Cine se mai incumeta sa-si cumpere o casa

20 iulie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Bugetele pentru achizitia unei locuinte au scazut de la minimum 80.000 de euro, inainte de criza, la 50.000 -60.000 de euro, in prezent.
 
Romanul care vrea sa scape de chirie si sa devina proprietar are ceva mai putini bani decat in 2008, pandeste ofertele la apartamentele construite inainte de 1990 si colinda filialele bancilor pentru a-si depune dosarul pentru programul "Prima casa".
 
Veniturile romanilor au fost puternic afectate de cei doi ani de criza economica. Cei care se incumetau, in 2008, sa-si ia un credit pentru o locuinta aveau un venit medie de familie de 1.000-1.300 de euro. Acum, persoanele care doresc sa devina proprietari abia daca au un venit de 700-1.000 de euro, potrivit datelor furnizate de Coldwell Banker Affiliates of Romania.  
 
Catalin Scripcaru, presedintele retelei Century 21 Romania si managing partner al companiei de dezvoltare imobiliara Advanced Development, considera ca, in acest moment, pe piata imobiliara se pot deosebi doua tipuri de cumparatori: cei care sunt manati de o motivatie sociala, fie au copii, fie s-au saturat sa stea cu chirie, si care apeleaza la programul "Prima casa", si cei care au vrut sa cumpere si inainte, au avut bani, dar au fost speriati de preturile prea mari.
 
Potrivit acestuia, cei mai multi cumparatori se orienteaza spre locuinte in valoare de 60.000 - 80.000 de euro, cu doua sau trei camere.
 
Profilul celui care incearca sa se incadreze in programul guvernamental "Prima casa" este conturat de Adrian Niculescu, proprietarul biroului RE/MAX Premium din Bucuresti: "cuplu casatorit 28 - 35 ani, salariati, eventual cu un copil".
Potrivit Coldwell Banker, in urma cu trei ani de zile, 40% dintre tranzactii se realizau cu banii jos. Acum, si datorita programului "Prima casa", 90% dintre tranzactii se realizeaza prin credit.
 
Clientii fug de locuintele noi
 
Un singur lucru a ramas la fel. Si acum, si in 2008, romanilor tot apartamentelele cu doua camere in blocurile construite inainte de 1990 le fac cu ochiul.
 
Potrivit datelor furnizate de Coldwell Banker, sunt cautate in special proprietatile cu doua camere, in imobile construite dupa anul 1977, cu o suprafata utila cuprinsa intre 50 si 55 de metri patrati. Bugetele actuale de achizitie sunt cuprinse intre 50.000 euro si 60.000 euro.
 
In 2008, daca doreai sa devii proprietarul unui apartament de doua camere, trebuia sa fii pregatit sa achiti cel putin 80.000 de euro. "Preturile sunt acum, intr-adevar, foarte jos. Cat vor mai sta asa, un an si jumatate- doi ani, nu stiu. Dorinta este, dar ne permitem sa ne inhamam?", se intreaba retoric Catalin Scripcaru. Acesta considera ca, in anii care vor veni, numarul romanilor proprietari se va reduce.
 
Ce au invatat romanii in ultimii doi ani
 
Si totusi, romanii au invatat ceva de pe urma crizei: sa nu mai aiba incredere in promisiunile dezvoltatorilor privind termenul de finalizare a unui proiect si sa se gandesca bine inainte de a semna actele. Astfel ca, in acest moment, nu se vand aproape deloc locuinte in stadiul de proiect sau in faze incipiente de constructie, principala explicatie fiind data de incertitudinea privind graficul de finalizare a proiectului.
 
Nici apartamentele noi finalizate nu ii atrag mult pe romani. Ii tine departe pretul, este de parere Catalin Scripcaru, dar si lipsa sigurantei privind racordarea la utilitati si lipsa infrastructurii. Potrivit acestuia, doar 5% din tranzactii vizeaza apartamentele noi.
 
Potrivit datelor furnizate de RE/MAX Premium din Bucuresti, in Baneasa apartamentele noi cu doua si trei camere pleaca de la 85.000 de euro si pot ajunge pana la 125.000 de euro, in timp ce acelasi tip de locuinta intr-un cartier rezidential din est se incadreaza sub 80.000 de euro, respectiv sub 90.000 de euro.
 
"In lipsa unor evenimente macroeconomice, preturile se vor stabiliza, existand posibilitatea unor scaderi foarte reduse in functie de zone.“
Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Affiliates of Romania
 
Strategie
 
Cat mai scad preturile locuintelor?
 
Preturile locuintelor vor continua sa scada si in acest an, este de parere Catalin Scripcaru. Potrivit studiului "Real Estate Professionals Sentiment", realizat de Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR), impreuna cu reteaua Century 21, preturile locuintelor vechi si noi vor scadea cu 5%, respectiv 10%.
 
Alexandru Pricop, managing partner in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, considera, insa, ca piata rezidentiala prezinta semne de stabilizare, iar aceasta tendinta va continua si in a doua jumatate a anului 2011, daca nu vor aparea evenimente majore la nivel international si local.
 
"In lipsa evenimentelor macroeconomice, preturile se vor stabiliza, existand posibilitatea unor scaderi foarte reduse in functie de zone, in timp ce numarul de tranzactii va urma o panta usor ascendenta", a declarat Pricop.
 
Proprietarul biroului RE/MAX Premium din Bucuresti, Adrian Niculescu, este de parere ca preturile vor fi influentate de numarul mare de proprietati in lichidare si executare silita care sunt asteptate sa apara in urmatoarele luni.
 
Sursa: EVZ

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Somnul arhitectilor naste monstri urbani Somnul arhitectilor naste monstri urbani
Dupa aderare, in constructii s-au facut cele mai multe angajari Dupa aderare, in constructii s-au facut cele mai multe angajari
Si locatarii de la parter platesc liftul Si locatarii de la parter platesc liftul
Targul Prima Casa, doar la stadiul Targul Prima Casa, doar la stadiul "prima impresie" - 20 Iulie 2009
\ \"Case care plang\" la Anuala de Arhitectura
Pretul gazelor ar putea ramane neschimbat pana in T3 din 2009 - 04 DECEMBRIE 2008 Pretul gazelor ar putea ramane neschimbat pana in T3 din 2009 - 04 DECEMBRIE 2008

Vezi mai multe articole