Chiriile din Bucuresti - la acelasi nivel cu cele din Budapesta, Praga sau chiar Paris

25 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi Romania nu se poate compara la nivelul veniturilor cu tarile UE, chiriile din tara noastra le intrec uneori chiar si pe cele din Paris, Budapesta sau Praga. Comparativ cu anul trecut, chiriile apartamentelor din Cluj si Bucuresti s-au dublat, motivul fiind legat in pincipal de inceperea anului universitar. Mai mult, analistii spun ca pretul cerut pentru inchirierea unui apartament va creste in continuare, dar intr-un ritm moderat, deoarece nivelul actual deja depaseste posibilitatile de plata ale studentilor. "In Cluj-Napoca, din august, chiriile au cunoscut o usoara tendinta de crestere fata de nivelul din lunile anterioare, datorita cererii mari care vine din partea studentilor.
Se estimeaza o crestere moderata a chiriilor, de maximum 10%, deoarece chiriile practicate in Cluj-Napoca sunt deja peste posibilitatile studentilor. Astfel, chiria unei garsoniere ajunge la 200 de euro in unele zone", se arata intr-un raport al companiei imobiliare Edil. Cererea cea mai ridicata este pentru garsoniere si apartamente cu doua camere, pentru acestea din urma, chiriile variind intre 200 si 450 de euro/luna.
 
In Bucuresti, inchirierea unei garsoniere poate aduce proprietarului intre 150 si 200 de euro lunar, daca locuinta se afla in Drumul Taberei sau Berceni. Daca garsoniera e situata in Titan sau Militari, chiria poate creste pana la 400 de euro pe luna, in functie de dotari. Daca discutam despre un apartament, de doua camere, inchirierea lui costa intre 250 si 350 de euro/luna in cartierul Titan, ajungand pana la 400 de euro/luna in Militari sau chiar 800 in Unirii. Cei care se orienteaza spre 3 camere au de scos lunar din buzunar 350-500 de euro/luna , iar inchiriatul unui apartament de 4 camere se incadreaza intre 400 euro (in cartierele marginase) si 1.500 euro (Unirii).
 
Ungaria
 
In Budapesta, un apartament cu 2 camere, de 50 mp, mobilat modern, cu gradina proprie se inchiriaza cu 250-300 de euro/luna, iar daca e situat in centrul Budapestei, chiria urca pana la 400 de euro/luna. Adica jumatate din pretul unui apartament fara gradina, din zona Unirii. De fapt, cel mai scump apartament cu 2 camere, in suprafata de 120 mp, scos la inchiriat in Budapesta costa 800 de euro lunar, dar are sauna, parcare pazita, piscina si garaj propriu.
 
Franta
 
In Paris, inchirierea apartamentelor se face pe o perioada de o saptamana sau o luna, clientii fiind, de regula, turisti. Chiria unei garsoniere la Paris se situeaza intre 300-400 de euro/luna, daca garsoniera se afla intr-o zona decenta a Parisului. La doua camere, chiria urca la 600-700 de euro/luna, daca apartamentul se afla langa metrou. Un apartament cu trei camere se inchiriaza cu circa 1.000 de euro/luna, iar unul cu patru camere te costa lunar 1.400 de euro, in unele cazuri, mai iefin decat in Bucuresti.
 
Cehia
 
Din punctul de vedere al chiriilor, Praga se poate compara cu Bucurestiul. In centru, o garsoniera de 50 mp se inchiriaza cu 450 de euro/luna, un apartament cu doua camere ajunge la 750 de euro/luna in zona centrala, iar chiria unui apartament cu trei camere situat in centrul istoric, mobilat, cu parcare, ajunge la 840 de euro lunar.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Expertiza arhitectilor si designerilor in primul showroom Akzo Nobel din Romania Expertiza arhitectilor si designerilor in primul showroom Akzo Nobel din Romania
Impreuna iesim din criza mai repede si vom fi mai puternici! Cum se implica sectorul privat in lupta contra COVID-19. Impreuna iesim din criza mai repede si vom fi mai puternici! Cum se implica sectorul privat in lupta contra COVID-19.
Cine sunt castigatorii primei etape a Concursului National de Design Cine sunt castigatorii primei etape a Concursului National de Design
Singura constanta a preturilor la terenuri in Bucuresti: crestere Singura constanta a preturilor la terenuri in Bucuresti: crestere
Flanco Retail deschide un nou magazin in Oradea Flanco Retail deschide un nou magazin in Oradea
Reducerile de pana la 30% din ultimele luni nu le sunt de ajuns - 02 Februarie 2009 Reducerile de pana la 30% din ultimele luni nu le sunt de ajuns - 02 Februarie 2009

Vezi mai multe articole