei bucata. In pret sunt incluse si celelalte lucrari de montare a tevilor.
 
12 lei/mp pentru montarea parchetului si 30 de lei/mp - la gresie si faianta
 
Apoi ne-am indreptat atentia catre bucatarie si bai. Gresia si faianta am gasit-o la promotie - 19 lei/mp, respectiv 17 lei/ mp. La aceasta se adauga adezivul, 19,49 lei sacul de 25 kg. Manopera meseriasului pentru fiecare metru patrat este de 30 de lei. Parchetul l-am gasit tot la oferta - 20,99 de lei/mp.
 
Montarea ajunge in medie cam 12 lei pe metru patrat. Pentru finisaje am ales doua tipuri de glet, unul care se foloseste prima data si al doilea, foarte fin. Primul a costat 26 de lei sacul, iar gletul mai fin - 38 de lei. In total, pentru opera finala, in care intra gletul, finisajul si varuitul, zugravul vrea 20 de lei pentru fiecare metru patrat.
 
9.328 de lei termosistemul
 
Au urmat usile, WC-urile, lavoarele, o cada, o cabina de dus, dar si cele mai marunte lucruri - prize, intrerupatoare, aplice. Toate au fost trecute pe lista, astfel incat singurele lucruri in care se mai investeste sa fie obiectele de mobilier.
 
Termosistemul este si el o investitie destul de consistenta. Polistirenul, adezivul, plasa de armare, varul pentru fatada si manopera au costat peste 9.000 de lei. La final am facut totalul - 46.619 de lei, adica in jur de 11.600 de euro a costat totul, inclusiv manopera.
 
GLET, FAIANTA, PARCHET
 
Sfaturile meseriasilor
 
Specialistii in amenajari interioare spun ca la acest tip de lucrari nu se potriveste nici macar socoteala din targ. De cele mai multe ori apar interventii neprevazute si se poate intampla ca necesarul de materiale sa se mareasca.
 
„Sunt lucruri imprevizibile: pereti care au nevoie de mai mult material de incarcare, vopseaua lavabila sa nu fie suficienta, iar daca mai are si culoare in ea, nu e bine deloc. E mai bine sa ramana. La gresie si faianta, de exemplu, eu ii sfatuiesc pe clienti sa-si faca o rezerva. Au fost cazuri in care au avut nevoie de cateva placi si nu au mai gasit pe piata, nu se mai fabrica modelul respectiv”, spune inginerul Mihai Vasilache, manager la o firma de amenajari interioare.
 
Aceiasi meseriasi spun ca proprietarul trebuie sa fie pregatit pe tot timpul lucrarii sa mai cumpere cate ceva. „E imposibil sa ajunga la perfectie toate materiale. Ori raman, ori mai trebuie cate un sac de glet, o plinta in plus pentru parchet, diverse alte materiale. Insa calculele si lista care se fac prima data cu meseriasul raman aceleasi. Celelalte lucruri care apar pe parcursul lucrarilor sunt stresante mai mult din cauza drumurilor obositoare pana la magazin”, e de parere Cosmin Vasile, zugrav la o firma de amenajari interioare din Bucuresti.
 
In ceea ce priveste termosistemul, este indicat sa se faca si o analiza energetica. Astfel se poate stabili exact grosimea polistirenului care trebuie folosit.
 
 
 
 
OFERTA
 
Piata caselor fara tencuiala si var
 
Bucuresti - in functie de zona in principal si de suprafata, preturile incep de la 65.000 de euro si depasesc 400.000 de euro;
 
Timisoara - cu 45.000 de euro poti sa-ti cumperi o casa la periferie. In oras, preturile depasesc 120.000 de euro;
 
Cluj - oferta de case nevaruite incepe de la 70.000 de euro in localitatile de la periferie si ajunge, in zona centrala, de exemplu, pana la 250.000 de euro;
 
Brasov - preturile ceva mai piperate sunt in zona Poiana Brasov, acolo unde imobilele cu etaj sar de 200.000 de euro, iar cele mai ieftine pornesc cam de la 100.000 de euro;
 
Iasi - la periferie, pretul unei case fara tencuiala a scazut pana la 40.000 de euro. Cele mai scumpe sunt in zona rezidentiala Bucium, intre 165.000 de euro si 250.000;
 
Bacau - in functie de zona, preturile incep de la 40.000 de euro si ajung pana la 250.000 de euro;
 
Constanta - casele la rosu pornesc de la 60.000 de euro si ajung pana la 250.000 de euro.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Proiectorul Epson EB-L25000U, premiat cu distinctia iF Design Award 2017 Proiectorul Epson EB-L25000U, premiat cu distinctia iF Design Award 2017
Lansarea Albumului RIDA Lifestyle Design Interior 2024: Celebrarea Excelentei in Design Lansarea Albumului RIDA Lifestyle Design Interior 2024: Celebrarea Excelentei in Design
Produsele Tefal dau o noua aroma bucatariei tale Produsele Tefal dau o noua aroma bucatariei tale
Firmele romanesti cauta 7.500 de constructori romani, in Italia Firmele romanesti cauta 7.500 de constructori romani, in Italia
Importanta sunetului in 2020: Cum ne-a ajutat muzica sa ramanem optimisti intr-un an dificil Importanta sunetului in 2020: Cum ne-a ajutat muzica sa ramanem optimisti intr-un an dificil
Repartitorul ramine optional Repartitorul ramine optional

Vezi mai multe articole