on

CLIMA 2019 - Consum energetic spre zero si aplicatii ale inteligentei artificiale in constructii si instalatii

24 mai, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cel mai mare eveniment european dedicat proiectarii cladirilor viitorului, Congresul Mondial CLIMA 2019, debuteaza duminica aceasta la Bucuresti.

Organizat in premiera in Romania, Congresul se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si sub Inaltul Patronaj al Academiei Romane, fiind reflectat in media din peste 125 de tari.

CLIMA 2019 reuneste, timp de patru zile la Bucuresti, peste 1000 de participanti din peste 40 de tari, aducand laolalta expertiza ingineriei si pe cea a industriei din sectoarele constructiilor, din perspectiva mai larga a mediului construit, in cadrul a peste 70 de sesiuni de prezentari, workshop-uri, cursuri si concursuri studentesti.

„Consum energetic aproape de zero”, „aplicatii ale inteligentei artificiale in constructii si instalatii”, „cladiri sustenabile si cu eficienta energetica maxima”, „de la cladiri smart si sustenabile la orase smart si sustenabile” – acestea sunt doar o parte dintre subiectele sesiunilor din cadrul Congresului global CLIMA 2019 care vin sa ateste faptul ca evenimentul, desi dedicat specialistilor, include teme care se refera la subiectele „fierbinti” ale prezentului, precum sanatatea publica sau atenuarea schimbarilor climatice. 

Ziua de deschidere a evenimentului, duminica, 26 mai, include o prezentare sustinuta de arhitecta de origine romana Catalina Turcu, stabilita in prezent in Marea Britanie, precum si inaugurarea expozitiei in care companiile din domeniu isi prezinta produsele lor emblematice, o excelenta ocazie de a schimba cunostinte si idei inovatoare intr-un cadru profesionist si specializat.

Celelalte trei zile de congres, de luni, 27 mai, si pana miercuri, 29 mai, includ un program complex de sesiuni de prezentari si dezbateri, workshop-uri si cursuri de specialitate, care se vor desfasura in mai multe sali ale Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Ziua de luni, 27 mai, va cuprinde zece sesiuni desfasurate in paralel, precum si un curs de specialitate dedicat atat studentilor, cat si profesionistilor interesati, intitulat „nZEB (nearly-zero-energy-building) design: approach, principles and best practices”, organizat sub egida Federatiei Internationale a Asociatiilor de Ingineri de Instalatii (REHVA). Cursul este predat de o echipa internationala care ii reuneste pe: Stefano Paolo Corgnati (Universitatea Politehnica din Torino, presedinte REHVA), Cristina Becchio (Institutul Italian de Tehnologie) si Catalin Ioan Lungu (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti).

Tema acestui curs are o importanta deosebita datorita faptului ca, incepand cu anul 2021, toate cladirile noi construite in Uniunea Europeana vor trebui sa fie cladiri cu consum energetic apropiat de zero sau „nearly-zero-energy-buildings”, conform Directivei pentru performanta energetica a cladirilor, 2010/31/EU in versiunea initiala, revizuita prin 2018/844/EU.

Printre temele generale ale primei zile a congresului CLIMA 2019 se numara: diferente intre performantele energetice estimate si cele reale ale cladirilor / strategii de eficienta, modele de simulare si de predictie pentru incalzire, ventilare, climatizare / aplicatii ale big data si ale inteligentei artificiale (machine learning) in constructii si instalatii / cladiri sustenabile si cu eficienta energetica maxima. 

Marti, 28 mai, seria evenimentelor de specialitate va continua in cadrul congresului CLIMA 2019 cu noi teme, precum: criterii de mediu, confort, siguranta si sanatate / confortul mediului interior si productivitatea / studii de caz pe cladiri cu eficienta energetica maxima / interactiunea utilizatorilor cu sistemele / sisteme care folosesc energii regenerabile / de la cladiri smart si sustenabile la orase smart si sustenabile.

De asemenea, ziua de 28 mai va cuprinde si un al doilea curs organizat de REHVA: „How to design hybridGEOTABS buildings’ components” – cum sa proiectezi sisteme hibride care folosesc pompe de caldura GEO termale in combinatie cu sisteme de constructie cu activare termica, Thermally Activated Building Systems, si sisteme secundare de racire si incalzire in cladiri.

