on

Constructii din materiale alternative: casa din caramizi de polipropilena

14 mai, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Inovatia in materie de constructii nu inceteaza sa uimeasca, chiar daca multe dintre proiecte nu ajung sa dobandeasca popularitatea asteptata. Astfel, ne-am amintit de o descoperire mai veche de la un targ de profil, pe care ne-am propus sa-l readucem din nou in atentie: casa din polipropilena. In continuare, iti vom prezenta caracteristicile acestui tip de material si asteptam sa ne spui parerea ta: ar merita sau nu sa i se acorde mai mult interes si in prezent?

Multi dintre noi suntem obisnuiti ca materialele sa fie obtinute direct din natura, eventual dupa un mic proces de prelucrare. Foarte putini si-ar imagina insa o constructie realizata din caramizi din polipropilena. De la departare, nimic nu ar sugera faptul ca o astfel de casa este una atipica, realizata dintr-un material neobisnuit. Caramizile respective sunt realizate, insa, din polipropilena aditivata contra incendiului. Distribuitorii sustineau la acea vreme ca aceasta este complet reciclabila si reutilizabila, iar eventualele deseuri pot fi refolosite de catre constructor.

Siguranta constructiei

Materialul este disponibil in 3 forme diferite, cu dimensiuni (grosimi) de 8, 16 si 25 cm. Toate formatele de caramida au la mijloc o delimitare, pentru a se potrivi fiecarei configuratii de constructie, prin debitare. Elementele din polipropilena se fixeaza in structura de beton armat (fundatie, planseu, pardoseala) cu bare de otel, amplasate la distante de 17 cm una fata de cealalta. Montate de la podea la plafon, se elimina utilizarea stalpilor de rezistenta din beton armat. Din aceste caramizi modulare si usoare pot fi realizata constructii de diferite forme: vile, cabane, hale industriale etc.

Timp scurt de executie

Datorita prezentei de cavitati interne, caramida poate fi asociata cu diverse tipuri de izolanti termici si acustici. Fiecare caramida are in interiorul sau aproximativ 14 cm de izolant poliuretanic expandat, cu o densitate de 45kg/mc. Forma si materialul de constructie permit renuntarea la izolarea exterioara cu polistiren. Astfel, se realizeaza economisirea de caldura, in avantajul proprietarului si al mediului inconjurator.

Caramida este impermeabila si permite in acelasi timp scurgerea apei si asanarea peretilor. Puternic izolant termic si acustic, sistemul reprezinta o alternativa optima la caramida traditionala, mai ales ca poseda si proprietati antiseismice. Plafoanele traditionale din beton armat sau prefabricat (atat din ciment, cat si din lemn) sunt sustinute corespunzator si pot suporta greutati de 10 ori mai mari decat caramida traditionala.

Utilizarea sistemului de constructie evita folosirea stalpilor din beton armat, simplifica proiectarea instalatiilor si procesul de constructie al zidurilor. Timpul de executie va fi astfel redus considerabil, daca judecam dupa spusele constructorilor, care sustin ca o vila poate fi ridicata pana la acoperis in mai putin de 20 de zile.

Costuri reduse si riscuri scazute

Construirea este simpla si nu este nevoie de mana de lucru specializata sau de utilaje specifice santierului. Astfel, se reduc cu 80% costurile de gestiune. De asemenea, vor fi economisite si materialele necesare tencuielii cu pana la 20%.

Asadar, dupa toata aceasta argumentatie, ai folosi sau nu caramizile din polipropilena pentru construirea unei case? Spune-ti parerea in comentarii!

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Cristi Marian

05 noiembrie, 09:13

Cum putem lua legatura cu astfel de constructori?

doru bogdan

23 ianuarie, 13:31

da as folosi dar de unde ?

Romulus BUNCILA

18 mai, 22:55

Toate bune si frumoase, dar unde se gasesc aceste caramizi minune?

Alte articole

Ce sa ai in vedere atunci cand construiesti o casa care nu va fi conectata la utilitati Ce sa ai in vedere atunci cand construiesti o casa care nu va fi conectata la utilitati
6 motive pentru care sa-ti cumperi o casa cu structura din lemn 6 motive pentru care sa-ti cumperi o casa cu structura din lemn
Casa de vacanta Casa de vacanta
Case din lemn - costuri Case din lemn - costuri
Generalitati despre casele din lemn Generalitati despre casele din lemn
Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea a II-a) Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea a II-a)

Vezi mai multe articole