Muncitori care toarna si niveleaza beton

Caracteristicile betonului intarit - rezistenta si durabilitate

22 august, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa ce s-a intarit, betonul trebuie sa aiba doua caracteristici: sa aiba rezistenta si durabilitate. Sa le prezentam pe rand.
In ceea ce priveste rezistenta betonului, putem face urmatoarele doua mari categorii de clasificari: rezistenta mecanica si rezistenta la actiunile mediului.

Rezistenta mecanica a betonului este de doua feluri:
- Rezistenta la compresiune. Aceasta este considerata cea mai importanta proprietate a betonului intarit, cu ajutorul careia se defineste clasa betonului si, implicit, principala clasificare a acestuia. In general, rezistenta ofera o imagine de ansamblu asupra calitatii betonului. Rezistenta betonului constituie un element vital in proiectarea elementelor de structura, ea fiind clar specificata de catre proiectanti prin clasa betonului.
- Rezistenta la intindere. Aceasta se determina in mod curent prin metoda incovoierii si prezinta interes deosebit in cazul betoanelor utilizate pentru platforme si drumuri.

Rezistenta la actiunea mediului este de doua feluri:
- Rezistenta la coroziune. Aceasta se caracterizeaza prin capacitatea betonului de a rezista intr-un mediu agresiv si se poate cuantifica prin pierderea de greutate si rezistenta a probelor. Rezistenta la coroziune depinde de natura cimentului folosit si de gradul de impermeabilitate a betonului.
- Rezistenta la foc. Chiar daca este supus unor temperaturi ridicate, betonul nu degaja gaze toxice sau fum. In comparatie cu lemnul, otelul sau alte materiale de constructii, betonul constituie o excelenta bariera impotriva focului, fara a fi nevoie de protectie suplimentara. Betonul poate rezista la temperaturi de pana la 300°C

Durabilitatea betonului este caracteristica acestuia de a-si pastra in timp proprietatile, fara sa se intervina asupra lui cu masuri speciale de intretinere.

Rezistenta si durabilitatea sunt influentate de:
- tipul de ciment - acesta influenteaza proprietatile betonului;
- raportul apa/ciment - prea multa apa conduce la obtinerea unui beton cu mai multe defecte de structura, de rezistenta mai scazuta si, implicit, mai putin durabil;
- aditivi - este necesara utilizarea aditivilor specifici pentru cresterea rezistentei si durabilitatii;
- compactare - o compactare corecta conduce la cresterea densitatii betonului si, totodata, la cresterea rezistentei si a durabilitatii;
- tratarea betonului - aceasta reprezinta cheia succesului unui beton durabil si consta in tratarea corespunzatoare a acestuia.

Care este diferenta intre betonul proaspat si cel intarit? Betonul proaspat este betonul complet amestecat si aflat inca intr-un stadiu care ii permite compactarea prin metoda aleasa, in timp ce, betonul intarit este betonul in stare solida, care a obtinut o rezistenta semnificativa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pericolul ascuns al azbestului Pericolul ascuns al azbestului
Avantajele si dezavantajele caselor din zidarie versus cele din lemn Avantajele si dezavantajele caselor din zidarie versus cele din lemn
5 avantaje ale microcimentului in amenajari interioare 5 avantaje ale microcimentului in amenajari interioare
Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie II Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie II
Etichetarea adezivilor pe baza de ciment flexibil. Cand sunt valabile informatiile si cand nu? Etichetarea adezivilor pe baza de ciment flexibil. Cand sunt valabile informatiile si cand nu?
IMPERMEABILIZAREA BETONULUI INFRASTRUCTURILOR CU PRODUSE XYPEX IMPERMEABILIZAREA BETONULUI INFRASTRUCTURILOR CU PRODUSE XYPEX

Vezi mai multe articole