Romanii vor vizita casa dorita pe PC

23 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incepand cu 2013, orice cetatean roman va putea vedea pe Internet proprietatile imobiliare din spatiul UE pe care vrea sa le cumpere.
 
 
Internetul ii va ajuta pe romanii care vor sa faca investitii imobiliare
Romanii care vor sa vanda o locuinta vor putea sa gaseasca mai usor clienti din strainatate deoarece acestia se vor documenta mai usor cu privire la caracteristicile proprietatii. In cativa ani, reteaua geodezica nationala va fi integrata in sistemul de referinta al Uniunii Europene, Galileo, care este un sistem de determinare a pozitiei.
 
„Este necesara aceasta racordare a sistemului la cel european intrucat suntem membri UE. Romania trebuie sa aiba un sistem performant si uniform cu cel din spatiul european“, ne-a spus Robert Tatu, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
 
Masura este impusa de UE, iar INSPIRE va trebui integrat, in anul 2013, in reteaua de referinta europeana generala.
Publicitate
 
 
„Pana in 2009, directiva UE trebuie transpusa in legislatia romaneasca“, a amintit Petre Dragomir.
 
Deocamdata nu se cunosc costurile racordarii la sistemul european. „Dupa ce directiva va fi implementata in legislatia noastra se va crea o structura care va stabili responsabilitatile pe ministere, precum si fondurile necesare“, a precizat Petre Dragomir, adaugand ca vor trebui stranse informatii de la mai multe ministere, lucru care nu se va putea face fara costuri. Infrastructura sistemului INSPIRE va fi alcatuita din harti si planuri la diferite scari, acestea fiind baza sistemului.
 
Odata implementat, INSPIRE va pune la dispozitia cetatenilor romani date despre orice stat din Uniunea Europeana. „Spre exemplu, daca cineva vrea sa cumpere o casa dintr-o anume tara din UE, va putea intra pe Internet si o va putea vedea, la fel si in cazul unui teren“, a exemplificat Petre Dragomir.
 
Baza de date INSPIRE va pune la dispozitia celor interesati si alte informatii, cum ar fi statistici referitoare la sanatatea populatiei pe zone. La fel, cetatenii UE vor avea la dispozitie date cu privire la vegetatia din anumite zone din tara, despre ape, precum si despre caile de comunicatii din Romania.
 
Cei care vor solicita informatiile vor trebui sa plateasca. „Deocamdata nu se stie cit va costa. Unele informatii vor fi cu plata, altele vor fi gratuite. Pentru cele cu plata urmeaza sa se stabileasca tariful lor in functie de cat de complexa e solicitarea“, a mai spus Petre Dragomir.
 
Contributie GPS
 
La realizarea proiectului INSPIRE va contribui si reteaua de GPS a Romaniei, care va permite ca masuratorile din teren sa se faca in acest sistem.
 
„Odata intrat in functiune sistemul de pozitionare romanesc GPS, lucrarile de cadastru se vor putea face pe aparate GPS. Odata introduse in aparat, masuratorile vor putea fi descarcate in baza de date a ANCPI. Aceste masuratori vor servi la crearea bazelor de date, adica a infrastructurii“, a mai spus Petre Dragomir.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Magazinul de case Magazinul de case
noile ajutoare noile ajutoare
Constructiile de case din SUA, aproape de minimul ultimilor 17 ani Constructiile de case din SUA, aproape de minimul ultimilor 17 ani
De ce curatenia ne face mai fericiti De ce curatenia ne face mai fericiti
INS: Preturile de tranzactionare a locuintelor au scazut cu aproape 10% de la inceputul anului 2009 INS: Preturile de tranzactionare a locuintelor au scazut cu aproape 10% de la inceputul anului 2009
Autorizarea unei constructii costa un sfert din deviz Autorizarea unei constructii costa un sfert din deviz

Vezi mai multe articole