on

Ce trebuie sa stii despre centralele pe lemn cu gazeificare

27 noiembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea sistemului de incalzire si de preparare a apei calde menajere trebuie realizata inca de la proiectarea casei, din momentul in care se identifica sursele posibile de energie disponibile pe amplasament. Cum nu in toate zonele tarii si mai ales in zonele limitrofe ale marilor orase unde sunt dezvoltate ansambluri rezidentiale, gazele naturale nu sunt disponibile fara extinderi costisitoare ale retelelor de distributie, suntem nevoiti sa optam pentru alte surse de energie. Prima optiune este centrala clasica pe lemne in care putem arde si carbune, insa solutia a devenit depasita, fiind cea mai slaba solutie din punct de vedere al eficientei. Odata cu dezvoltarea noilor tehnologii, cazanele pe lemne au trecut intr-o etapa superioara, echipamentele sunt dezvoltate in zona gazeificarii si se introduc componente cu performante si fiabilitate superioara.

Cazanele pe combustibil solid sunt produse cu un efect major asupra mediului prin cantitatea de noxe emise si combustibilul utilizat, motiv pentru care eficienta lor are un impact puternic asupra amprentei energetice a fiecarui utilizator.

In momentul de fata cazanele cu combustibil solid sunt produse, testate, evaluate conform normei europene EN 303-5 / 2012 si sunt clasificate in functie de calitatea arderii si eficientei in 5 clase, unde clasa 5 este cea mai exigenta si caracterizeaza cele mai eficiente cazane. Cazanele care apartin claselor 1 si 2 sunt deja interzise in unele tari ale Uniunii Europene, iar in altele mai pot fi vandute pana la 31.12.2019. Decizia pana cand permite vanzarea cazanelor de clasa inferioara, dar sa nu depaseasca termenul limita specificat, este la latitudinea fiecarei tari din UE.



Producatorul Atmos din Cehia si reprezentat exclusiv in Romania de catre SC Secpral Pro Instalatii SRL, este leader European in productia cazanelor pe combustibil solid putem spune ca este un “trendsetter” in domeniu! Cazanele cu gazeificare fabricate de Atmos sunt conforme atat cu EN 303 cat si normele Ecodesign care se refera la clasificarea cazanelor in functie de eficienta si nivel de NOx.

Prima aprindere, numita “punere in functiune”-PIF si instruirea beneficiarului in ceea ce priveste modul de utilizare, vor fi efectuate de o unitate autorizata de producator, ocazie cu care se va intocmi un proces verbal de punere in functiune a cazanului. De aici mai departe, beneficiarul este cel care va exploata cazanul si trebuie sa cunoasca cateva elemente ce il vor ajuta sa utilizeze eficient si sigur instalatia termica.

Despre combustibilul utilizat – lemnul de foc

Este recomandata utilizarea lemnelor uscate aproximativ 2 ani in mod natural cu umiditate de 12 - 20%, cu puterea calorica 15 - 17 Mj/kg si cu lungimea butucilor de 330-1000 mm in concordanta cu tipul cazanului. Arderea deseurilor de lemn este posibila doar in amestec cu butuci de lemn intr-o proportie de maxim 10%.

Puterea maxima si durata lunga de viata a cazanului sunt asigurate prin utilizarea lemnului uscat. Puterea calorica utila a lemnului scade substantial cu cresterea umiditatii. Exemplificand, lemnul cu umiditate 20% are puterea calorica de circa 4 kWh/1kg lemn, iar lemnul cu umiditate 50% are puterea calorica de circa 2 kWh/1 kg lemn. Nu se recomanda utilizarea lemnelor cu o umiditate mai mica decat 12%, acestea vor crea o temperatura de ardere excesiva cu efecte negative asupra componentelor cazanului.

Lemnul verde pe langa faptul ca are putere calorica scazuta, nu arde bine, afuma tare, faciliteaza formarea condensului acid si a gudroanelor, factori care reduc substantial durata de viata a cazanului. Totodata, daca puterea calorica utila a combustibilului scade cu 50%, consumul de lemne se dubleaza.

Gazeificarea lemnului (ardere inversa) urmata de arderea gazului de lemn in spatiul special destinat, asigura arderea optima si cu randament ridicat si cu minimum de emisii nocive a tuturor elementelor combustibile din lemn.
Arderea pe principiul gazeificarii se realizeaza la temperaturi ridicate. Acesta are ca rezultat un randament mai ridicat, consum de combustibil mai scazut si functionarea ecologica.



Cazanele cu gazeificare Atmos se remarca printr-o camera de ardere cilindrica, fabricata din tabla de otel de 6mm in care aerul de ardere primar si secundar este introdus preincalzit prin intermediul elementelor constructive si ale elementelor ceramice cu care sunt dotate. Camera de ardere inferioara este echipata cu element ceramic in forma de acoperis sau cilindrica.

