Consolidarea blocului creste valoarea apartamentului cu pana la 30%

14 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru consolidarea unui bloc cu inaltime de pana in sapte etaje se vor plati 60 de euro/mp, fara TVA.
 
Preturile apartamentelor construite inainte de 1977 sunt mai mici decat in cazul locuintelor realizate dupa marele cutremur. Daca proprietarii se decid sa faca lucrari de consolidare a cladirii, atunci valoarea proprietatii va creste, iar timpul de vanzare va scadea. „Cei care vor sa isi cumpere un apartament evita blocurile vechi, construite inainte de 1977, chiar daca au un pret mai mic. In cazul in care cladirea are si bulina rosie, in functie de gradul de risc la care a fost catalogata, pretul poate fi mai mic cu 25-30%“, ne-a spus Liviu Ureche, certified international properties specialist, adaugand ca, dupa consolidare, apartamentele ajung la pretul pietei second-hand, deci va disparea acea diferenta de pana in 30%.
 
Consolidarea unui bloc costa aproximativ 60-70 de euro metrul patrat plus TVA. „Daca blocul nu este prea afectat si nu depaseste sapte etaje, consolidarea costa aproximativ 25-30% din pretul de constructie la rosu, care este de circa 250 de euro metrul patrat plus TVA“, ne-a spus Serban Median, inginer proiectant structuri in cadrul firmei Trilitica Frame.
 
Primul pas il constituie expertiza. „Pentru consolidarea unui bloc trebuie expertizata cladirea de catre un expert atestat de Ministerul Locuintelor, dupa care expertiza se avizeaza de Inspectoratul de Stat in Constructii“, ne-a spus Gheorghe Dumitrescu, arhitect in cadrul firmei Arch Plan Atlas. Apoi, firma de constructii va consolida imobilul conform expertizei. Consolidarea se realizeaza in functie de terenul pe care a fost construita cladirea, precum si de tipul de structura a imobilului. „In general, consolidarea unei cladiri multietajate presupune lucrari la fundatie, la plansee, la stalpii de siguranta, precum si la grinzile de siguranta ale cladirii“, a precizat Serban Median.
 
Una dintre multele solutii care se pot propune la consolidarea fundatiei este injectarea de plase armate si beton. „Se sapa pe langa vechea fundatie si se adauga fier-beton si beton“, a amintit Serban Median, adaugand ca solutia este recomandata pentru imbunatatirea terenului de fundare. Planseele se consolideaza prin suprabetonare. Peste planseu se adauga armatura si se toarna beton. De asemenea, stalpii de siguranta ai unui bloc pot fi camasuiti cu armatura peste care se va turna beton. „Mai exista o varianta: cladirea poate fi consolidata prin crearea unor stalpi de rezistenta la exterior“, a amintit arhitectul Arch Plan Atlas. Peretii pot fi injectati cu mortar, retesuti cu zidarie sau consolidati cu tencuieli armate cu fier-beton.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa citim un contract de asigurari? Cum sa citim un contract de asigurari?
Vanzatorii de apartamente afiseaza preturi mai ridicate. Intermediarii spun ca sunt Vanzatorii de apartamente afiseaza preturi mai ridicate. Intermediarii spun ca sunt "artificiale" - 14 Septembrie 2009
1 septembrie | Ziua mondiala de rugaciune pentru ingrijirea Creatiei 1 septembrie | Ziua mondiala de rugaciune pentru ingrijirea Creatiei
Tariceanu vrea ca ANL sa faca 80.000 de locuinte pe an Tariceanu vrea ca ANL sa faca 80.000 de locuinte pe an
Expertiza arhitectilor si designerilor in primul showroom Akzo Nobel din Romania Expertiza arhitectilor si designerilor in primul showroom Akzo Nobel din Romania
Alegeti o tamplarie performanta, pentru a tine 41% din caldura in casa! Alegeti o tamplarie performanta, pentru a tine 41% din caldura in casa!

Vezi mai multe articole