on

Despre stilul baroc

29 iulie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Stilul baroc a aparut in Italia, la Roma, la inceputul secolului al XVII-lea, si a fost incurajat si popularizat de catre Biserica Catolica. El este derivat din Renasterea manierista si a evoluat ulterior in stilul rococo.

La exterior, barocul se remarca, in primul rand, prin elemente arhitectonice marete si grandioase precum coloanele masive, arcadele cu deschideri largi, domurile impunatoare sau culorile intense si cu contraste puternice. La interior, barocul se evidentiaza prin spatii imense, scari somptuoase si sculpturi tridimensionale pe pereti si tavane.

In ceea ce priveste design-ul interior, stilul baroc se caracterizeaza prin forme geometrice complexe precum cele eliptice sau ovale care confera interioarelor mister si senzatia de miscare. Tavanele uriase sunt decorate cu fresce, ornamentele respira opulenta si sunt realizate din marmura sau tencuiala de stuc. Lumina este folosita prin contrast puternic cu umbrele si prin efecte de clarobscur.

Stilul baroc s-a manifestat in arhitectura, pictura si sculptura, dar a patruns si in literatura, muzica, teatru, balet si filosofie. Barocul a atins apogeul si gloria in perioada 1670-1780. Printre capodoperele stilului baroc se numara Piata Sfantul Petru, bisericile San Luca e Santa Martina, Santa Maria della Pace, San Marcello al Corso, Palazzo Barberini si Palazzo Chigi-Odescalchi sau interioarele Castelului Windsor. Din Romania, probabil cele mai reprezentative cladiri in stil baroc sunt Palatul Brukenthal din Sibiu si Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cand si de ce apelam la un designer? Cand si de ce apelam la un designer?
Casa flamboaianta - Partea I Casa flamboaianta - Partea I
Peisaj de munte pe acoperisul blocului Peisaj de munte pe acoperisul blocului
TAG Heuer si Alec Monopoly - o colectie care imbina armonios arta stradala si ceasurile de mana TAG Heuer si Alec Monopoly - o colectie care imbina armonios arta stradala si ceasurile de mana
Reguli simple de design pe care poti sa le aplici atunci cand iti decorezi casa Reguli simple de design pe care poti sa le aplici atunci cand iti decorezi casa
Culoarea anului 2012 Culoarea anului 2012

Vezi mai multe articole