amestec de vopsea

Cum estimezi cantitatea de vopsea de care ai nevoie

10 decembrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In momentul in care hotarasti sa-ti zugravesti apartamentul, dupa ce ai stabilit bugetul pe care-l ai la dispozitie, viitoarea culoare a peretilor si marca de vopsea pe care o vei cumpara, iti vine in minte urmatoarea intrebare: ce cantitatea de vopsea iti este necesara? Adevarul este ca vrei sa cumperi din prima exact cantitatea de care ai nevoie. Nu vrei sa-ti ramana o galeata sau o jumatatea de galeata, pentru ca nu vei mai avea ce sa faci cu ea, dar nici nu vrei sa cumperi o cantitate insuficienta, nu vrei sa te trezesti ca un perete ti-a ramas nevopsit. Iata o metoda simpla de calcul a cantitatii de vopsea de care ai nevoie.

1. Calculeaza perimetrul camerei, insumand lungimea in metri a fiecarui perete.
Exemplu: 6,1 + 4,3 + 6,1 + 4,3 = 20,8 m (adica perimetrul unei camere cu lungimea de 6,1 metri si latimea de 4,3 metri)

 

2. Calculeaza suprafata peretilor camerei, inmultind numarul obtinut la pasul 1 cu inaltimea peretelui camerei.
Exemplu: 20,8 x 2,4 = 49,92 m2 (rotunjim la 50 m2 , camera are 2,4 metri inaltime)

 

3. Din suprafata obtinuta la pasul 2, scazi suprafata fiecarei ferestre si usi. Pentru exemplu nostru, presupunem ca usa are 2 m2 , iar fereastra are 3 m2.
Exemplu: 50 – 2 – 3 = 45 m2.

 

4. Imparte suprafata totala ce trebuie acoperita cu vopsea (numarul obtinut la pasul 3) la 10 (10 m2 este suprafata aproximativa ce poate fi acoperita de 1 litru de vopsea lavabila. Depinde de randamentul fiecarei vopsele in parte).
Exemplu: 45 / 10 = 4,5 litri de vopsea lavabila.

 

In cazul in care aplici vopseaua lavabila intr-un singur strat, 4,5 litri este cantitatea de care ai nevoie pentru a zugravi o camera de 6,1 x 4,3. Daca doresti sa aplici doua straturi de vopsea, ceea ce si este recomandat, atunci dubleaza rezultatul de la pasul 4, adica ai nevoie de 9 litri de vopsea.

Atentie, acest calcul este aproximativ, cantitatea poate sa difere in functie de randamentul vopselei si de capacitatea de absorbtie a zidului si tencuielii.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

liviu croitoru

30 aprilie, 19:45

Consumul specific de lavabila este de 0.4 kg/mp pt pereti negletuiti, 2 straturi si 0,3 kg/mp pt pereti gletuiti. Eventual trebuie luat in calcul si tavanul. Daca ramane ceva vopsea, e recomandat sa fie pastrata intr-un pet bine etansat . Daca e nevoie de retusuri peste 1-2 ani, cantitatea aceea e salvatoare.

eugenb

08 iunie, 08:19

Cantitatea de material ce trebuie aplicata se inmulteste cu 102% (in acest caz - in alte cazuri diferenta este mai mica) pentru a se acoperi pierderile inerente la o aplicare reala (cf.Indicatorului „C” – Constructii). Obs. Daca aplicarea se face de catre o Firma de Constructii (care foloseste un program de calcul specializat (de ex. Doclib, Delta, etc.) ea are in program aceasta multiplicare apare in Extrasul de Materiale (fara ca Beneficiarul sa stie de aceasta majorare de Pret - perfect legala). ATENTIE! Totdeauna trebuie ca sa se anexeze la Devizul lucrarii si Extrasul de Materiale aferent acelei lucrari (lucru care Firmele de Constructii "uita" ca sa il faca, din pacate.

Alte articole

Un jucator puternic pe piata structurilor metalice din Romania: King Steel Un jucator puternic pe piata structurilor metalice din Romania: King Steel
Construieste-ti casa visurilor cu BCA Construieste-ti casa visurilor cu BCA
Adeziv pentru polistiren Adeziv pentru polistiren
Cladiri din BCA - structuri in cadre sau pereti din zidarie portanta? Cladiri din BCA - structuri in cadre sau pereti din zidarie portanta?
Avantajele si dezavantajele caselor din lemn Avantajele si dezavantajele caselor din lemn
Lemnul in constructii Lemnul in constructii

Vezi mai multe articole