on

Ce este travertinul?

30 ianuarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Piatra naturala se foloseste de mii de ani in constructia cladirilor. Durabilitatea, rezistenta si aspectul estetic sunt doar cateva din calitatile acesteia.

Travertinul a traversat cu succes secolele pana in zilele noastre, devenind unul din putinele materiale de constructii care poate reflecta milenii de istorie, arta si viata cotidiana. In ziua de astazi, travertinul este un material apreciat si folosit atat in amenajarile interioare, cat si in cele exterioare. Nu exista un ghid de proiectare exact atunci cand vine vorba de travertin. Il intalnim sub forma de piatra de constructie, pardoseli si placaje la interior - inclusiv in bai si bucatarii, blaturi de bucatarie, placarea peretilor interiori, placarea semineelor - si exterior - alei, terase, scuaruri, fatade, ancadramente, trepte, coloane, seminee si alte intrebuintari.

Travertinul este o roca sedimentata poroasa de calcar. Modelele si culorile travertinului variaza, iar acest fenomen se observa clar in produsul finit. In functie de mineralul continut, travertinul poate fi gri cu nuante de violet sau maro-galbui si chiar maro-ciocolatiu. Datorita culorilor calde, dar si a texturii poroase, travertinul ofera numeroase posibilitati pentru amenajarile interioare si exterioare.

Placile de travertin sunt adesea folosite in proiectele de interior, pentru pardoseli in amenajarile rezidentiale, cat si ca optiune decorativa pentru placarea peretilor. Pe cand, pavajele de travertin sunt destinate amenajarilor exterioare, in realizarea aleilor, a spatiilor de terasa etc.

Pe piata exista numeroase optiuni accesibile pentru folosirea placilor de travertin, dar ca orice alt material de constructii travertinul are atat avantaje, cat si dezavantaje. Iata cateva dintre ele:

Avantajele placilor de travertin:

Travertinul este disponibil in multe variante de nuante si in cantitati si dimensiuni comparabile cu marmura si granitul. Travertinul are o rezistenta crescuta la solicitarile mecanice, superioara de multe ori altor materiale. De asemenea, este rezistent la compresiune, uzura, inghet sau dezghet, umiditate etc. Travertinul poate schimba complet estetica incaperilor, oferind un aspect elegant si sofisticat. Instalarea si reparatia placilor de travertin se efectueaza cu usurinta. Travertinul este o piatra naturala, deci este un material ecologic, prietenos cu mediul inconjurator.

Dezavantajele placilor de travertin:

Placile de travertin au nevoie de o atentie mai deosibita si este necesar sa te ocupi periodic de intretinerea lor. In cazul in care utilizezi travertinul pentru realizarea blaturilor de bucatarie sau bar trebuie sa fii atent la substantele cu aciditate ridicata, precum sucul de lamaie care poate afecta suprafata travertinului. Daca iti doresti sa utilizezi travertinul pentru placarea podelei, iti recomandam sa folosesti solutii de curatare care sa nu duca la deteriorarea acestuia.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ceresit CM 11 PLUS, impecabil si ALB Ceresit CM 11 PLUS, impecabil si ALB
BCA-ul, materialul preferat al constructorilor BCA-ul, materialul preferat al constructorilor
Pentru casa care te tine o viata, alege BCA Pentru casa care te tine o viata, alege BCA
Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie I Tipuri de cherestea pentru constructii - despre clasificare, umiditate, tratamente, costuri si sortimente de lemn pentru constructie I
Tehnologia SIN, unica in Romania, doar la King Steel Tehnologia SIN, unica in Romania, doar la King Steel
Ceresit FT101 transparent, solutia multifunctionala pentru profesionisti Ceresit FT101 transparent, solutia multifunctionala pentru profesionisti

Vezi mai multe articole