Dezvoltatorii imobiliari ar putea renunta la Romania

11 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pe segmentul locuintelor din complexurile rezidentiale noi, tranzactiile au stagnat pe perioada verii
 
» De cateva luni, tranzactiile pe piata imobiliara mentin un ritm scazut, desi cererea de locuinte este mare.
 
» Analistii imobiliari anticipeaza ca incepand din septembrie piata constructiilor se va reechilibra.
 
Desi cererea de locuinte in ansambluri rezidentiale noi continua sa fie ridicata, cumparatorii amana achizitionarea de apartamente, sperand ca pe fondul crizei imbiliare, resimtita de 2-3 luni si in Romania, preturile sa mai scada. Parerile analistilor imobiliari sunt impartite: unii cred ca preturile la rezidentiale noi se vor reduce putin, altii sunt de parere ca dezvoltatorii imobiliari vor lasa balta proiectele incepute si se vor retrage de pe piata, dar exista si opinii potrivit carora din toamna piata se va echilibra si tranzactiile vor fi reluate dupa ritmul scazut inregistrat pe durata verii.
 
Mirajul scaderilor de pret
seful departamentului rezidential de la CB Richard Ellis-Eurisko, Ionut Bordei, apreciaza ca, daca ritmul scazut al vanzarilor va continua, multi dezvoltatori imobiliari se vor retrage de pe piata, ceea ce va conduce la un deficit de oferta considerabil. "Bucurestiul are nevoie de 200.000-300.000 de apartamente. In acest moment, pe piata exista foarte multi cumparatori, cei mai multi dintre ei au deja creditele aprobate de catre banci, insa nu cumpara sperand intr-un miracol – un pret mai mic peste o saptamana sau peste o luna. Va fi surprinzator pentru multi dintre acesti cumparatori sa constate ca proprietatile nu s-au ieftinit, pentru ca nu au cum, atat timp cat costurile sunt imense.
 
In acelasi timp, vor realiza ca pe piata oferta este foarte mica, pentru ca multi dezvoltatori au renuntat intre timp la proiectele noi, iar cererea este foarte mare si preturile au inceput sa creasca iarasi. Surpriza va fi si mai mare cand vor observa ca nici macar credite nu vor mai putea lua in acel moment", a declarat Bordei. Reprezentantii CB Richard Ellis-Eurisko considera insa ca, daca comparam situatia din restul Europei si SUA cu cea din Romania, la noi nu putem vorbi de o criza grava pe piata imobiliara.
 
Stagnare, nu criza
"In cazul pietei imobiliare asistam la o stagnare a investitiilor noi, nu putem afirma ca ne confruntam cu o criza reala. Criza din domeniul constructiilor manifestata in SUA si in vestul Europei s-a resimtit oarecum si la noi, insa nu la un nivel mare. Discutam la alte niveluri, iar la noi e inca loc de crestere pe sectorul constructiilor. Nu avea unde sa se duca piata in jos. Eventuale scaderi s-au inregistrat, se pare, pe zone periferice si unde unii s-au grabit sa vanda neavand alta solutie.
 
Piata de imobiliare din Romania e o piata matura si nici pentru perioada urmatoare nu vor mai fi cresteri spectaculoase de preturi, ci doar in anumite limite. In toamna piata se va reechilibra si tranzactiile vor fi mai dinamice", a precizat Liviu Ureche, analist imobiliar. In conditiile in care preturile la materialele de constructii au crescut in primul semestru al anului, analistii anticipeaza o usoara crestere a pretului locuintelor din ansamblurile rezidentiale noi cu 5-10%.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

10% dintre proprietari vor primi subventii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor 10% dintre proprietari vor primi subventii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor
Vanzatorii de case noi atrag clienti cu masini-cadou Vanzatorii de case noi atrag clienti cu masini-cadou
Chiriile pe Chiriile pe "strazile de lux", strivite de criza. Pe Calea Victoriei preturile sunt la jumatate - 23 Septembrie 2009
Loteria caselor, varianta romaneasca - 24 Martie 2009 Loteria caselor, varianta romaneasca - 24 Martie 2009
Termopane la pret de dumping datorita Guvernului - 01 Iunie 2009 Termopane la pret de dumping datorita Guvernului - 01 Iunie 2009
A inceput razboiul preturilor la mobila A inceput razboiul preturilor la mobila

Vezi mai multe articole