Destinatii de vacanta

Descoperirea lumii e cel mai bun mod de a-ti imbogati viata. Viziteaza cele mai frumoase orase si plaje din lume si afla care sunt obiectivele turistice pe care nu trebuie sa le ratezi. Petrece-ti sarbatorile in locuri de poveste si descopera caile mai putin umblate.

Manastirea Corbii de Piatra

Manastirea Corbii de Piatra

07 aprilie, 2007

Poate pentru multi dintre dumneavoastra numele satului Corbi nu are nici o rezonanta speciala. Situata in judetul Arges, pe soseaua Campulung-Domnesti, localitatea este atestata ca fiind locul de bastina al Corvinestilor; in prezent inca se mai pot observa inzona ruinele castelului lui Voicu, tatal lui Ioan Corvin. Nu ruinele acestui castel ne intereseaza in mod deosebit ci prezenta unui lacas de cult cu totul exceptional: manastirea Corbii de Piatra. Ce are special aceasta manastire? Faptul ca e sapata in stanca si isi are originea in vremuri imemoriale. Conform pomelnicului manastirii ctitorul acesteia este voievodul Basarab I, insa anumite legende sugereaza ca locasul ar avea o vehime mult mai mare. Cert este ca prima atestare documentara (23 Iunie 1512) nu corespunde si momentului infiintarii…

mai mult >
Turnul Chindiei - bastionul Curtii Domnesti de la Targoviste

Turnul Chindiei - bastionul Curtii Domnesti de la Targoviste

30 martie, 2007

Find capitala Tarii Romanesti timp de aproximativ trei secole, cu unele intreruperi, Targovistea a gazduit in acest timp si resedinta a 33 de voievozi incepand cu Mircea cel Batran si incheind cu domnitorul Constantin Brancoveanu. Probabil ca unul din motivelepentru care a devenit centrul administrativ al Valahiei a fost si pozitia geografica strategica, de-a lungul principalului drum comercial ce lega Tara Romaneasca de Transilvania si de Peninsula Balcanica. Initial a functionat ca o a doua Capitala (cea principala fiind la Curtea de Arges) insa devine singura probabil in timpul domniei lui Alexandru Aldea (1431-1436), conform teoriilor unor istorici. Fiind capitala o perioada atat de indelungata automat orasul si zona a cunoscut o dezvoltare socio-economica foarte dinamica. Progresul acesta…

mai mult >
Biserica Neagra dincolo de metafora

Biserica Neagra dincolo de metafora

23 martie, 2007

Sus, linga Turnul Alb, e gri, E rece, vint ÅŸi ud. Jos, cerul Timpei se-nnegri Åži nu există Sud. BraÅŸovul fără tine-i mort, E sumbru, rău, urit. Biserici negre-n suflet port Åži orgi dogite-n git... Versurile lui Romulus Vulpescu, din poezia Carte postala 1, v-au dat cumva o senzatie de tristete? Nu era cazul; in continuare vom incerca sa va risipim aceasta dispozitie. Brasovul este mult mai mult decat atat; cand ne gandim la acest superb oras transilvan ne vin in minte Piata Sfatului, Biserica Neagra, Turnul Alb, Turnul Negru, Postavarul, Tampa si multe alte atractii turistice aglomerate intr-un perimetru parca neincapator pentru atata valoare istorica si estetica. Amplasata in centrul orasului, strajuind parca Piata Sfatului,…

mai mult >
Manastirea Negru Voda (Campulung Muscel)

Manastirea Negru Voda (Campulung Muscel)

09 martie, 2007

Amprenta violenta a timpului nu afecteaza numai oamenii ci si locurile. Privind retrospectiv marirea si decaderea unor targuri medievale romanesti ar trebui sa ne retina atentia macar numele acelora care s-au remarcat din punct de vedere istoric, cel putin pe cele ale fostelor capitale ale primelor formatiuni statale romanesti. Cum prima cetate de scaun a Valahiei a fost orasul Campulung, nu puteam evita tocmai acest vestit targ argesean. A devenit oras la inceputul sec. XIV, iar dupa victoria de la Posada (1330) impotriva regelui Ungariei Carol Robert, Basarab I isi stabileste resedinta domneasca aici. Ramane capitala pana in anul 1369, cand Vladislav I Vlaicu muta centrul administrativ al statului la Curtea de Arges. Orasul este ticsit de vestigii arheologice din cele mai vechi timpuri,…

mai mult >
Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei

Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei

02 martie, 2007

Ardealul este fascinant atat prin frumusetile naturii cat si prin arhitectura splendida a oraselor sale. Sibiul, Brasovul, Mediasul ori Sighisoara uimesc prin conservarea atat de fidela a specificului medieval. Dintre toate acestea poate Sighisoara, mai mult decat celelalte,aglomereaza o multitudine de monumente istorice, fiind cea mai mare asezare medievala conservata si locuita permanent, din Europa. Exista o varietate de argumente care v-ar putea convinge sa vizitati cetatea Sighisoarei daca nu ati facut-o inca. Inainte de a pasi in interiorul acesteia, daca alegeti intrarea principala, veti strabate cu siguranta gangul Turnului cu ceas. Desigur, nu veti putea trece pur si simplu, fara a va opri studiind admirativ edificiul. Acesta a fost construit inca din secolul al XIV-lea si are la…

mai mult >