Ultima zi a congresului CLIMA 2019, miercuri, 29 mai, va avea, in plus fata de unele din temele largi ale primelor doua zile, si cateva specifice: solutii informatice pentru automatizarea sistemelor din cladiri / solutii de filtrare, curatare a aerului / renovarea cladirilor existente pentru eficienta energetica.

Si tinerii cercetatori isi gasesc loc in programul congresului: organizatorii au pregatit doua concursuri dedicate studentilor (unul la nivel european, celalalt, la nivel mondial, pentru a le evidentia preocuparile stiintifice si a le face cunoscute talentele tehnice.

Keynote Speakers la CLIMA 2019 temele prezentarilor acestora:

Lista participantilor la CLIMA 2019 reuneste nume de prima marime ale scenei stiintifice internationale, intre care si doi specialisti de origine romana care au cunoscut succesul in plan international:

• Conferentiar Catalina Turcu – profesor asociat al The Bartlett, University College London: „Sustainable Urbanization and Energy System Integration” (26 mai, ora 17.30);

• Profesorul Shin-ichi Tanabe, Departmentul de Architectura al Waseda University (Japonia): „Importance of Environment, Social and Governance (ESG) in Building Industries -Toward Zero Energy Building with High Indoor Environment Quality” (27 mai, ora 08.50);

• Profesorul Francis Allard, Université de la Rochelle (Franta): „Assessing Urban Heat Islands: stakes and recent advances in design solutions and technology” (27 mai, ora 14.00);

• Mika Hattunen, Presedintele Grupului HALTON (Finlanda): „From Wellbeing Indoors to Built Environment Facing Climate Change – and beyond” (27 mai, ora 14.50);

• Dr. Hui Zhang, cercetator la Berkeley University (Statele Unite ale Americii): „Going for Maximum Efficiency in Thermal Comfort” (28 mai, ora 08.50);

• Werner Lutsch, Presedintele EURO HEAT AND POWER (Germania): „District Heating and CHP – Clean Energy for all Europeans” (28 mai, ora 14.00);

• Profesorul Bjarne W. Olesen, DTU Department of Civil Engineering (Danemarca): „International Standards for Indoor Environmental Quality: Similarities and Differences” (28 mai, ora 14.50);


• Profesorul William Bahnfleth, Penn State University (Statele Unite ale Americii): „Current Status and Future Prospects of Optical Radiation for Infection Control” (29 mai, ora 08.30);

• Conferentiar Ovidiu Noran – cercetator in cadrul Griffith University Australia: „Effective Energy Transition: An Adaptive Architecture View for Sustainable Long-term Management” (29 mai, ora 09.20.

________________________________________
Pentru organizarea celei de a XIII-a editii a congresului mondial CLIMA (2019), Romania a concurat cu mai multe state europene, ajungand in final sa castige si sa aduca acest eveniment de marca la Bucuresti.

Editia de la Bucuresti, desfasurata sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si sub Inaltul Patronaj al Academiei Romane, are drept tema „Mediul construit in fata provocarilor aduse de schimbarile climatice” („Built Environment Facing Climate Change”).

La eveniment, iau parte mai bine de 1000 de participanti din peste 40 de tari si 6 continente, in cadrul a peste 70 de sesiuni de prezentari, concursuri studentesti, cursuri, workshop-uri. O ampla expozitie completeaza programul celor 4 zile de Congres de la Biblioteca Nationala a Romaniei.

Programul complet al evenimentului, pe www.clima2019.ro.

Organizatorii CLIMA 2019: REHVA – Federatia Asociatiilor Europene pentru Incalziri Ventilare si Climatizare /AIIR – Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania / UTCB – Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele si dezavantajele ansamblurilor rezidentiale din vestul Capitalei Avantajele si dezavantajele ansamblurilor rezidentiale din vestul Capitalei
Locuinte de lux cu facilitati de credit - Proiectul Baneasa prinde contur Locuinte de lux cu facilitati de credit - Proiectul Baneasa prinde contur
Lista lui Richter: blocurile care s-ar prabusi la cutremur Lista lui Richter: blocurile care s-ar prabusi la cutremur
Preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea Preturile locuintelor din blocurile vechi vor scadea
3.000 de locuinte din Capitala, scoase la inchiriat in martie, dublu fata de 2007 - 14 Aprilie 2009 3.000 de locuinte din Capitala, scoase la inchiriat in martie, dublu fata de 2007 - 14 Aprilie 2009
Romania - una dintre cele mai atractive piete imobiliare Romania - una dintre cele mai atractive piete imobiliare

Vezi mai multe articole