on

Curățenia locuinței în 2 pași – cum îți alegi partenerii care te ajută să îți menții casa curată: aspiratorul și mașina de spălat vase

10 octombrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O casă curată este o casă primitoare, în care te simți în largul tău, poți lucra sau îți poți petrece timpul liber, singur ori alături de cei dragi, în cel mai plăcut mod. În special în sezonul rece, când fie că ne dorim sau nu, stăm mai mult timp la interior, uneori încercăm rețete noi și luăm mese lungi în familie, teancul de vase din chiuvetă crește amenințător, iar podeaua e nu doar plină cu... jucării, ci și cu praf și murdărie. 

 

Ca să îți păstrezi locuința curată nu îți trebuie decât puțină voință și, desigur, ajutoarele potrivite. O mașină de spălat vase salvează timp prețios în orice gospodărie și te scapă de aglomerația obișnuită din chiuvetă ori de pe blatul de bucătărie. Cât despre aspiratoare, variantele clasice sunt nelipsite din orice casă, însă astăzi poți apela chiar și la roboți de aspirare, ale căror prețuri au devenit mai accesibile și, cel mai important, vor face toată treaba în locul tău.

 

Așadar, Flanco îți va prezenta în continuare cum să alegi cea mai potrivită mașină de spălat vase și cel mai potrivit aspirator pentru nevoile tale și ale familiei tale.

 

  1. Cum alegi mașina de spălat vase?

 

Ai făcut piața, ai gătit, ai servit o masă copioasă – acum cine spală vasele? Mașina de spălat este, cu siguranță, cel mai bun răspuns, în special pentru timpul pe care ți-l economisește – până la 4 ore/săptămână și până la 8,66 zile pe an, potrivit unor studii. Nu sunt de trecut cu vederea nici alte avantaje. Spre exemplu, o igienizare sporită a vaselor, care sunt curățate la temperaturi ridicate, fără ca mâinile tale să aibă de suferit, ori economia făcută la consumul de apă.

 

Ironia este că multe persoane sunt reticente la a cumpăra un astfel de aparat electrocasnic, deoarece se așteaptă la un consum de apă ridicat. Însă acest lucru este fals, așa cum a fost demonstrat de numeroase studii și experimente. Spălarea de mână a vaselor utilizate la o masă de 12 persoane necesită aproximativ 100 litri de apă (durează aproximativ 10 minute, iar la robinet curge, în medie, o cantitate de apă de 10l/minut), în timp ce o mașină de spălat vase de generație nouă utilizează doar 10 litri de apă, pentru aceeași cantitate de vase.

 

 

Acum că am demontat acest prim mit, iată la ce ar trebui să fii atent atunci când alegi modelul cel mai potrivit pentru tine:

 

Ce spațiu am la dispoziție?

 

Având în vedere că mașina de spălat vase este destul de voluminoasă și are nevoie de racordare la sistemul de apă și canalizare, în primul rand trebuie să te întrebi unde o vei așeza. Dacă bucătăria ta nu este încă mobilată și îți dorești un design fluid, poți alege un model incorporabil. Un alt avantaj al acestor modele se aplică în special familiilor cu copii mici - aceștia devin ușor fascinați de butoanele și ecranele apratelor electrocasnice, asa că varianta incorporabilă, care poate fi ascunsă de ochii și degetele micuților este, de multe ori, preferată.

 

Dacă te-ai hotărât să îți iei un astfel de ajutor după ce ai mobiliat bucătăria, ai la dispoziție variantele independente – trebuie să decizi locul în care o vei pune și să masori exact spațiul pe care îl ai la dispoziție. În ceea ce privește accesul copiilor, caută un model cu opțiune de blocare.

 

În magazine vei găsi atât variante slim, cu o lățime de 45 cm, pentru spații înguste, cât și modele compacte, pe care le poți poziționa chiar și pe blatul mobilei de bucătărie, sau modele încăpătoare, de 60 cm.

