Cum ne pregatim locuinta pentru evaluare

12 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cei care vor sa-si vinda apartamentul trebuie sa se gindeasca la ce ia in calcul evaluatorul atunci cind estimeaza valoarea unei proprietati.
O investitie inspirata poate creste pretul unui apartament cu mii de euro. Exista o serie de aspecte pe care un evaluator le ia in calcul la evaluarea unei locuinte. „Expertul evaluator va analiza calitatea si starea constructiei, finisajele si imbunatatirile interioare, dar si exterioare, daca vorbim spre exemplu despre gradini, existenta unui garaj sau a unui loc de parcare asigurat, si chiar costul lunar al intretinerii locuintei respective. Starea spatiilor comune ale locatarilor, precum curatenia si imbunatatirile, in special atunci cind vorbim despre blocuri, este de asemenea luata in calcul de evaluator“, explica Adrian Crivii, Managing Partner al companiei de evaluare Darian.
In cazul evaluarii, primul aspect de avut in vedere este partea juridica, documentatia. In ceea ce priveste deficientele pe care proprietarul trebuie sa le remedieze in cazul in care doreste o evaluare asupra apartamentului, acestea tin de aspectul locuintei. „Apartamentul trebuie sa fie igienizat, trebuie sa i se faca izolatie termica si sa se puna geamuri termopan daca se poate. Evaluatorul vede in primul rind umezeala si peretii innegriti“, spune Adrian Crivii. Pe de alta parte, expertul afirma ca nici investitiile foarte mari nu sint indicate. „Nu trebuie sa investeasca in imbunatatiri o suma care nu s-ar amortiza la vinzarea locuintei“, mai spune acesta.
Pentru a determina valoarea unei locuinte sint importante zona, amplasamentul sau vecinatatile acesteia. Evaluatorul va urmari gradul de poluare in zona, nivelul de zgomot, infrastructura si accesul, distanta fata de scoli, parcuri, centre comerciale, statii ale mijloacelor de transport in comun etc. Chiar si anumite proiecte nefinalizate pot sa influenteze valoarea unei locuinte. „Construirea unui hipermarket in zona poate sa ridice pretul de vinzare, in timp ce ridicarea unui bloc inalt linga o casa scoasa la vinzare poate sa ii scada valoarea dramatic“, mai spune Crivii.
In prima faza, proprietarul trebuie sa ii puna la dispozitie expertului evaluator o serie de acte care atesta dreptul sau de proprietate. Prin urmare, este nevoie de actele de proprietate in original ale imobilului care urmeaza a fi tranzactionat si de documentatia cadastrala (cadastrul este registrul care contine totalitatea lucrarilor tehnice pentru identificarea, delimitarea, masurarea si reprezentarea grafica a suprafetelor imobilului in cauza). De asemenea, este necesara intabularea pe numele vinzatorului actual (inscrierea definitiva a dreptului de proprietate in cartea funciara, registrul oficial in care se inventariaza toate bunurile materiale imobile si proprietatile de pamint individuale din cuprinsul unei regiuni, mentionindu-se numele proprietarului, suprafata imobilului/terenului si vecinatatile). In cazul in care este vorba despre case sau vile, este nevoie si de cartea tehnica a constructiei. Ofiterul de credit face copii pentru toate aceste acte, le stampileaza conform cu originalul si le depune la dosar. Se face programarea la evaluator, care, dupa consultarea acestor acte, va face o inspectie la fata locului, urmarind o serie de aspecte care tin atit de locuinta, cit si de imprejurimi. Evaluatorul, in functie de politica fiecarei banci, poate fi intern sau extern. „Au existat cazuri in care raportul unui evaluator extern a fost validat printr-o noua evaluare a unui specialist intern al bancii respective. Aceste costuri se situeaza intre 80 si 200 de euro, in functie de valoarea imobilului evaluat“, spune Ruxandra Andrei, Marketing si PR Director la www.finzoom.ro.
Pas obligatoriu
Evaluarea locuintei se impune cind se intentioneaza contractarea unui credit cu ipoteca sau refinantarea unui credit imobiliar mai vechi. Totusi, exista si situatii in care proprietarii apeleaza direct la evaluatori pentru a afla valoarea cit mai exacta a locuintei lor, potrivita pentru situatii precum vinzarea, partajul sau dezmembrarea (de exemplu, in cazul unui teren, o suprafata detinuta de mai multi proprietari se imparte la fiecare dintre acestia).
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum scoateti o persoana de la intretinere Cum scoateti o persoana de la intretinere
Jump the gap - Puterea de a face diferenta a designului Jump the gap - Puterea de a face diferenta a designului
Vara aceasta porneste in calatorie cu noile produse de la Tefal! Vara aceasta porneste in calatorie cu noile produse de la Tefal!
Casa Rusu lanseaz​a magazinul online casarusu.ro Casa Rusu lanseaz​a magazinul online casarusu.ro
Un sfert dintre apartamente - debransate de la sistemul de incalzire Un sfert dintre apartamente - debransate de la sistemul de incalzire
Locatarii din Bucuresti fac 200 de reclamatii pe zi Locatarii din Bucuresti fac 200 de reclamatii pe zi

Vezi mai multe articole