Consumatorii casnici nu resimt liberalizarea pietei energiei

24 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Liberalizarea pietei de energie cu amanuntul nu si-a facut simtit efectul la nivelul consumatorilor casnici pana acum din cauza scepticismului atat din partea furnizorului, cat si a consumatorului, a declarat presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu. "Consumatorii casnici sunt sceptici in ce priveste accesarea contractelor cu furnizorii din cauza lipsei de informatie fata de acest serviciu. Nu gasesc nimic in cutia postala, cum ar fi normal care sa ii ghideze catre aceste servicii si nici nu stiu unde s-ar putea interesa de acestea", a declarat Constantinescu, potrivit NewsIn.
Pe de alta parte, acesta a precizat ca furnizorii de energie sunt si mai sceptici decat consumatorii captivi. "Furnizorii de energie au retinere in a oferta consumatorii casnici, motivul fiind faptul ca preturile la consumatorii mici nu reflecta costurile de productie", a spus Constantinescu. Acesta a adaugat ca, dupa parerea lui, principalul motiv pentru care piata nu s-a deschis sunt distorsiunile tarifare. Potrivit IRE, piata de profil cu amanuntul s-a dovedit a fi mai dificila decat cea en gros, aceasta din urma avand mijloace contractuale precum OPCOM. "Totodata insa, in ceea ce priveste piata cu amanuntul, cea a electricitatii are premise mai mari decat cea a gazului. Asta datorita diversitatii furnizorilor de energie\'\', a mai spus Jean Constantinescu.
Tariful pe care il plateste consumatorul final este mentinut artificial, astfel ca atunci cand vom fi obligati sa liberalizam efectiv piata de profil ar putea avea loc un soc economic si social, a declarat presedintele IRE. "In Romania, spre deosebire de celelalte state UE, exista o mare distorsiune tarifara. In timp ce in tara noastra consumatorul casnic plateste cu 10-15% mai mult decat cel industrial, in Germania, de exemplu, diferenta este de 140%. Aceasta pentru ca preturile din Germania reflecta costurile reale, in timp ce in tara noastra tarifele consumatorilor finali sunt subventionate. Cu alte cuvinte, se ia de la marii consumatori si se acopera costurile populatiei", a precizat Jean Constantinescu. Potrivit acestuia, actualul sistem de tarifare blocheaza liberalizarea pietei, "dar in curand vom fi obligati de UE sa liberalizam in parametri reali si sa dam drumul direct la piata. Asta inseamna ca marii consumatori nu vor mai acoperi costurile populatiei, iar aceasta va avea parte de pretul real, nesubventionat. Acest lucru ar fi un soc pentru populatie".
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ieftiniri spectaculoase la targurile de case Ieftiniri spectaculoase la targurile de case
Semn ca vine toamna Semn ca vine toamna
Wetterbest lanseaza SUPREM50: protectia pentru acoperis cu cea mai mare rezistenta la coroziune si raze UV Wetterbest lanseaza SUPREM50: protectia pentru acoperis cu cea mai mare rezistenta la coroziune si raze UV
Capitala, locul de joaca al companiilor de constructii Capitala, locul de joaca al companiilor de constructii
Traieste experienta unei cine la lumina lumanarii, adaptate secolului XXI cu noul Philips Hue Candle Traieste experienta unei cine la lumina lumanarii, adaptate secolului XXI cu noul Philips Hue Candle
Terenurile pentru constructii Terenurile pentru constructii

Vezi mai multe articole