Zid crapat cutremur

Ce trebuie sa faci in caz de cutremur

07 octombrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca te gandesti cu atentie, majoritatea cutremurelor de mare intensitate care au avut loc in Romania in ultimele decenii s-au petrecut seara sau noaptea. Cand tu erai acasa, impreuna cu familia ta.

Ca regula, in timpul unui cutremur, majoritatea oamenilor se afla fie acasa, fie la serviciu. Altfel spus, cutremurul ii surprinde pe majoritatea oamenilor intr-o cladire. Iata ce trebuie sa faci si ce nu este bine sa faci in cazul unui cutremur:

1 Stai sub peretii de rezistenta, sub o grinda. Dupa cum le spune si numele, ei sunt cei mai solizi si rezistenti pereti din casa.

2 La fel de bine te poti proteja sub o masa. Este recomandat sa te asezi pe burta, cu fata lipita de podea si mainile impreunate deasupra capului, pentru a te proteja de eventualele lovituri. Nu uita ca, daca esti ranit, cel mai important lucru este sa ramai lucid.

3 Stai departe de ferestre. In cazul unui cutremur, geamurile pot sa se sparga si sa te raneasca sau tu ai putea sa te dezechilibrezi si sa cazi prin fereastra.

4 Este bine sa ai telefonul mobil la indemana. In caz ca esti ranit sau prins sub daramaturi, sa poti suna dupa ajutor si sa poti fi localizat.

5 Stai in casa. Nu alerga pe scari si nu lua liftul atata timp cat cutremurul nu s-a terminat. Si nici nu iesi pe balcon.

6 Inchide gazele si sursele de foc: aragazul, centrala, sobele.

7 Dupa ce cutremurul a incetat, daca vrei sa iesi in strada, fa-o cu calm, organizat, nu te buluci pe scari, cu ceilalti vecini. Se pot crea busculade si ai putea fi ranit.

8 Daca te afli pe strada sau pe trotuar, nu sta langa bloc, ci cauta sa te indepartezi de el. Ar putea cadea bucati de tencuiala, caramizi.

9 In cazul in care esti prins sub daramaturi, acopera-ti nasul si gura cu un material textil, apoi gaseste o modalitate sa bati ritmic intr-o teava sau perete, pentru a putea fi localizat de echipele de interventie.

Si cel mai important dintre toate, pastreaza-ti calmul!

Adauga un comentariu


1 Comentariu

emil viorel

14 octombrie, 10:35

Daca esti prins de un cutremur in casa crezi ca te poti gandi atunci la ce trebuie sa faci ca sa fie bine.Panica este pe primul loc si nu cred ca mai ai timp sa te gandesti la ce trebuie sa faci sa fie bine.

Alte articole

Cum sa cureti calcarul din baie cu solutii pe care le poti prepara chiar tu Cum sa cureti calcarul din baie cu solutii pe care le poti prepara chiar tu
Case green, cu arhitecturi speciale sau dotari tehnologice deosebite - cele mai inovatoare tipuri de locuinte de la Imobiliarium Case green, cu arhitecturi speciale sau dotari tehnologice deosebite - cele mai inovatoare tipuri de locuinte de la Imobiliarium
Povestile sunt mai frumoase la gura unei sobe de calitate Povestile sunt mai frumoase la gura unei sobe de calitate
Afla cum scoti petele de vin rosu Afla cum scoti petele de vin rosu
Cinci lucruri pe care sa le faci imediat dupa ce iti cumperi o casa Cinci lucruri pe care sa le faci imediat dupa ce iti cumperi o casa
Dragoste mare intr-o casa primitoare! Dragoste mare intr-o casa primitoare!

Vezi mai multe articole