Etapele obtinerii actelor de cadastru

26 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Daca v-ati hotarat sa va vindeti imobilul trebuie sa aveti in vedere punerea la punct a unui act esential - documentatia de cadastru. Tot demersul pentru obtinerea sa dureaza acum aproximativ o luna de zile. Reprezentantii Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara promit insa ca pana la sfarsitul anului viitor termenul se va reduce la zece zile.
 
Documentul contine reprezentarea grafica a actului de proprietate al unui imobil (teren cu sau fara constructie), din care se extrag suprafata, vecinii, categoria de folosinta a terenului (intravilan sau extravilan). Fara el, vanzarea apartamentului nu ar fi posibila. Pentru a intra in posesia sa vanzatorul trebuie sa parcurga urmatorii pasi:
 
- sa verifice daca mai are actul de proprietate
 
- sa caute un expert cadastral autorizat (pe site-ul www.ancpi.ro, la oficiile de cadastru sau la notarii publici) care sa intocmeasca documentatia
 
- expertul evalueaza si masoara proprietatea si depune documentatia, in numele proprietarului, la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Remuneratia variaza in functie de lucrare. Spre exemplu, expertul cadastral incaseaza in medie 1.500.000 lei vechi pentru dosarul unei garsoniere.
 
Iata care sunt etapele aprobarii dosarului la sediile Oficiilor de Cadastru:
 
- documentatia este autentificata si primeste avizul tehnic
 
- Compartimentul de Cadastru acorda imobilului un numar cadastral unic, apoi dosarul avizat ajunge la Cartea Funciara
 
- se verifica statutul juridic al imobilului
 
- dupa ce s-a deschis cartea funciara, se elibereaza un extras de informare in care se adevereste ca imobilul este in regula si poate fi vandut.
 
“Pentru intermedierea vanzarii unui imobil, notarul mai cere un extras de Carte Funciara de autentificare, care atesta faptul ca proprietatea este in regula din punct de vedere juridic. Din 2005, o data ce notarul a cerut acest extras, Cartea Funciara a imobilului se blocheaza pe numele sau timp de cinci zile. Acest lucru asigura cumparatorul ca imobilul nu mai poate fi revandut, in aceasta perioada nici Parchetul nu ar putea pune sechestrul pe casa”, explica Robert Tatu, director la Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara.
 
Se pot obtine informatii despre orice imobil
 
Daca scoateti din buzunar o suma importanta de bani, este foarte important sa stiti ce cumparati. Astfel, in schimbul unei taxe de 100.000 de lei vechi oricine poate cere un extras de Carte Funciara de informare si se poate interesa de un imobil. “Pana in 2005, cand Cartea Funciara era la Ministerul Justitiei, omul trebuia sa justifice interesul pentru respectivul imobil. De acum nu mai este cazul. De asemenea, datorita unui program finantat de Banca Mondiala, am introdus un sistem informatic in mai multe judete din tara. Asta inseamna ca procedura va fi mult simplificata, iar actele se vor putea elibera in aproximativ zece zile. Sistemul va fi functional la nivelul intregii tari abia anul viitor”, mai spune Robert Tatu.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Legrand lansează noua gama Valena Allure Legrand lansează noua gama Valena Allure
ROCHE BOBOIS  deschide primul showroom in Bucuresti ROCHE BOBOIS deschide primul showroom in Bucuresti
Impozitul pe castigurile din tranzactii imobiliare, 16% Impozitul pe castigurile din tranzactii imobiliare, 16%
Casa orasanului trage la tara Casa orasanului trage la tara
Cum arata sectorul imobiliar in 2019 si in viitor? Cum arata sectorul imobiliar in 2019 si in viitor?
Avem o noua lege pentru promovarea energiei regenerabile. Cat ne va costa energia curata? - 09 iulie 2010 Avem o noua lege pentru promovarea energiei regenerabile. Cat ne va costa energia curata? - 09 iulie 2010

Vezi mai multe articole