 

Cât de multe vase folosesc de obicei?

 

În funcție de model și de dimensiuni, mașinile de spălat au capacități diferite – de la 6 până la 15 seturi de farfurii. Dacă ai o familie de 3-4 persoane și casa mereu plină de familie și prieteni, ți-ar fi mult mai folositor un model cu o capacitate mai mare, de 12 sau chiar 15 seturi. În schimb, dacă vorbim de 1-2 persoane, un model slim sau compact ar fi cu siguranță mai potrivit, în special dacă obișnuiți să comandați mâncare și de cele mai multe ori nu aveți nevoie să spălați oale și tigăi voluminoase.

 

 

Ce programe și funcții îți vor fi utile?

 

Unul dintre cele mai căutate programe de spălare este cel rapid, de aproximativ 30 de minute, care oferă aceeași eficiență și garantează aceleași rezultate. În ceea ce privește diversitatea programelor, mașinile de spălat vase nu sunt cu nimic mai prejos decât cele de spălat haine. Ca și în cazul acestora din urmă, ai la dispoziție o multitudine de opțiuni: Intensiv, Funcție abur, Eco, Glass, Dual Wash, Delicat – util în special dacă folosești veselă fină, din cristal sau porțelan. Coșurile și rafturile cu elemente modulare, ajustabile sau rabatabile te vor ajuta să organizezi mai bine vesela, pentru o încărcare cât mai eficientă. Funcția de pornire întârziată este utilă dacă vrei ca vasele să te aștepte curate, dimineața la prima oră, iar funcția de încărcare la jumătate este perfectă pentru zilele în care s-au strâns mai puține vase. Unele mașini au opțiunea de deschidere automată a ușii în momentul în care programul s-a încheiat, astfel încât performanțele de uscare să fie în mod clar îmbunătățite.

 

La ce consum energetic să mă aștept?

 

Dacă știi că în familia ta nu durează mult până se strânge teancul de vase murdare, te sfătuim să acorzi o atenție sporită clasei energetice – astfel, potrivit standardelor stabilite de Uniunea Europeană., o mașină de spălat vase din clasa A va consuma mai puțină energie electrică decât una din clasa G (din martie 2021, s-a revenit la scara mai simplă, dar mai strictă, A-G, cu eliminarea claselor plus). Chiar dacă prețul de achiziție va fi un pic mai ridicat, diferența se va vedea pe termen lung, în consumul de energie.

 

Unele modele au sisteme speciale, de transformare automată a umidității în căldură, care se regenerează după fiecare spălare, menținând un consum redus de energie pe durata ambelor cicluri, de spălare și uscare. Dacă vrei să ai un consum cât mai mic de energie, renunță la ciclul de uscare. încarcă mașina complet, la fiecare pornire, și folosește programul intensiv cât mai rar, doar pentru vasele și tigăile foarte murdare.

 

  1. Cum alegi aspiratorul?

 

Atunci când ne gândim la curățenia locuinței, primul lucru care ne vine în minte, multora dintre noi, este aspirarea suprafețelor. Fie că vorbim despre curățenia periodică, generală, fie de cea zilnică, de întreținere, aspiratorul este unul dintre cele mai de preț ajutoare pe care le avem, disponibil în tot mai multe opțiuni – de la cel clasic, la cel vertical ori chiar la aspiratorul robot.

 

Aspirator clasic, vertical sau robot de aspirare?

