on

Despre stilul baroc

29 iulie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Stilul baroc a aparut in Italia, la Roma, la inceputul secolului al XVII-lea, si a fost incurajat si popularizat de catre Biserica Catolica. El este derivat din Renasterea manierista si a evoluat ulterior in stilul rococo.

La exterior, barocul se remarca, in primul rand, prin elemente arhitectonice marete si grandioase precum coloanele masive, arcadele cu deschideri largi, domurile impunatoare sau culorile intense si cu contraste puternice. La interior, barocul se evidentiaza prin spatii imense, scari somptuoase si sculpturi tridimensionale pe pereti si tavane.

In ceea ce priveste design-ul interior, stilul baroc se caracterizeaza prin forme geometrice complexe precum cele eliptice sau ovale care confera interioarelor mister si senzatia de miscare. Tavanele uriase sunt decorate cu fresce, ornamentele respira opulenta si sunt realizate din marmura sau tencuiala de stuc. Lumina este folosita prin contrast puternic cu umbrele si prin efecte de clarobscur.

Stilul baroc s-a manifestat in arhitectura, pictura si sculptura, dar a patruns si in literatura, muzica, teatru, balet si filosofie. Barocul a atins apogeul si gloria in perioada 1670-1780. Printre capodoperele stilului baroc se numara Piata Sfantul Petru, bisericile San Luca e Santa Martina, Santa Maria della Pace, San Marcello al Corso, Palazzo Barberini si Palazzo Chigi-Odescalchi sau interioarele Castelului Windsor. Din Romania, probabil cele mai reprezentative cladiri in stil baroc sunt Palatul Brukenthal din Sibiu si Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Asia in designul interior al casei tale Asia in designul interior al casei tale
Casa flamboaianta - Partea I Casa flamboaianta - Partea I
Arhitectura sustenabila, mai multa responsabilitate fata de natura Arhitectura sustenabila, mai multa responsabilitate fata de natura
Casa memoriala Tudor Arghezi Casa memoriala Tudor Arghezi
Cabina telefonica Cabina telefonica
Claritate de cristal Claritate de cristal

Vezi mai multe articole