on

Cum hidroizolam beciul?

06 august, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atat la casele vechi, cat si la cele noi, beciul reprezinta solutia cea mai buna pentru depozitarea si pastrarea in conditii optime a diferitelor preparate pentru sezonul rece, alimentelor, bauturilor si a altor asemenea produse. Intr-o astfel de zona, avem, de regula, o temperatura mai scazuta. Problemele unui beci incep atunci cand umiditatea sau umezeala devin de necontrolat, afectand atat structura constructiei, cat si spatiul interior.

Fiind o structura aflata sub nivelul solului, partial sau total, este foarte important sa executam toate lucrarile necesare pentru a proteja structura de actiunea umezelii din sol si a termoizola suprafetelor exterioare, a caror incalzire sau racire pot afecta conditiile de pastrare din beci.

Discutam atat despre hidroizolarea suprafetelor aflate in contact cu solul si, implicit, supuse umiditatii, dar si despre lucrari de termoizolare.  In functie de pozitionarea beciul pe teren, daca este separat sau incorporat in casa, o prima suprafata ce necesita lucrari de termoizolare si hidroizolare este plafonul sau placa peste beci. In cazul unui beci aflat la subsolul casei, trebuie doar sa termoizolam placa dintre subsol si parter, fie pe tavanul beciului, fie, mai recomandat, pe pardoseala parterului (solutia la indemana este izolarea cu polistiren extrudat sub sapa de egalizare de la parter). Pentru situatia in care avem un beci exterior, placa peste beci trebuie sa fie sub cota solului, acoperita cu minimum 20cm de pamant, termoizolata cu polistiren extrudat, dar si hidroizolata cu membrana bituminoasa, in doua straturi. Acest strat hidroizoaltor va impiedica infiltrarea apei pe tavanul beciului. Aceleasi recomandari trebuie urmate si in cazul in care beciul se afla sub un foisor sau sub o constructie de acest gen. De aceea, ele trebuie luate in calcul de la bun inceput, inainte de executia efectiva. Ulterior, lucrarile termo si hidro vor fi greu de realizat, daca nu imposibil.

Peretii beciului, aflati sub nivelul solului, necesita lucrari de hidroizolare care se realizeaza, cu precadere, pe exterior, pentru cele mai bune rezultate. Impreuna cu lucrarile de hidroizolare, se poate realiza un drenaj exterior pentru a reduce gradul de expunere a suprafetelor la umiditatea din sol, a colecta apa si a o drena acolo unde ea nu mai poate actiona asupra constructiei.  Drenajul consta in amplasarea unui tub gofrat sau nu, prevazut cu gauri dispuse pe o anumita raza, astfel incat sa permita accesul apei in interior si dirijarea acesteia inspre o zona cat mai departata de constructie. Drenajul se amplaseaza in interiorul unui strat de pietris si trebuie protejat de o membrana geotextila.

Lucrarile de hidroizolare exterioara constau in aplicarea unor bariere pentru apa/umiditate, cu ajutorul materialelor bituminoase, cum ar fi: dispersii bituminoase pentru izolatia structurilor in sol, cu umiditate redusa, sau membrana bituminoasa. Pentru executia efectiva, pregatim stratul suport, prin aplicarea amorsei bituminoase. Amorsa bituminoasa asigura lipirea corecta a membranei bituminoase, suprapune perfect imbinarile si, la final, inchide hidroizolatia, la partea superioara. Acest sistem hidroizolant poate fi realizat pana la nivelul planseului peste beci (depinde de modul de constructie al beciului la partea superioara), apoi se poate avea in vedere termoizolarea suprafetelor cu ajutorul polistirenului extrudat. Termoizolatia va proteja interiorul impotriva influentei pe care o are variatia temperaturii mediului exterior, pastrand un ambient cu o temperatura scazuta si cat mai constanta. Termoizolatia se va lipi pe stratul hidroizolant cu ajutorul unor benzi de butil dublu-adezive sau cu mastic de etansare. In final, amplasam drenajul si acoperim cu pamant „curat”.

Acelasi principiu de izolare trebuie avut in vedere si la pardoseala beciului. In final, beciul va putea fi finisat la interior intr-o maniera cat mai rustica si utilizat pentru depozitare sau chiar se poate amenaja o mica zona de relaxare, la un pahar de vin rece. De reusita lucrarilor depinde obtinerea unui beci care sa asigure conditiile optime de depozitare, durabil si la o calitate superioara.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Polistiren expandat vs polistiren extrudat Polistiren expandat vs polistiren extrudat
Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (I) Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (I)
Izolarea mansardei si controlul umiditatii Izolarea mansardei si controlul umiditatii
Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului
Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - prima parte Analiza comparativa intre vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica - prima parte
Cu ce material iti poti izola podul casei Cu ce material iti poti izola podul casei

Vezi mai multe articole