 

Această alegere depinde, în primul rând, de bugetul tău, dar și de timpul de care dispui pentru curățenie. În timp ce aspiratoarele clasice sunt cele mai accesibile la nivel de preț, roboții de aspirare se află la polul opus, dar au și avantaje pe măsură. În primul rând, pot fi accesați de la distanță, prin aplicații dedicate, ori programați să curețe independent suprafețele din locuința ta, chiar și când nu ești acasă, în ziua și la ora stabilite de tine. Utilizarea unui robot în locul unui aspirator obișnuit te ajută să economisești timp la curățenie, mai ales dacă locuiești la casă sau într-un apartament foarte spațios. În plus, robotul este compact și mult mai ușor de depozitat, este silențios și mai ușor de golit decât un aspirator clasic. În timp ce un aspirator cu sac necesită golirea sau schimbarea constantă a sacilor plini de mizerie și de praf (care se eliberează, astfel, înapoi în atmosferă), în cazul roboților de aspirare nu trebuie decât să golești coșul colector atunci când indicatorul îți atrage atenția că este plin, praful fiind reținut de filtrele avansate.

 

Principalul dezavantaj al roboților de aspirare este că nu pot urca sau coborî treptele, așa că, în cazul în care locuința ta este pe mai multe niveluri, aceștia nu vor putea acoperi automat toate încăperile. În orice caz, majoritatea modelelor sunt prevăzute cu senzori speciali care împiedică robotul să cadă pe scări și nu trebuie să îți faci griji din cauza posibilelor accidente. Și mai ține minte un lucru: dacă te hotărăști să cumperi un robot de aspirare, nu-l alege pe cel mai ieftin, fiindcă s-ar putea să fii dezamăgit de performanța acestuia. Interesează-te despre funcțiile și senzorii cu care e prevăzut, pentru a evita accidentele și blocarea aparatului în diferite obstacole din încăperile pe care le curăță.

 

Chiar și dacă ești fericitul posesor al unui aspirator robot, care e de mare ajutor atunci când vine vorba despre întreținerea curățeniei, aspirarea prafului ori a părului de animale, cel mai probabil vei avea nevoie, măcar o data la câteva luni, și de un aspirator clasic ori vertical, pentru o curățenie în profunzime. Aspiratoarele verticale sunt foarte practice și eficiente și vin cu numeroase avantaje: sunt compacte și flexibile, ceea ce înseamnă atât că ocupă mai puțin loc de depozitare, cât și că pătrund cu ușurință în spații înguste; au o putere de aspirare mai mare și numeroase funcții suplimentare, precum posibilitatea de încărcare a acumulatorilor, ca să poți aspira fără să te încurci în cabluri; nu în ultimul rând, au o greutate mult mai redusă, ceea ce le face mai ușor de utilizat de către toți membrii familiei.

 

Aspirator cu sac sau fără?

 

Avantajul principal al aspiratoarelor cu sac ține de puterea lor de aspirare, care este, de regulă, mai mare decât cea a modelelor fară sac. Acestea din urmă te scutesc, însă, de schimbarea repetată a sacilor de hârtie sau textili, care se îmbibă cu praf, colectând mizeria într-un recipient ce poate fi curățat sub jetul de apă. Prin urmare, praful inhalat este redus considerabil. Totuși, chiar dacă te scapă de cheltuiala sacilor, aspiratoarele fară sac folosesc filtre HEPA pentru reținerea particulelor fine de praf și evacuarea unui aer lipsit de impurități. Filtrele pot fi lavabile sau nelavabile, iar acestea din urmă trebuie înlocuite, și ele, o dată la șase luni, deci și în cazul aspiratoarelor fără sac vorbim de o cheltuială regulată.

 

 

De ce sunt importante filtrele HEPA?

 

Indiferent ce tip sau ce model de aspirator ești tentat să cumperi, asigură-te că acesta este prevăzut cu un filtru HEPA. Pe lângă rolul extrem de important de filtrare și reținere a alergenilor și a impurităților microscopice ce pot cauza diverse tipuri de alergii, filtrele HEPA au și rolul de a prelungi viața aspiratorului tău, prevenind depunerea mizeriei și a prafului pe motor. Astfel, acesta va funcționa la capacitate maximă, pentru mai mult timp.

