Centrala termica

Cum reduci factura la caldura – Recomandari de la profesionisti

11 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In sezonul rece, una dintre principalele griji ale fiecarei familii este tinerea sub control a facturii la incalzire. In acest sens, cel mai bun control al situatiei il pot avea posesorii de centrale proprii, care au la dispozitie gestiunea absoluta a productiei de caldura. Totusi, cum se poate eficientiza consumul unei astfel de centrale? Am apelat la Viessmann, Parteneri de Incredere ai Misiunea Casa, pentru sfaturi avizate.

Sfaturi profesionale de economie

I-am intrebat pe profesionisti cum iti poti reduce simplu si eficient factura la incalzire. Iar ei ne-au facut urmatoarele recomandari:

Aerisirea sistemului de incalzire

Imediat ce sistemul de incalzire „bolboroseste“, distributia caldurii in radiatoare nu mai este uniforma deoarece apa nu mai circula corect. In acest caz, corpurile de incalzire trebuie aerisite

Montarea de articulatii etanse la ferestre si usi

Articulatiile etanse la ferestre si usi sunt esentiale pentru o operare economica a instalatiei termice. Inainte de sezonul cald verificati si inlocuiti garniturile, daca este cazul.

Izoleaza conductele chiar si in spatiile incalzite

Conductele de incalzire se izoleaza usor, cu cheltuieli rezonabile și astfel puteti economisi mai tarziu.

Foloseste capete termostatice pentru radiatoare

Capacitatea de functionare trebuie verificata regulat. Un termostat greu accesibil sau imobil diminueaza puterea termica a radiatorului.

Incalzirea economica inseamna reducerea costurilor

Am mai aflat de la expertii Viessmann si ca, daca reducem temperatura camerei cu 1 °C, costurile de incalzire se pot reduce cu aproximativ 6%. Cel mai bine este sa reduci temperatura pe timp de noapte, cu aproximativ 5 °C. Acest lucru il poti face chiar cu doua ore inainte de culcare.
Temperatura nocturna a radiatoarelor trebuie doar redusa, nu complet oprita, astfel incat camera sa nu fie racita de tot, deoarece la reincalzire ar avea nevoie de un debit mai mare de agent termic.

Daca in fata caloriferelor se afla perdele sau mobilierul este foarte aproape de acestea, circulatia caldurii in spatiu va fi ingreunata. Incalzirea nu poate avea efect complet si consumul va fi mai mare, iar costurile de incalzire vor creste.

Cand aerisesti camera, ferestrele trebuie deschise in intregime pentru o perioada scurta de timp (aproximativ 5 minute). Ferestrele inclinate lasa inauntru aerul curat, dar si permite unei cantitati mari de caldura sa iasa afara. Nu uita sa opresti incalzirea in timp ce aerisesti.

Verifica etansarea ferestrelor si usilor, pentru a preveni scurgerea unei mari cantitati mari de caldura

Perdelele, jaluzelele si obloanele trebuie sa fie inchise pe timp de noapte. Aceasta masura reduce pierderea de caldura si pastreaza frigul in exterior.

Atenție la următoarele temperaturi recomandate: camera copiilor, camera de lucru și livingul 20-22 °C, bucătăria si dormitorul aproximativ 18 °C, coridorul 15 °C.

Consumul economic de apa calda

Utilizarea sistemelor de "clatire" economice la toaletă reduce consumul de apa. Un rezervor conventional consuma de trei ori mai multa apa decat un rezervor cu buton de economie (la o clatire se consuma circa 9 litri).

Robinetele care picura trebuie reparate imediat, in caz contrar se genereaza un consum suplimentar de apa.

Se recomanda montarea dusurilor si robinetelor economice.

Dusurile sunt mai economice decat baile lungi. Pentru o baie completa consumul de apa si de energie este de trei ori mai mare.

Cand te speli pe dinti ar trebui sa folosesti o cana si sa inchizi robinetul in timpul perierii.

Incarca mereu complet masina de spalat, renunta la prespalare si spala la 60 °C în loc de 90 °C. Prespalarea este necesara doar pentru rufele foarte murdare.

Utilizeaza programele de economice daca masina de spalat dispune de aceasta functie.

Un uscator de rufe are un consum de energie dublu fata de o masina de spalat, cu aceeasi cantitate de rufe. Prin urmare, daca este posibil, cel mai bine este sa uscati rufele in uscatorie sau in aer liber.

Asigura intreținerea regulata si profesionista

O intretinere regulata prelungeste viata sistemului de incalzire si asigura functionarea corecta si in conditii de siguranta. Numai asa energia utilizata este folosita eficient si emisiile sunt reduse. Aceasta protejeaza mediul si reduce costurile de incalzire.

Cazanele, arzatoarele si unitatea de control formeaza un sistem similar motorului unei masini. Daca masina ar avea acelasi timp de functionare ca si cazanul, acesta ar acoperi peste 100.000 km pe an. Este firesc pentru fiecare proprietar de masina sa efectueze o revizie la intervale regulate. Sistemul tau de incalzire ar trebui, prin urmare, la fel ca si masina, sa fie verificat cel putin o data pe an.

Aproximativ cinci milioane de sisteme de incalzire din Germania sunt intretinute nu doar in caz de reclamatie. Cu toate acestea, intretinerea periodica este una dintre atributiile operatorului autorizat conform normelor ISCIR.

Sursa foto: www.rodalesorganiclife.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Primele sfaturi din 2018 (II): “Care suporturi sunt cele mai avantajoase ca pret pentru incalzirea prin pardoseala?” Primele sfaturi din 2018 (II): “Care suporturi sunt cele mai avantajoase ca pret pentru incalzirea prin pardoseala?”
Calorifere din fonta, otel sau aluminiu? Calorifere din fonta, otel sau aluminiu?
Cazane termice pe lemne cu gazeificare: Avantaje, Mod de utilizare si Intretinere Cazane termice pe lemne cu gazeificare: Avantaje, Mod de utilizare si Intretinere
Reconditionarea hornului: care sunt materialele potrivite pentru aceasta operatiune Reconditionarea hornului: care sunt materialele potrivite pentru aceasta operatiune
Incalzirea prin pardoseala: cum poti executa lucrarea potrivita pentru locuinta ta Incalzirea prin pardoseala: cum poti executa lucrarea potrivita pentru locuinta ta
Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control

Vezi mai multe articole