on

Cum alegi masina de tuns gazonul?

23 mai, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand locuiesti la casa si ai o curte de mari dimensiuni, ai nevoie si de o masina de tuns iarba. Desi este o achizitie necesara, este indicat sa cunosti care sunt cele mai importante caracteristici ale unei masini de tuns gazonul.

Daca detii o curte de mici dimensiuni poti opta pentru si pentru o motocoasa. Aceasta este cea mai potrivita alegere pentru gardinile de mici dimensiuni cu zone greu accesibile care prezinta denivelari sau vegetatie de mai multe tipuri (vegetatie salbatica). Dar in cazul curtilor de dimensiuni medii si mari, motocoasa nu mai este o solutie potrivita si va trebui sa iti indrepti atentia catre o masina de tuns iarba.

Iara cateva criterii care sa te ajute in selectia masinii de tuns iarba:

Tipul de alimentare

Pe piata exista mai multe tipuri de masini de tuns iarba, in functie de tipul de alimentare acestea se impart in:

- Masini de tuns iarba manuale;
- Masini de tuns iarba cu alimentare electrica;
- Masini de tuns iarba pe benzina;
- Masina de tuns iarba cu acumulatori;

Sa le luam pe fiecare in parte.

Masina de tuns gazonul manuala nu este un echipament de mari dimensiuni, din acest motiv este recomandata pentru utilizarile ocazionale, pe suprafete mici de pana la 100 metri patrati. Masina de tuns manuala nu are nici un fel de motor, cutitele de taiere fiind actionate prin impingerea si rotirea rotilor. Desi este cel mai ieftin model pe care il vei gasi pe piata, masina de tuns gazonul manuala este si cea mai obositoare.

Masina electrica de tuns iarba este solutia perfecta pentru gradinile care au o suprafata redusa de teren, intre 200 – 300 mp,deoarece lungimea cabului pe care il vei conecta la priza este de aproximativ 30-40 metri. Trebuie sa fii foarte atent atunci cand o manevrezi, sa nu treci cu masina peste cablu sau sa te impiedici de el. Spre deosebire de masinile pe benzina, cele electrice sunt mai usoare, acest lucru se datoreaza dimensiunilor mai mici. Acestea sunt si mai usor de folosit, silentioase si nepoluante.

Masina de tuns iarba pe benzina este o solutie potrivita pentru suprafetele mari de gazon, deoarece sunt rapide si necesita un efort minim. Aceasta taie mai rapid, are mai multa putere si acopera cu usurinta suprafetele mari. Desi masinile de tuns iarba pe benzina sunt mai zgomotoase si sunt mai grele sunt preferate de cei care lucreaza in domeniul toaletarii gazonului si de firmele de peisagistica.

Masina de tuns iarba cu acumulatori este cea mai comoda de utilizat, dar si cea mai costisitoare. Desi este usor de folosit si intretinut, daca suprafata gazonului este mare trebuie sa verifici daca acumulatorul are o autonomie suficienta.

Modul de taiere si colectare a firelor de iarba

Majoritatea masinilor de tuns iarba sunt prevazute cu un sac in care se colecteaza iarba proaspat taiata. Insa poti opta si pentru o masina de tuns care sa fie prevazuta cu lame speciale pentru maruntirea firelor de iarba si spatiu pentru evacuarea ierbii maruntite. In felul acesta, iarba tunsa si maruntita se descompune mai repede si devine substanta nutritiva pentru iarba care creste.

Lamele de taiere pot fi cilindrice sau rotative. Sistemul cu lame cilindrice este intalnit de cele mai multe ori la masinile de tuns iarba manuale. Sistemul cu lame rotative este compus din mai multe lame dintate, asezate la distanta mica una de alta, in planuri vertical diferite, care se suprapun usor in plan orizontal.

Tipul de propulsie

Masinile de tuns iarba pot functiona:

- Impinse - masinile manuale, dar si unele modele de masini de tuns iarba electrice;
- Cu benzina sau acumulatori;
- Cu autopropulsie – cu ajutorul motorului.

Puterea masinii de tuns iarba

Puterea masinii este importanta doar daca gazonul tau se afla in panta si iarba este mare si deasa. In cazul in care gazonul este pe un teren neted, fara denivelari, iar iarba nu este nici foarte deasa, nici lunga, atunci iti poti face treaba foarte bine cu o masina de tuns de dimensiuni mici sau medii. Puterea unei masinii de tuns iarba trebuie sa creasca odata cu marimea suprafetei de tuns.

Materialul din care este confectionata masina de tuns iarba

Materialul din care este confectionata carcasa masinii de tuns iarba poate fi otel, aluminiu sau plastic. Otelul este durabil si mai scump deci, pe cale de consecinta, o masina de tuns iarba a carei carcasa este confectionata din otel este mai scumpa decat una cu o carcasa confectionata din plastic.

Sfaturi pentru manevrarea in siguranta a masinii de tuns gazonul

1. Citeste manualul de utilizare a masinii si urmeaza intotdeauna instructiunile;

2. Tunde gazonul doar dupa ce ai indepartat toate pietrele si crengile de pe iarba;

3. Cand masina este in stare de functionare, tine copiii si animalele departe de ea, pentru a preveni eventualele accidente;

4. Daca ai o masina electrica de tuns gazonul, nu o folosi niciodata atunci cand ploua sau umiditatea este ridicata;

5. Daca masina ta de tuns iarba este electrica, fii mereu atent ca firul de alimentare sa fie intotdeauna in spatele directiei de mers, astfel incat sa nu treci cu masina peste cablul de alimentare si sa-l tai, riscand totodata sa te si electrocutezi;

6. Inainte de a curata lamele de resturile de iarba, opreste masina de la buton, eventual scoate-o din priza daca este electrica.

Ai nevoie de o masina de tuns iarba? Verifica si ofertele partenerului nostru de incredere Verdon. Mai multe detalii vei gasi aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta Monilioza - Cum se manifesta aceasta boala a pomilor fructiferi si cum poate fi combatuta
PEFOC te ajută să-ți construiești grătarul perfect pentru curtea sau grădina casei tale! PEFOC te ajută să-ți construiești grătarul perfect pentru curtea sau grădina casei tale!
Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II
Rigola si drenajul liniar Rigola si drenajul liniar
Amenajarea curtii: ghid de montare a pavelelor Amenajarea curtii: ghid de montare a pavelelor
Trandafirii – Cum ii protejam pe timp de iarna Trandafirii – Cum ii protejam pe timp de iarna

Vezi mai multe articole