Cupola de sticla

Cupola de sticla

04 februarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Aer curat sub cupola de sticla.
 
Cladirea Parlamentului Germaniei, construita cu aproape 110 ani in urma, este o imbinare arhitectonica aproape perfecta a clasicului cu modernul. Noua cupola din sticla cu caracter ecologic, care a inlocuit-o pe cea veche, este dovada incontestabila ca resursele naturale se pot folosi cu succes, in orice spatiu, daca se recurge la un mic „compromis".
Reichstag sau Cladirea Parlamentului este unul din simbolurile poporului german. Construita intre 1884 si 1894, in stil neo-renascentist, dupa crearea imperiului german, in 1872, grandioasa cladire a suferit de-a lungul timpului o serie de reparatii. Dupa ce au fost indepartate urmele lasate de primul razboi mondial, in 1933 cladirea a cazut prada unui incendiu devastator, pentru ca la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial sa fie devastata de sovietici. Proiectul pentru renovarea Reichstag-ului realizat initial de Paul Wallot, si reamenajarea acestuia dupa caderea „Zidului", s-a dorit simbolul reunificarii Germaniei si revenirii capitalei la Berlin. Evident, noua fata a cladirii trebuia sa pastreze liniile clasice, dar avea nevoie si de o nota moderna. De aceea, arhitectii au gandit o noua cupola, din sticla, care pe langa aspectul cu totul deosebit, prezenta avantajul de a oferi marii Sali a Parlamentului conditii de ventilare si insorire naturala.
 
„Compromisul" de sticla
 
Structura metalica a cupolei, cu un diametru, la baza, de 38 m si cu o inaltime de 23.5 m, constituie semnul vizibil al schimbarii pe care a suferit-o constructia, chiar daca a fost conservata identic la exterior. Noua cupola nu reprezinta insa o reconstructie a celei istorice, ci nota de originalitate caracteristica secolului XX. Farmecul noii cupole consta mai ales in faptul ca este accesibila publicului printr-o rampa dubla si printr-o platforma situata la 16 m deasupra soclului, de unde se poate vedea interiorul complet al salii din care sunt conduse destinele Germaniei. Discutiile in plen ale parlamentului pot fi urmarite de oricine si asta fara ca legiuitorii sa fie deranjati in vreun fel.
Pe langa aspectul cu totul original, noua constructie se bucura si de avantajul ca poate exploata la maxim resursele naturale. Structura conica, din metal, imbracata in oglinzi, cu un diametru maxim de 15 m, permite reflectarea luminii naturale spre sala, adapostind in acelasi timp sistemul de incalzire si de ventilatie. Un element de 12 m inaltime, pivotant in jurul conului, are rolul de a absorbi anumite straluciri nedorite, datorate reflexiei oglinzilor. O deschidere de 9 m diametru asigura ventilarea naturala a salii si a cupolei, iar cele 24 de nervuri ale partii superioare se descarca la baza pe o grinda tridimensionala si sunt sudate in punctul cel mai de sus de o grinda circulara. Rampele suspendate de nervuri, au la randul lor o structura portanta, constand in grinzi circulare suplimentare. In ciuda sistemului in aparenta rigid, panourile de sticla fatetata, securizata, de 24 mm, sustinute de cadre din aluminiu, confera elasticitate ansamblului.
O suta de panouri voltaice situate pe acoperis produc in jur de 40kW si asigura energia necesara utilajelor pentru climatizarea si protectia solara a cupolei. Utilizarea a doua straturi de sticla (dintre care unul este prevazut cu protectie solara), si profilele eliptice din aluminiu, asigura ventilarea naturala pentru cea mai mare parte a edificiului.
 
Climatizarea de acum o suta de ani, in actualitate
 
Desi pare incredibil, la originea sa, Reichstag a fost conceput cu o parte de climatizare, care astazi, partial, este inca de actualitate. De la darea in folosinta, Sala Parlamentului, salile de reuniune, de lectura si de odihna dispuneau de un anumit sistem de alimentare cu aer. O suta de ani mai tarziu, aceleasi preocupari au stat la baza noului proiect de realizare a unui edificiu, regrupand tehnicile de climatizare si insorire cele mai moderne, cu un consum de energie redus la minim.
Obiectivul propus era de reducere radicala a consumului de energie si a emisiilor de dioxid de carbon, performanta atinsa in final datorita cuplarii productiei de energie cu reciclarea caldurii, utilizarea carbunelui vegetal ca sursa, stocarea sezoniera a energiei, ventilarea si insorirea naturala - folosirea soarelui pentru producerea de energie electrica.
Punctul forte al conceptului energetic pentru noul cartier guvernamental al Berlinului este statia de producere a energiei motrice, descentralizate, care lucreaza in paralel cu reteaua electrica. Aceasta centrala produce cantitatea de electricitate utila, si refoloseste, in acelasi timp, energia secundara produsa pentru incalzire sau racire.
Centrala acopera în jur de 80 la suta din necesarul cladirii, iar energia secundara, aproape 90 la suta din energia termica. Daca Reichstag-ul nu necesita nici incalzire, nici racire, energia este stocata sub forma apei calde (70°C) la 300 de metri sub pamant. Aerul proaspat va fi aspirat de deasupra porticului estetic, apoi reincalzit sau racit si repus in circuit. Gratie dispozitivului de ferestre cu o foaie de sticla interioara, cu un gol de aer (pentru protectia solara) si o foaie de sticla exterioara, volumul de aer poate fi inlocuit intr-un timp foarte scurt.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sarbatori pascale sub privirile zeilor - Riviera Olimpului Sarbatori pascale sub privirile zeilor - Riviera Olimpului
Manastirea Negru Voda (Campulung Muscel) Manastirea Negru Voda (Campulung Muscel)
Vacanta exotica cu buget redus Vacanta exotica cu buget redus
Palatul Topkapi - Istanbul Palatul Topkapi - Istanbul
Paseo Cayala, orasul cu infractionalitate zero Paseo Cayala, orasul cu infractionalitate zero
Cum sa-ti planifici concediul stand confortabil in pat Cum sa-ti planifici concediul stand confortabil in pat

Vezi mai multe articole