Coduri de culoare electrice

Codurile de culoare ale sistemelor electrice – Cum deosebim firele?

03 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Unul dintre subiectele care ii incita la discutii pe cei mai multi specialisti in electricitate de pe forumul Misiunea Casa este, de cativa ani, cel legat de codurile de culoare ale sistemelor electrice. De aceea, ne-am gandit sa reinviem topicul si sa aducem cateva lamuriri la cele mai frecvent intalnite intrebari de pana acum.

Oficial, exista o schema de culori pe care ar trebui sa o urmeze toti electricienii:

Maro – Faza

Albastru – Nul

Verde si Galben – Impamantare

In instalatiile mai vechi, acestea pot fi usor diferite:

Negru – Faza

Cenusiu – Nul

Rosu sau variante monocrome – Impamantare

Enumerarea de mai sus este schema de culori standard in lumea electricienilor, insa pot fi intalnite si mai multe variante “populare”, alcatuite de fiecare dupa posibilitati.  Culorile pot fi amestecate dupa placul celui care face lucrarea, insa acest fapt devine mai putin relevant daca in procedura a fost respectata o anumita codificare. Culoarea cablurilor este un indicator ce ajuta electricienii in realizarea instalatiilor, dar si la eventualele interventii pentru remedierea sau modificarea instalatiilor electrice. Daca legaturile sunt realizate corect, iar cel care realizeaza interventia se pricepe la ceea ce face, culoarea devine mai putin relevanta, cel putin in ceea ce priveste instalatiile electrice domestice.

Atentie la corelarea cablurilor cu sigurantele!

Dincolo de culorile cablurilor, un alt aspect important este corelarea cablului cu siguranta ce protejeaza circuitul respectiv. Cablurile uzuale pentru instalatiile electrice domestice au sectiunea de 1,5 mmp sau 2.5 mmp, primele pentru iluminat, iar celelalte pentru circuitele de prize.

Oricum, in toata aceasta mare de incertitudini, un singur lucru am retinut din toate discutiile specialistilor de pe forumul Misiunea Casa: cel mai bine este sa verifici atent inainte de a incepe lucrul, deoarece curentul nu iarta!

Sursa foto: nickleelectrical.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tot ce trebuie sa stii despre bransamentul la reteaua electrica Tot ce trebuie sa stii despre bransamentul la reteaua electrica
Cum functioneaza un boiler termoelectric? Cum functioneaza un boiler termoelectric?
Becuri de tip LED: Osram, Toshiba sau Samsung? Becuri de tip LED: Osram, Toshiba sau Samsung?
Iluminatul exterior Iluminatul exterior
Generatorul de curent electric - Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi unul Generatorul de curent electric - Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi unul
Intrerupatoare si comutatoare Intrerupatoare si comutatoare

Vezi mai multe articole