Cele mai mici chirii din Capitala sunt mai mari decat salariul mediu pe economie

13 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiriile din Bucuresti au crescut spectaculos in ultima perioada. Proprietarii de apartamente sau garsoniere nu prea lasa din pret si se tocmesc greu. Asa ca potentialul chirias e nevoit sa accepte, ,daca nu are incotro, chirii de 300 euro pe luna, mai mult decat salariul mediu pe economie.
 
Expertul imobiliar Artur Silvestri este de parere ca in Capitala avem de-a face cu „o piata imobiliara bolnava din cauza absentei unei strategii in domeniul locuintei, lipsa pe care statul o are de mai bine de 15 ani“. El crede ca autoritatile competente ar trebui sa intervina, dar nu prin BNR, cu limitarea creditelor. „Este un razboi cu bancherii, pe care BNR nu o sa-l castige. Normele bancii centrale incurajeaza piata speculativa, iar statul trateaza aceasta problema destul de primitiv“, a spus Silvestri. Expertul a facut o comparatie cu pietele din Occident si a concluzionat ca in Romania exista o „clasa parazitara“ care traieste pe seama angajatilor de la firme. „In Occident, firmele construiesc case pentru propriii angajati pe care le inchiriaza cu sume foarte mici. In Romania, prin anii ‘30, Casa Nationala pentru Locuinte venea in sprijinul angajatilor“, a adaugat Silvestri. Acum, insa, proprietarii stabilesc preturile. Asa se face ca, in prezent, nu mai poate fi inchiriat un apartament sub 300 euro in Bucuresti. Cu exceptia zonelor periferice, unde o chirie negociata poate ajunge la 250 euro intr-un apartament fara imbunatatiri.
 
Cauzele acestei situatii cu totul iesite din comun sunt numeroase. „Oferta este scazuta in raport cu cererea, in conditiile in care normele BNR au ingradit accesul la creditul ipotecar. Chiriile ar fi trebuit sa fie mult mai mici de 300 euro, raportate la Produsul Intern Brut“, a completat Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI).
 
Reclama mincinoasa prin agentii
Agentiile imobiliare au si ele o „tactica“ prin care sa-si atraga clientii. Afiseaza un pret pe Internet mai ieftin decat cel real. „Agentiile pun un tarif ca sa atraga clientii. Insa, cand mergi la ei, iti spun ca a fost inchiriat spatiul respectiv, dar mai au o alta oferta, convenabila, la 300 euro“, ne-a spus, la randul lui, analistul Radu Zilisteanu.
Este ca o reclama mincinoasa, care insa nu poate fi controlata. In sensul ca reprezentantii agentiei respective pot raspunde la eventualele „nemultumiri“, iar la protectia consumatorului nu pare sa se fi adresat cineva cu o reclamatie de acest gen.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Rowenta Wet & Dry – Fii barbatul care vrei sa fii Rowenta Wet & Dry – Fii barbatul care vrei sa fii
Praktiker aniverseaza anul acesta 6 ani de prezenta in tara noastra Praktiker aniverseaza anul acesta 6 ani de prezenta in tara noastra
Studiu: Numarul familiilor care pot accesa un credit a scazut, cu impact negativ asupra pietei caselor Studiu: Numarul familiilor care pot accesa un credit a scazut, cu impact negativ asupra pietei caselor
Capcanele ansamblurilor rezidentiale Capcanele ansamblurilor rezidentiale
Planorama se relanseaza... ipotetic - 05 ianuarie 2010 Planorama se relanseaza... ipotetic - 05 ianuarie 2010
asigurare asigurare

Vezi mai multe articole