on

Lumina pentru o casa confortabila

02 iulie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fiecare casa are nevoie de o atmosfera placuta si calda. Lumina nu ne ajuta doar sa vedem lucrurile din jurul nostru, ci ea ne poate afecta starea de spirit si modul in care ne simtim, atat fizic, cat si psihic. Iluminatul corect ajuta la conturarea atmosferei, conferind spatiului volum si noi perspective. Iar rolul sau este deosebit de important, un sistem bine gandit va „imbraca" locuinta, ii va oferi personalitate si o va completa din punct de vedere decorativ.

Iluminatul general este folosit pentru o lumina dispersata cu o acoperire intre 90° si 300° si are rolul de a distribui lumina uniform intr-o incapere, fiind obtinut cu ajutorul unui corp de iluminat principal, precum plafonierele, lustrele sau candelabrele. Ca surse de lumina principale, acestea trebuie alese in asa fel incat sa indeplineasca cerintele impuse de rolul functiunii respective. De exemplu, in birou, corpul de iluminat principal trebuie sa asigure o lumina puternica, ideala pentru a citi sau pentru a lucra la laptop. De asemenea, corpul ales nu trebuie sa creeze reflexii neplacute in monitor. Aceste reflexii pot fi usor ignorate, insa pot provoca dureri de cap.

 

Iluminat direct si indirect

In functie de directia lumini exista iluminat direct si indirect. In primul caz, suprafata vizata este iluminata in mod intensiv si direct. In cel de-al doilea, lumina este reflectata in mod uniform in spatiul incaperii, cu ajutorul acestui tip de iluminat obtinandu-se efectul optic de largire a spatiului.

 

Iluminatul ambiental

Exista si un iluminat de atmosfera care poate fi general sau localizat, veiozele, lampile, aplicele si lampadarele fiind responsabile de atmosfera unei incaperi. In plus, ii intregesc decorul si ii ofera personalitate si mister. Iluminatul ambiental este binevenit seara, atunci cand vrei sa te relaxezi, cand te uiti la televizor, citesti o carte sau pur si simplu stai la povesti cu cei dragi.

 

Iluminatul directionat

In aceasta categorie intra lampile pentru birou sau citit, aplicele cu brat reglabil, spoturile care lumineaza blatul de lucru din bucatarie sau cele cu rol decorativ. Foarte practice in cazul iluminatului directionat sunt corpurile cu brate flexibile sau cele care se monteaza usor, permitand reasezarea lor in functie de nevoi.

De obicei, acest tip de iluminat este mixat cu cel general, eventual cu cel ambiental. Pozitionarea corpurilor de iluminat trebuie insa atent gandita, astfel incat sa existe armonie intre undele de lumina existente in incapere.

 

Atmosfera relaxanta

Lampadarele sau aplicele murale contribuie la obtinerea unei atmosfere relaxante, extrem de necesara in spatiul de odihna. Zona de la capatul patului poate fi iluminata cu ajutorul unei lampi cu abajur opac, montata pe perete sau se pot folosi veioze. Atentie insa, fasciculul de lumina nu trebuie sa deranjeze partenerul de odihna. Tot in acest scop se mai pot folosi aplice cu brat articulat sau spoturi de joasa tensiune.

 

Atmosfera intima

Iluminatul poate fi principalul factor pentru realizarea unei atmosfere intime. Lampadarele si veiozele asigura un astfel de iluminat de ambianta, mai ales plasate langa un fotoliu sau o canapea. Tablourile sau posterele trebuie scoase in evidenta iar in acest scop se pot folosi lampadare cu fascicul dirijabil sau corpuri de iluminat de tip proiector de putere mica sau downlight reglabile, pentru a focaliza fluxul in zona de interes.

 

Citeste si: Sisteme de iluminat - noutati si trenduri 2020

 

Iluminatul si siguranta - Produse de iluminat cu radiatii ultraviolete (UVC)

 

Iluminatul cu radiatii UVC reprezinta o metoda eficienta de dezinfectare, fapt validat recent de cercetarile desfasurate de un laborator de testare de la Universitatea Boston, care demonstreaza ca expunerea la o sursa de lumina UV distruge virusul COVID-19 in cateva secunde. Aceste rezultate sunt cruciale in contextul actual, cand organizatiile se afla in cautarea unor metode care sa le permita reluarea activitatii in conditii de siguranta.

