Camera secolului 20 - dressingul

21 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre cele mai noi si mai practice “inventii” ale secolului XX in materie de amenajari interioare este dressingul. Atat din nevoia de a profita de orice metru de spatiu, cat si din considerente estetice, dressingul a devenit un “must have” al ultimilor ani. Dar ce este de fapt dressingul? In primul rand un spatiu bine compartimentat in care se pot depozita orice tip de obiecte de imbracaminte, accesorii sau incaltaminte, un soi de debara ce ia locul sifonierului si pantofarului. In al doilea rand, acesta a inceput sa fie chiar un element de decor. Nu se mai ascunde si nu se mai incearca sa se umple spatii reziduale, a inceput sa fie inclus in proiectele de amenajare a locuintelor: un contrast pe un perete, o textura diferita, o alta geometrie.
Exista o gama larga de optiuni legate de conceptul de dressing, in care iti poti evalua singur spatiul, iti poti alege componentele esentiale, fatadele si finisajele. Montanti laterali, fatade,
panouri acoperite cu furnir, lemn de cires inchis, cires deschis, nuc, wenge, stejar, canturi plate sau aplicate, cu aceleasi finisaje, elementele de structura si corpuri interioare, accesorii - iata cateva dintre elementele modulare ale dressingului, care imbraca un spatiu si il fac deosebit.
 
Aceste dulapuri se pot construi din mai multe materiale: Pt, lemn masiv sau, mai nou, din gips-carton (rafturi de diverse marimi inchise cu usi). Aceste compartimentari pot fi inchise cu usi glisante, din PVC, sau culisante din lemn (in functie de spatiul pe care il aveti si de restul pieselor de mobilier din incapere).
Piata va ofera dressing-uri cu mai multe designere, acestea pot fi cu usi din sticla, colorate, cu finisaje din rattan, bambus etc. Intr-un spatiu redus puteti valorifica si usile acestui dulap. Placate cu oglinda, acestea creeaza un efect luminos si spatios asupra incintei in care este amplasat.
 
Daca faceti acest dulap la comanda aveti ocazia sa il adaptati perfect spatiului unde va fi amplasat. Astfel, chiar si coltul unei camere sau cel mai putin accesibil loc din casa poate fi valorificat la maxim.
 
Acest dressing iti ofera o multitudine de amenajari : spatii pentru agatat haine, sertare, cosuri pentru rufe, un suport pentru pantaloni si chiar o oglinda. Avantajul principal este ca toti acesti suporti pot fi asezati si reasezati dupa cum isi doreste proprietarul.
 
Eleganta functionala. Intr-o incapere in care domneste o ambianta moderna se potriveste un dressing elegant si nu foarte mare. Doua usi culisante in culori agrementate cu peretii, cuprinzand spatii bine delimitate : pe de o parte, etajere, un loc pentru agatat haine, sertare pentru sosete, suport pentru cravate si pantaloni si un sertar pentru bijuterii tapitat cu piele. In cealata parte, rafturi pentru haine, spatiu pentru agatat si o oglinda culisanta.
 
In cazul unui dormitor mic, in care usile dressingului ar bloca accesul, acesta poate fi mascat cu un sistem de perdele-draperii. Aceasta poate fi pata de culoare a camerei.
 
Alege materialul si modelul perdelei in concordanta cu restul materialelor din camera (perdea, tapiterie) si cu culoarea peretilor. Poti sa te joci cu perdelele, fixand una de sus pana jos (pentru hainele lungi – rochii, pantaloni, paltoane), iar alta de sus pana la jumatatea peretelui (pentru fuste, jachete, bluze). Pentru a pastra simetria, pune aceasta perdea pe peretele opus ferestrei.
 
Este suficienta o masca din gips care sa coboare cativa centimetri din tavan, si care sa mascheze sistemele de prindere ale perdelei. Se poate face un tavan fals in restul camerei, cu cateva spoturi luminoase, pentru a distrage atentia de la dressing.
Intr-o cabana sau casa de vacanta, se poate realiza un dressing din panouri de lemn cu suprafata melaminata. In schimb, alezajele si canelurile trebuie facute din lemn masiv.
 
Pana la urma totul depinde de creativitatea fiecaruia si de buget. In comert sunt disponibile foarte multe sisteme pentru dressing, dar, din pacate, tocmai pentru faptul ca sunt la moda, la preturi care pot ajunge la cateva mii de euro.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Curtea Veche Curtea Veche
Muzeul Literaturii Romane Muzeul Literaturii Romane
Foisorul de Foc Foisorul de Foc
Cum va arata 2013 pentru designul de interior? Cum va arata 2013 pentru designul de interior?
Design interior in pas cu moda Design interior in pas cu moda
Arhitectura neconventionala - Casa in varf de stanca Arhitectura neconventionala - Casa in varf de stanca

Vezi mai multe articole