Ce sunt lichenii stabilizati si ce eforturi presupun amenajarile interioare cu acestia

14 martie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La inceputul acestei primaveri avem placerea de a anunta demararea unui parteneriat cu MATER, prima biblioteca de materiale din Estul Europei. In baza acestei cooperari, designerii MATER vor contribui la informarea cititorilor Misiunea Casa in legatura cu cele mai noi, inovative si neasteptate elemente de décor interior si nu numai. Primul articol din aceasta serie este dedicat amenajarilor cu licheni stabilizati, un curent care aduna de la an la an tot mai multe persoane interesate.

Ce sunt lichenii?

In natura, lichenii sunt organisme din regnul Funghi si sunt compusi dintr-o ciuperca si o alga.  Sunt extrem de rezistenti si se pot dezvolta chiar si in conditii aspre, temperaturi foarte scazute si in medii foarte diferite: pe sol, pe scoarta copacilor, pe stanci, pe muschi sau pe lemn aflat in putrezire.

In schimb, licheni de interior precum Evergreen, sunt licheni adevarati, stabilizati. Acest lucru presupune recoltarea lichenilor complet dezvoltati, apoi plasarea tulpinilor in containere cu solutie speciala pe baza de glicerina si alte componente naturale. Solutia este absorbita pana la reducerea completa a sevei, iar procesul de rehidratare este finalizat in cateva zile. Lichenii absorb cu usurinta, impreuna cu solutia de conservare si coloranti alimentari, ceea determina disponibilitatea lor intr-o gama variata de culori.

Procedeul de stabilizare este 100% natural si asigura mentinerea texturii si culorii organismelor vegetale pentru o perioada de pana la 10 ani.

Lichenii cel mai des folositi sunt din specia Cladonia Stellaris, iar recoltarea se face cu precadere din zonele nordice din apropierea Cercului Arctic.

 

Utilizare

Muschiul de interior poate fi utilizat atat in interior, cat si in exterior. Pentru folosirea in exterior se recomanda amplasarea intr-o zona umbrita, pentru a evita degradarea culorii.

Odata cu dobandirea notorietatii, tot mai multi designeri si arhitecti au inceput sa integreze lichenii in amenajari interioare, pereti decorativi, obiecte de mobilier sau corpuri de iluminat. Atat in locuinte, dar si in spatii comerciale, hoteluri sau restaurante, lichenii reprezinta o optiune pentru un spatiu verde usor de intretinut si cu o valoare decorative deosebita.

In plus, acestia imbunatatesc calitatea aerului si ajuta la reducerea problemelor respiratorii, efect observat mai ales in spatiile de birouri. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului de stres si oboseala si au un efect fonoabsorbant.

Montaj

Deoarece sunt stabilizati, muschii nu necesita sol si au o greutate redusa, deci pot fi cu usurinta amplasati atat pe pereti, corpuri suspendate la inaltimi mari, sau chiar pe tavan. Sunt livrati, cel mai adesea, in placi, pe un suport rigid, sau flexibil, in functie de locul in care urmeaza a fi amplasati. Pot fi aplicati atat prin lipire cu adeziv specific, cat si prin fixare mecanica, cu suruburi sau capse.

O alta metoda de comercializare este cea a organismelor vegetale in recipiente sigilate, cel mai frecvent in pungi, care necesita lipirea bucata cu bucata pe suport, cu adeziv specific suportului.

Chiar daca protejeaza partial peretii sau suprafata pe care sunt amplasati, lichenii nu pot inlocui finisajele speciale hidrofuge sau ignifuge. De aceea, se recomanda aplicarea lor pe o suprafata prefinisata, cu masa vegetala drept componenta estetica a procedurii de finisare.

 

Intretinere

Lichenii nu necesita lumina naturala directa, udare sau tundere, si sunt rezistenti la schimbari de temperatura si insecte. Trebuie feriti insa de temperaturi ridicate sau de lumina lampilor cu halogen, factori care pot duce la uscarea prematura a plantelor. Lichenii sunt un produs natural, care nu emana dioxid de carbon sau substante toxice si care nu contin alergeni sau substante iritante.

Sunt un bun indicator al umiditatii unui spatiu. Desi sunt conservati, absorb umiditatea din aer si devin rigizi si casanti cand umiditatea din incapere scade sub 40%. Totusi, acestia isi recapata elasticitatea odata cu restabilirea umiditatii. Lichenii au si proprietati antistatice, deci nu aduna praf.

Asadar, daca iei in calcul amenajarea locuintei cu licheni de interior, credem ca aceste sfaturi iti vor fi de mare ajutor. Iar daca doresti sa afli mai multe detalii despre aceste produse, poti cere mai multe detalii direct de la MATER – Biblioteca de materiale.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Oglinzi – Catre un spatiu generos Oglinzi – Catre un spatiu generos
Detaliile decorative care fac diferenta Detaliile decorative care fac diferenta
Arta lui Hirotoshi Ito, pentru prima data in Romania la Galeria Galateca, intre 10 si 14 octombrie 2017 Arta lui Hirotoshi Ito, pentru prima data in Romania la Galeria Galateca, intre 10 si 14 octombrie 2017
Orientul sub picioarele tale Orientul sub picioarele tale
Interioare exclusiviste cu ceramica Aparici by Noblesse Interiors Interioare exclusiviste cu ceramica Aparici by Noblesse Interiors
Idei creative pentru decorarea oualor de Paste Idei creative pentru decorarea oualor de Paste

Vezi mai multe articole