Noua gama de dispozitive Signify cu UVC include corpuri de iluminat si cabine, cu o aplicabilitate variata. „Am lansat 12 categorii de dispozitive de iluminat cu UVC, concepute special pentru dezinfectia aerului, obiectelor si suprafetelor. Aceste produse se adreseaza mai multor segmente de consumatori – de la birouri, scoli, sali de sport, magazine, depozite, pana la mijloace de transport in comun”, a declarat Harsh Chitale, directorul Diviziei de Solutii Digitale Signify.

O parte din noua serie de produse este destinata dezinfectarii in profunzime a suprafetelor din birouri, scoli, toalete. Acestea sunt echipate cu senzori si comenzi care asigura functionarea dispozitivelor numai in absenta oamenilor si animalelor. Alte produse includ corpuri de iluminat cu UVC mobile si independente, care pot fi transportate pentru igienizarea camerelor de hotel sau a spatiilor publice, precum trenurile sau autobuzele.

 

Pentru sterilizarea obiectelor, Signify prezinta o gama de cabine cu UVC, usor si rapid de folosit. Aceste echipamente sunt destinate birourilor si sediilor institutionale, avand capacitatea de a dezinfecta in doar cateva secunde obiecte precum ecusoanele, telefoanele, laptopuri, genti sau portofele. Mai mult, pot fi utilizate in magazine pentru igienizarea articolelor probate, returnate sau chiar a ochelarilor.

Activele si cunostintele preluate de la GLA ne vor ajuta sa acceleram planul de dezvoltare a unor sisteme de dezinfectare cu radiatii UVC. Intentionam sa facem aceste echipamente disponibile la nivel global cat mai curand”, a declarat Paul Peeters, directorul Diviziei de Solutii Digitale Signify Europe.

Corpurile de iluminat specializate in dezinfectia aerului pot fi utilizate chiar si atunci cand exista oameni prezenti in incapere, fiind echipate cu protectie, cat si instalate la o inaltime care impiedica expunerea la sursa de lumina cu UVC. Datorita circulatiei naturale, tot aerul din spatiile inchise ajunge sa fie dezinfectat prin iradierea cu UVC, fiind in felul acesta potrivit pentru utilizarea in scoli, birouri, sali de sport, centre comerciale si zone intens circulate.

 

Lampa inteligenta Dyson Lightcycle Morph

Dyson Lightcycle Morph este o lampa inteligenta cu diferite moduri de iluminare (directa, indirecta, de relaxare si de ambianta), care se se regleaza automat in functie de momentul zilei.

Lampa Dyson Lightcycle Morph a fost proiectata pentru a sprijini bunastarea si pentru a ajuta la reducerea tensiunii oculare. Cu ajutorul unui telefon si a Bluetooth-ului, lampa poate urmari lumina si isi poate ajusta temperatura de culoare pentru a se potrivi cu lumina naturala a soarelui pe tot parcursul zilei. Aceasta se poate adapta la toate situatiile si nevoile, trecand de la o lumina puternica, la una calma si relaxanta. Inovatoare si inteligenta, lampa Dyson Lightcycle Morph este perfecta pentru transformarea unui spatiu de lucru intr-o zona pentru relaxare intr-o clipa.

Sursa poza: www.fuorisalone.it 

Mai multe detalii aici

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Test becuri LED - Ieftin vs Scump Test becuri LED - Ieftin vs Scump
Secretele montarii spoturilor de lumina Secretele montarii spoturilor de lumina
Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii
Se poate sau nu se poate poza copex metalic direct in sapa? Se poate sau nu se poate poza copex metalic direct in sapa?
3 gadget-uri solare pentru casa ta 3 gadget-uri solare pentru casa ta
De la o improvizatie la tragedie nu e decat un pas! De la o improvizatie la tragedie nu e decat un pas!

Vezi mai multe articole