on

Ce este travertinul?

11 septembrie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Piatra naturala se foloseste de mii de ani in constructia cladirilor. Durabilitatea, rezistenta si aspectul estetic sunt doar cateva din calitatile acesteia. Această piatră naturală a fost ”aliatul perfect” în construcții datorită rezistenței, durabilității și aspectului estetic îmbietor. Printre roci, travertinul s-a impus cu succes, devenind unul dintre puținele materiale de construcții capabile să reflecte milenii de istorie, artă și viață cotidiană. Acest articol își propune să vă introducă în lumea fascinantă a travertinului, un material apreciat și utilizat în amenajările interioare și exterioare.

travertin in constructii exemplu

Travertinul a traversat cu succes secolele pana in zilele noastre, devenind unul din putinele materiale de constructii care poate reflecta milenii de istorie, arta si viata cotidiana. In ziua de astazi, travertinul este un material apreciat si folosit atat in amenajarile interioare, cat si in cele exterioare. Nu exista un ghid de proiectare exact atunci cand vine vorba de travertin. Il intalnim sub forma de piatra de constructie, pardoseli si placaje la interior - inclusiv in bai si bucatarii, blaturi de bucatarie, placarea peretilor interiori, placarea semineelor - si exterior - alei, terase, scuaruri, fatade, ancadramente, trepte, coloane, seminee si alte intrebuintari.

Ce Este Travertinul?

Travertinul este o formă de sediment rocă calcaroasă, formată în principal în jurul surselor termale și cascade. Frumusețea sa unică, imortalizată în numeroase structuri legendare ale lumii, este atribuită modelului său stratificat, porilor și detaliilor fine și nuanțelor subtile de colorare.

travertin in natura exemplu

Travertinul este o roca sedimentata poroasa de calcar. Modelele si culorile travertinului variaza, iar acest fenomen se observa clar in produsul finit. In functie de mineralul continut, travertinul poate fi gri cu nuante de violet sau maro-galbui si chiar maro-ciocolatiu. Datorita culorilor calde, dar si a texturii poroase, travertinul ofera numeroase posibilitati pentru amenajarile interioare si exterioare.

Placile de travertin sunt adesea folosite in proiectele de interior, pentru pardoseli in amenajarile rezidentiale, cat si ca optiune decorativa pentru placarea peretilor. Pe cand, pavajele de travertin sunt destinate amenajarilor exterioare, in realizarea aleilor, a spatiilor de terasa etc.

Pe piata exista numeroase optiuni accesibile pentru folosirea placilor de travertin, dar ca orice alt material de constructii travertinul are atat avantaje, cat si dezavantaje. Iata cateva dintre ele:

Avantajele placilor de travertin:

Travertinul este disponibil in multe variante de nuante si in cantitati si dimensiuni comparabile cu marmura si granitul. Travertinul are o rezistenta crescuta la solicitarile mecanice, superioara de multe ori altor materiale. De asemenea, este rezistent la compresiune, uzura, inghet sau dezghet, umiditate etc. Travertinul poate schimba complet estetica incaperilor, oferind un aspect elegant si sofisticat. Instalarea si reparatia placilor de travertin se efectueaza cu usurinta. Travertinul este o piatra naturala, deci este un material ecologic, prietenos cu mediul inconjurator.

Dezavantajele placilor de travertin:

Placile de travertin au nevoie de o atentie mai deosibita si este necesar sa te ocupi periodic de intretinerea lor. In cazul in care utilizezi travertinul pentru realizarea blaturilor de bucatarie sau bar trebuie sa fii atent la substantele cu aciditate ridicata, precum sucul de lamaie care poate afecta suprafata travertinului. Daca iti doresti sa utilizezi travertinul pentru placarea podelei, iti recomandam sa folosesti solutii de curatare care sa nu duca la deteriorarea acestuia.

... de reținut!

În amenajările interioare, travertinul poate fi utilizat în multe moduri: pardoseli, instalații sanitare, blaturi de bucătărie, șeminee și multe altele. Datorită frumuseții sale distinctive și a rezistenței sale, este, de asemenea, o alegere populară pentru amenajările exterioare, de la alei și terase la fațade de clădiri.

Avantajul lui principal este că, fiind o piatră naturală, se adaptează și completează perfect peisajul.

Așadar, travertinul este un material de construcție și amenajare cu o istorie milenară și cu calități îmbietoare. Este o demonstrație de rezistență, versatilitate și estetică, capabilă să transforme orice spațiu într-un loc cu adevărat special.

Dacă sunteți în căutarea unui material care va adăuga strălucire și valoare spațiului dvs., travertinul ar fi o alegere excelentă.

 

... participă la discuțiile despre aplicarea travertinului, pe Forumul Misiunea Casa:

Am selectat pentru voi, aceste topicuri de interes, cu discuțiile purtate între forumistii și specialiștii Misiunea Casa, pe tema ”travertin”. Bineînțeles, ne puteți trimite intrebările pe adresa Redacției sau puteți deschide topicurile voastre, pe Forum (după ce vă înregistrați)!

(1) Placare terasă și trotuar cu travertin

(2)  Corectare diferente trepte travertin

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Catalogul 2015 - Constructii si amenajari de la Praktiker Catalogul 2015 - Constructii si amenajari de la Praktiker
Placi ceramice de dimensiuni mari - o alta definitie a spatiului Placi ceramice de dimensiuni mari - o alta definitie a spatiului
In cat timp se usuca spuma poliuretanica? In cat timp se usuca spuma poliuretanica?
Amorsa – sfaturi de preparare si aplicare Amorsa – sfaturi de preparare si aplicare
Caramida - un materiale de constructii cu istorie Caramida - un materiale de constructii cu istorie
Potentialul lemnului - termoizolare Potentialul lemnului - termoizolare

Vezi mai multe articole