Recuperatorul de rate, vecinul dumneavoastra in anul de criza 2009

20 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cresterea ratelor la creditele in valuta in luna octombrie, dupa deprecierea record a leului, a facut ca romanii sa „uite“ de ratele lor.
 
Volumul restantelor pe care clientii le inregistreaza catre banci, companii de telefonie si de asigurari va creste in 2008 cu 15%, spun specialistii.
 
„Numarul restantierilor la banci va creste de anul viitor, pe masura ce scumpirea banilor si inasprirea conditiilor de creditare isi vor face simtite efectele”, ne-au declarat reprezentantii diviziei de colectare de creante din cadrul Coface – companie specializata in managementul riscului comercial. Situatia va fi delicata in special pentru cei care s-au imprumutat in franci, euro sau dolari, cu o dobanda variabila. Deprecierea leului din ultima perioada a scos deja mai multi bani din buzunarele romanilor cu credite la banci. La aceasta s-a mai adaugat majorarea dobanzilor, luna trecuta. „Deja vorbim despre intarzieri chiar de 16 zile la plata ratelor pentru creditele in valuta, incepand cu data de 6 octombrie, cand leul a atins un minim al acestui an”, au explicat reprezentantii Coface.
 
Exista totusi si castigatori in toata aceasta ecuatie: asa-numitii recuperatori de creante angajati de institutiile bancare pentru colectarea datoriilor de la rau-platnici. Afacerile companiilor de profil au urcat mai ales anul trecut, odata cu relaxarea normelor de creditare. „Piata de colectare a creantelor a inregistrat o crestere spectaculoasa, de aproximativ 47%, pana la valoarea de 25 de milioane de euro. Anul acesta, tinand cont de incetinirea pietei de creditare, estimez ca piata de colectare va avansa intr-un ritm mai lent, in jur de 15%”, ne-a declarat Georg Kovacs, Managing Director EOS KSI Romania – companie care activeaza in domeniul recuperarii creantelor.
 
 
Creditul de consum, cel mai greu de recuperat
 
Cumparatorii de case prin credit ipotecar nu prea dau batai de cap recuperatorilor, dintr-un motiv cat se poate de simplu: de cele mai multe ori, imprumutul a fost garantat chiar cu locuinta achizitionata. “Or, chiar daca debitorii intarzie cu plata ratelor, pana la urma se recupereaza datoria, fara a se ajunge la executarea garantiei”, explica reprezentantii Coface. Din contra, probleme mai mari creeaza imprumuturile restante de nevoi personale, precum si cele de consum, care impreuna detin grosul creditelor neachitate. In aceasta situatie, recuperatorul trebuie sa dea dovada de foarte multa abilitate pentru a reusi sa scoata banii de la datornic. Iar fiecare rau-platnic este tratat in mod particular, chiar daca motivele neachitarii sunt in mare cam aceleasi. Experienta a demonstrat ca rata de succes a recuperarii unei datorii este in stansa legatura cu numarul de zile de intarziere.
 
Recuperatorul da intotdeauna telefon
 
„Intr-o prima faza, cea amiabila, incercam sa intelegem motivele de neplata si stabilim, impreuna cu debitorul, un termen de plata”, explica Georg Kovacs. In aceasta etapa, contactul cu datornicul se stabileste telefonic, prin sms-uri care ii amintesc acestuia termenul de plata convenit. Scrisorile formale sunt o alta modalitate de comunicare. Desigur, asta in cazul in care clientul bancii nu si-a schimbat intre timp domiciliul, desi, conform contractului de credit, trebui sa comunice orice modificare de date personale. „Intalnim asemenea situatii in 10% din totalul dosarelor de neplata, iar aici ma refer atat la clientii bancilor, cat si la piata asigurarilor si la firmele de telefonie mobila”, adauga reprezentantii Coface.
 
Mai departe, dupa ce faza comunicarii amiabile s-a consumat – nu mai devreme de sase luni - se trece la etapa mai putin placuta: executarea datornicului, chiar si in cazul unui banal credit de consum. Recuperatorii au tot interesul sa scoata banii de la rau-platnic. “In general, achizitionam de la clienti portofoliile de datorii, platind in avans o suma stabilita inainte de demararea procesului de colectare. Suma depinde de marimea portofoliului, de vechimea datoriei, de tipul de credit etc”, mai spune Kovacs.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Doar un milion de locuinte la bloc rezista la un cutremur puternic Doar un milion de locuinte la bloc rezista la un cutremur puternic
Banca Centrala Europeana a scumpit creditele in euro. Cu cat ar putea creste ratele romanilor si in cat timp Banca Centrala Europeana a scumpit creditele in euro. Cu cat ar putea creste ratele romanilor si in cat timp
Piata rezidentiala se poate intoarce la mana speculatorilor - 01 Aprilie 2009 Piata rezidentiala se poate intoarce la mana speculatorilor - 01 Aprilie 2009
Cum platim pierderile de apa la bloc Cum platim pierderile de apa la bloc
Creste presiunea pentru scumpirea gazelor Creste presiunea pentru scumpirea gazelor
Pretul gazelor, in aer Pretul gazelor, in aer

Vezi mai multe articole