on

Cum alegi chiuveta potrivita pentru bucatarie

18 iulie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiuveta este un element esential in orice bucatarie. Conform cercetarilor, 60% din activitatea desfasurata intr-o bucatarie are loc in jurul acesteia. Chiar daca masina de spalat poate reduce acest timp, alegerea unei chiuvete potrivite este esentiala pentru ca ea va fi folosita zilnic.

Caracteristicile principale pe care o chiuveta trebuie sa le indeplineasca sunt calitatea, functionalitatea si aspectul. O alegere nepotrivita va atrage dupa sine probleme zilnice, stropi peste tot in jurul chiuvetei, o organizare ineficienta, o curatare dificila si multe altele. Daca esti in cautarea unei chiuvete pentru bucatarie, cu siguranta sfaturile urmatoare iti vor fi de folos.

Dimensiunea chiuvetei

Ca in orice alta decizie privind amenajarea locuintei, trebuie sa masori spatiul disponibil si mai apoi sa decizi. Marimea chiuvetei depinde si de marimea bucatariei si a spatiului pe care il ai disponibil pe blat. Chiar daca o chiuveta mare iti va oferi mai mult loc pentru spalatul vaselor, va reduce spatiul de pe blat destinat gatitului.

Forma chiuvetei

Daca esti preocupat de forma chiuvetei, trebuie sa stii ca pe piata ai la dispozitie o gama larga de modele si vei avea de unde alege. Poti opta pentru o chiuveta dreptunghiulara, patrata, rotunda, ovala si chiar asimetrica.

Modele cele mai intalnite sunt cele dreptunghiulare.

Materialul din care este confectionata chiuveta

Cel mai important criteriu de selectie in alegerea chiuvetei de bucatarie este materialul din care aceasta este confectionata. Cele mai utilizate materiale in confectionarea chiuvetelor sunt inoxul (otelul inoxidabil), granitul, compozitul, acrilul, fonta, ceramica, marmura si sticla.

- Inoxul

Daca iti doresti o chiuveta care sa aiba un aspect placut, sa fie usor de intretinut, sa reziste de bine in timp si sa nu coste foarte mult, atunci chiuveta de inox poate fi o alegere potrivita pentru tine. Insa, trebuie sa stii ca aceasta nu este rezistenta la zgarieturi, petele de calcar se pot observa cu usurinta, iar daca nu dispune de un tampon de absorbtie a zgomotului, poate provoca un sunet deranjant ori de cate pornesti la apa. De asemenea, daca este supusa unei presiuni mai mari, aceasta se poate deforma cu usurinta.

- Ceramica si fonta

Chiuvetele din fonta sau din ceramica se potrivesc cel mai bine bucatariilor in stil rustic, dar acestea sunt foarte sensibile la lovituri si necesita o atentie mai deosebita. Desi sunt dificil de intretinut, ele sunt foarte elegante, oferind spatiului un aspect foarte placut.

- Acrilul

Chiuvetele din acril sunt preferate datorita pretului mic, fiind printre cele mai ieftine modele pe care le vei gasi pe piata. Cu toate ca pretul este accesibil si au un aspect placut, ele nu sunt renumite pentru rezistenta, fiind sensibile la temperaturi ridicate, lovituri si zgarieturi.

- Granitul si marmura

Chiuvetele din granit sau marmura sunt cele mai rezistente, fiind incluse in gama de lux. Ele ofera un aspect elegant si modern. Cu toate ca pretul este unul mare, ele sunt alegerea cea mai potrivita daca iti doresti calitate si rezistenta.

- Compozitul

Daca bugetul nu iti permite sa alegi o chiuveta din granit sau marmura, poti alege o chiuveta din compozit. Acestea sunt la fel de elegante si rezistente ca cele din granit sau marmura, dar pretul este unul mult mai accesibil. Si greutatea este mai mica fata de o chiuveta din granit, montajul realizandu-se mult mai usor.

- Sticla

Desi chiuveta din sticla ii va oferi bucatariei tale un aspect unic, elegant si modern, ea este si foarte fragila.

Numarul de cuve si adancimea

Daca iti place sa gatesti stii ca o cuva nu iti va fi suficienta, asa ca pe piata ai la dispozitie chiuvete cu doua si chiar cu trei cuve.
Adancimea este si ea foarte importanta, cu cat sunt mai mici, cu atat iti va fi mai dificil sa manevrezi vasele voluminoase. O cuva mai adanca iti va permite o utilizare usoara si scade riscul de a stropi lucrurile din jur.

Culoarea

In functie de materialul ales, culoarea poate varia de la culori blande (alb, crem), pana la culori indraznete (rosu, verde etc). Cele mai intalnite culori sunt bej si crem.

Chiuveta de bucatarie ar trebui privita ca o investitie, pentru ca ea ar trebui sa reziste o perioada cat mai lunga si in acelasi timp sa satisfaca nevoile si asteptarile utilizatorului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 inovatii care iti vor revolutiona bucataria 5 inovatii care iti vor revolutiona bucataria
Bucataria ergonomica Bucataria ergonomica
Amenajarea bucatariei - o investitie serioasa Amenajarea bucatariei - o investitie serioasa
Farmecul de altadata: bucataria retro Farmecul de altadata: bucataria retro
Amenajarea bucatariei: de ce sa alegi blat din lemn masiv Amenajarea bucatariei: de ce sa alegi blat din lemn masiv
Care sunt cele mai bune blaturi de bucatarie? Care sunt cele mai bune blaturi de bucatarie?

Vezi mai multe articole