 

E important și tipul de filtru HEPA cu care e dotat aspiratorul. Cu cât gradul de filtrare (cuprins între 1 și 20) inscripționat pe produs este mai mare, cu atât filtrul este mai eficient și retine mai multe impurități. De asemenea, cele mai indicate sunt filtrele nelavabile, care trebuie înlocuite de două ori pe an. Spunem asta pentru că, în urma spălării, cele lavabile își pot schimba textura și își pot pierde din eficiență.

 

Ce funcții și dotări îți vor fi utile?

 

Dacă ne referim la un aspirator obișnuit (cu sac/fară sac), îți recomandăm să iei în calcul, dincolo de design și dimensiuni, caracteristici de bază precum cifra de zgomot, puterea aparatului, clasa energetică, tipul de perie cu care este dotat și recipientul pentru colectarea murdăriei. Puterea aspiratorului este esențială pentru suprafețe mai dificile de aspirat precum covoarele pufoase, cifra de zgomot îți arată cât este de silențios, în timp ce dimensiunea recipientului de colectare influențează cantitatea de murdărie ce poate fi păstrată până la următoarea golire.

 

De asemenea, dacă vrei un aparat care poate să aspire eficient, dar și să spele suprafețele curățate, ia în calcul aspiratoarele cu spălare. Acestea sunt prevăzute cu duze speciale pentru spălarea covoarelor și tapițeriei, dar și pentru aspirarea lichidelor.

 

În cazul roboților de aspirare, putem vorbi despre funcții mai avansate. Fiind niște electrocasnice mult mai complexe, aceștia pot fi dotați cu diferiți senzori: de detectare a scărilor și a pieselor de mobilier, de identificare a suprafețelor cu murdărie în exces etc. O altă funcție importantă este funcția zidului virtual, care te ajută să delimitezi spațiul de curățat sau, din contră, să cureți întreagă locuință, încăpere după încăpere. De asemenea, fii atent la periile cu care robotul este dotat (pentru a te asigura că va curăța eficient și spatiile mai puțin accesibile), dar verifică și dacă acesta se întoarce singur la punctul de alimentare atunci când bateria se epuizează. Dacă nu ai multe covoare în locuință, ci preponderent gresie sau parchet, ți-ar fi util un robot aspirator 2 în 1 ori un mop robot. Având același mecanism de funcționare, îți va lăsa podelele încă și mai curate și igienizate, datorită funcției de spălare.

 

În concluzie, cu toții ne dorim o casă curată și ordonată, iar cu ajutoarele pe care le avem astăzi la dispoziție, putem salva timp prețios. De la partenerul de nelipsit la curățenie din orice casă – aspiratorul – la variantele sale mai moderne, precum robotul, sau la “controversata” (doar pentru cei care încă nu au încercat-o) mașină de spălat vase, ne e mai ușor să întreținem casa curata, chiar și acum, când petrecem un timp tot mai îndelungat în interiorul locuinței.

 

Te așteptăm în magazinele Flanco și pe flanco.ro, cu oferte speciale și diferite variante de finanțare – până la 40 de rate prin carduri bancare de credit sau plata în 3-4 rate cu dobândă minimă, ca să îți poți alege tot ce e mai bun, atunci când vine vorba despre curățenia casei tale.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Masina de spalat rufe verticala versus masina de spalat rufe frontala Masina de spalat rufe verticala versus masina de spalat rufe frontala
Tipuri de hote si amplasarea eficienta a acestora Tipuri de hote si amplasarea eficienta a acestora
5 electrocasnice care nu trebuie sa-ti lipseasca cand te muti in casa noua 5 electrocasnice care nu trebuie sa-ti lipseasca cand te muti in casa noua
Uscatorul de rufe electric Uscatorul de rufe electric
Electrocasnice smart pentru o casa smart Electrocasnice smart pentru o casa smart
Plita cu inductie sau pe gaz? Ce sa cumperi mai avantajos? Plita cu inductie sau pe gaz? Ce sa cumperi mai avantajos?

Vezi mai multe articole