casa activa

Ce este casa activa?

21 februarie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu siguranta ati mai auzit termenul de “casa pasiva”, este tot mai vehiculat atat pe site-urile de home & deco sau cele de stiri si informatii, dar si de catre producatorii de ferestre termoizolante din PVC, de polistiren, panouri solare sau pompe de caldura . Insa termenul de “casa activa” este unul mai nou si de aceea il vom dezbate in randurile care urmeaza.In momentul in care iti alegi o casa ai in vedere (sau ar fi bine sa ai) doua aspecte: designul si functionalitatea. Daca in ceea ce priveste designul lucrurile sunt evidente, trebuie sa-ti placa acea casa, sa fie frumoasa, in ceea ce priveste functionalitatea sunt mai multe aspecte de luat in calcul: suprafata, compartimentarea, numarul de camere, costurile de intretinere, climatul interior, tipul materialelor din care a fost realizata casa etc.

Ideea de casa activa pleaca de la notiunea de functionalitate. Principala caracteristica a unei astfel de case o constituie impactul pe care aceasta il are asupra mediului inconjurator. Iar acest impact trebuie sa fie unul pozitiv, evident, pentru ca o casa, pentru a fi considerata activa, trebuie sa produca mai multa energie decat consuma. Mai mult decat atat, energia pe care o produce o casa activa trebuie sa fie din surse regenerabile.

La o casa activa se pune mare pret si pe climatul interior sanatos, realizat prin multa lumina natura si aer proaspat. Asta inseamna ca o astfel de casa trebuie sa aiba ferestre mari, generoase, prevazute cu sisteme de microventilatie pentru a asigura locuitorilor aer curat tot timpul, chiar si pe perioada iernii, cand nu prea tine nimeni geamurile deschise.

O casa activa dispune cu siguranta de panouri solare, ce pot asigura pana la 75% din apa calda menajera, precum si de un sistem de colectare a apei de ploaie, reducand in felul acesta atat consumurile energetice, cat si pe cele de resurse naturale.

In concluzie, o casa activa este eficienta energetic, are impact pozitiv asupra naturii si ofera locuitorilor un climat interior sanatos.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa DOC: locuinta de pe malul Dunarii care si-a facut loc printre marile proiecte internationale Casa DOC: locuinta de pe malul Dunarii care si-a facut loc printre marile proiecte internationale
Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I) Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I)
Locuinta bioclimatica Locuinta bioclimatica
Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO Un proiect indraznet: casa din caramizi tip LEGO
Tiny house - Casa mica Tiny house - Casa mica
Off-the-grid home - cum sa-ti generezi singur electricitatea Off-the-grid home - cum sa-ti generezi singur electricitatea

Vezi mai multe articole