Alimentarea cu aer si procesul de ardere sunt controlate cu ajutorul termostatelor si a unui exhaustor. Acest lucru permite incalzirea rapida a cazanului inca de la aprindere. Temperatura flacarii este de 1000 – 1025 °C.

In procesul de ardere a combustibilului solid (lemn) se produc gudroane si condens acid, cu un caracter deosebit de coroziv. Pentru a diminua cantitatea si efectul acestora, cazanele ATMOS trebuie sa fie echipate cu dispozitive automate de mentinere a temperaturii pe returul cazanului astfel incat sa fie asigurata permanent temperatura minima a apei de intrare in cazan 65°C. Aceste dispozitive pot fi asa numitele termoventile sau ansamble termoventil - Laddomat. Pentru ca gazeificarea are loc la temperaturi ridicate, temperatura de iesire din cazan (de tur) trebuie mentinuta continuu in intervalul 80-90°C. In acest mod se poate obtine un consum de combustibil mai scazut cu 20-30% si va creste durata de viata a cazanului si a cosului de fum. De asemenea, se recomanda instalarea cazanului cu rezervoare de acumulare care reduc consumul de combustibil si maresc confortul incalzirii. Rezervoarele vor avea o capacitate suficienta, de exemplu 55 de litri pentru fiecare 1 kW putere instalata a cazanului. Daca cazanul nu poate fi montat cu rezervor de acumulare, se recomanda instalarea cazanului cu cel putin un rezervor de compensare de volum de circa 25 l pe 1kW de putere a cazanului.

Cazanul nu trebuie utilizat in permanenta la o capacitate sub 50%. Functionarea ecologica si fiabila se obtine in cazul utilizarii cazanului la capacitate nominala. In cazul functionarii cu capacitate redusa (ex: vara pentru incalzirea apei calde menajere), focul va fi aprins zilnic si se va folosi un timp mai scurt la putere mare, nu se recomanda utilizarea indelungata la putere mica.

Intretinerea sistemului de incalzire (inclusiv intretinerea cazanului)

Cantitatea de apa, respectiv presiunea din sistemul de incalzire, trebuie monitorizata permanent si daca este necesar se va completa pentru a se mentine in limitele prescrise de producator.

Pentru corecta functionare este necesara curatirea zilnica si periodica a cazanului de reziduurile depuse. Eficienta depinde in mod direct de gradul de curatire al cazanului. Cosul de fum este necesar sa fie curatat cel putin odata pe sezon de incalzire.

In cazul in care cazanul nu va functiona in perioada cand exista pericol de inghet, se va goli sistemul si cazanul de apa sau se vor folosi solutii antiinghet. La sfarsitul fiecarui sezon de incalzire se vor repara eventualele defectiuni. Unele piese ale cazanului sunt supuse unui proces de uzura. Inlocuirea pieselor deteriorate se face de catre personal calificat iar piese de schimb originale pot fi gasite la Secpral Pro Instalatii si la partenerii sai autorizati din intreaga tara.


                                                  
Avantajele cazanelor cu gazeificare pe lemne ATMOS

  • TRADITIE SI EXPERIENTA de peste 83 de ani, peste tot apreciat in Europa, 45.000 buc. vandute doar in Romania cu o rata a defectiunii (probleme de garantie dovedite) de 0,01% la corpul cazanelor; rata globala pentru piese si produse 0,1%
  • Gama larga de puteri si de tipuri de combustibil: lemn, carbune, peleti;
  • Economic, ecologic, autonomie ridicata;
  • Simplu de exploatat, usor de curatat;
  • Echipate cu exhaustor controlat prin termostate;
  • Dotate cu serpentine de racire pentru protectie la supraincalzire;
  • Camera de ardere din tabla de otel de 6mm grosime;
  • Piese ceramice cu rezistenta ridicata datorita armarii cu microfibre;
  • Secprap Pro Instalatii unic distribuitor pe teritoriul Romaniei, oferind o retea de service nationala.


Articol realizat prin colaborare cu Secpral Pro Instalatii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Afla cum te poti bucura de atmosfera unui semineu premium, indiferent de buget! Afla cum te poti bucura de atmosfera unui semineu premium, indiferent de buget!
Detalii tehnice ale incaperii in care se instaleaza centrala cu tiraj natural Detalii tehnice ale incaperii in care se instaleaza centrala cu tiraj natural
Cum alegem o pompa de caldura? Factori importanti de luat in considerare. Cum alegem o pompa de caldura? Factori importanti de luat in considerare.
Mai putin de 10% dintre romani fac revizia tehnica anuala a centralelor termice Mai putin de 10% dintre romani fac revizia tehnica anuala a centralelor termice
Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu? Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu?
Soba cu serpentina Soba cu serpentina

Vezi mai multe articole