casa activa

Ce este casa activa?

21 februarie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu siguranta ati mai auzit termenul de “casa pasiva”, este tot mai vehiculat atat pe site-urile de home & deco sau cele de stiri si informatii, dar si de catre producatorii de ferestre termoizolante din PVC, de polistiren, panouri solare sau pompe de caldura . Insa termenul de “casa activa” este unul mai nou si de aceea il vom dezbate in randurile care urmeaza.In momentul in care iti alegi o casa ai in vedere (sau ar fi bine sa ai) doua aspecte: designul si functionalitatea. Daca in ceea ce priveste designul lucrurile sunt evidente, trebuie sa-ti placa acea casa, sa fie frumoasa, in ceea ce priveste functionalitatea sunt mai multe aspecte de luat in calcul: suprafata, compartimentarea, numarul de camere, costurile de intretinere, climatul interior, tipul materialelor din care a fost realizata casa etc.

Ideea de casa activa pleaca de la notiunea de functionalitate. Principala caracteristica a unei astfel de case o constituie impactul pe care aceasta il are asupra mediului inconjurator. Iar acest impact trebuie sa fie unul pozitiv, evident, pentru ca o casa, pentru a fi considerata activa, trebuie sa produca mai multa energie decat consuma. Mai mult decat atat, energia pe care o produce o casa activa trebuie sa fie din surse regenerabile.

La o casa activa se pune mare pret si pe climatul interior sanatos, realizat prin multa lumina natura si aer proaspat. Asta inseamna ca o astfel de casa trebuie sa aiba ferestre mari, generoase, prevazute cu sisteme de microventilatie pentru a asigura locuitorilor aer curat tot timpul, chiar si pe perioada iernii, cand nu prea tine nimeni geamurile deschise.

O casa activa dispune cu siguranta de panouri solare, ce pot asigura pana la 75% din apa calda menajera, precum si de un sistem de colectare a apei de ploaie, reducand in felul acesta atat consumurile energetice, cat si pe cele de resurse naturale.

In concluzie, o casa activa este eficienta energetic, are impact pozitiv asupra naturii si ofera locuitorilor un climat interior sanatos.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO
Cum sa construiesti o casa mica in timp record cu un buget minim Cum sa construiesti o casa mica in timp record cu un buget minim
“Casa evantai”, solutie pentru cei cu venituri mici sau care au nevoie de adapost? “Casa evantai”, solutie pentru cei cu venituri mici sau care au nevoie de adapost?
Mici, dar impunatoare - 5 micro-case care vor schimba ce stiai despre spatiile mici Mici, dar impunatoare - 5 micro-case care vor schimba ce stiai despre spatiile mici
Tiny house - Casa mica Tiny house - Casa mica
Casa din lemn prefabricat: avantaje, dezavantaje si recomandari Casa din lemn prefabricat: avantaje, dezavantaje si recomandari

Vezi mai multe articole