on

Fertilizarea solului – Aplicarea corecta a ingrasamantului

28 februarie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un factor important in obtinerea unei recolte sanatoase si bogate este fertilizarea solului cu ingrasaminte. Fertilizarea solului se face, de obicei, inainte de araturile de toamna si cele de primavara, chiar inainte de a pregati terenul pentru insamantat. In acest mod, vei avea un teren bogat in substante hranitoare, iar legumele vor fi mai gustoase si recolta mai bogata.

 

Tipuri de fertilizare

 

Trebuie sa stii ca fertilizarea solului este de mai multe tipuri. Mai precis, vorbim despre fertilizare de baza, fertilizare de tip starter sau locala si fertilizare faziala sau suplimentara. Dar hai sa iti povestim putin despre fiecare in parte.

 

  • Fertilizarea de baza

Fertilizarea de baza a solului poate fi efectuata atat toamna, cat si primavara. Daca vei dori sa fertilizezi solul toamna, iti recomandam sa faci acest lucru inainte de inceperea culturii. Avantajul acestui tip de fertilizare este oferit de perioada destul de extinsa in care solul poate absorbi in mod natural si treptat, toti nutrientii de care are nevoie.

Daca vei dori sa fertilizezi solul primavara, iti recomandam sa faci acest lucru simultan cu grapatul sau chiar cu cultivatul. Insa, trebuie sa stii ca fertilizarea de baza realizata in timpul primaverii se va realiza doar pentru fructele si legumele mai tarzii, nu si pentru cele timpurii.

 

  • Fertilizarea de tip starter sau locala

Rolul fertilizarii de tip starter sau locala este acela de a oferi plantelor substantele nutritive de care au nevoie pentru o dezvoltare armonioasa inca din perioada de vegetatie. Spre deosebire de fertilizarea de baza, care se aplica pe intreg terenul, fertilizarea de tip starter se va aplica doar in cuiburile sau pe randurile pregatite pentru plantat sau semanat.

Fertilizarea de tip starter se realizeaza simultan cu semanatul sau plantatul.

 

  • Fertilizarea faziala sau suplimentara

De cele mai multe ori se va opta pentru aceasta forma de fertilizare atunci cand se constanta ca plantele nu beneficiaza de anumite substante nutritive in timpul perioadei de vegetatie.

 

Cand aplicam ingrasamantul, toamna sau primavara?

 

Asa cum amintisem si putin mai devreme, solul poate fi fertilizat atat primavara, cat si toamna.

 

  • Fertilizarea de primavara

Dupa incheierea sezonului rece, natura se dezmorteste si revine la viata. Daca ai fertilizat solul in toamna, acesta inca bucura de beneficiile ingrasamantului aplicat. Insa, la fel de bine poti aplica ingrasamantul chiar si primavara. Dar este extrem de important sa alegi perioada optima pentru aplicarea acestuia, caci o aplicare mult prea timpurie poate afecta viitoarele culturi. In mod obisnuit, fertilizarea de primavara ar trebui realizata spre sfarsitul lunii martie, cand temperaturile au inceput deja sa creasca si sa se stabilizeze.

 

  • Fertilizarea de toamna

Fertilizarea de toamna ii va oferi culturii un start excelent, iar plantelor toti nutrientii de care au nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa inca din primele faze de dezvoltare, precum: germinarea, formarea sistemului radicular si asa mai departe. Datorita folosirii unui ingrasamant cu eliberare lenta, plantele vor beneficia de necesarul de nutrientii vitali in dezvoltarea lor pana la inceputul primaverii.

 

Este important sa mentionam faptul ca atat in cazul fertilizarii de primavara, cat si in cazul unei fertilizari de toamna este necesar sa se realizeze o analiza de sol. Aceasta este recomandata sa fie efectuata o data la 3 ani si pe baza ei se va intocmi o schema de fertilizare care sa corespunda cu nevoile solului si a culturii ce urmeaza a fi infiintata.

 

Complex Top K – pentru o cultura bogata si sanatoasa

 

Qrop Complex Top K (12-6-24) este un ingrasamant care contine toate macro si microelementele in echilibru perfect cu cerintele culturii, si anume: azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, zinc, mangan si bor.

 

Top K este un ingrasamant de tip NPK (Azot, Fosfor, Potasiu). Datorita formulei complete, Qrop Complex Top K poate asigura toate cerintele nutritionale pentru toate tipurile de culturi. Mai mult decat atat, acest ingrasamant este ideal pentru fazele de inflorire, dezvoltarea fructelor si maturare.

 

TOP K este special conceput pentru a fi aplicat atat ca fertilizarea de baza, cat si ca fertilizare in timpul culturii. Mai mult decat atat acesta este ideal pentru solurile cu probleme de salinitate.

 

Avantajele si Beneficiile utilizarii ingrasamantului TOP K:

 

  • Produs NPK granulat cu cel mai ridicat procent de potasiu;
  • Concentratie ridicata de azotat;
  • Ajuta la combaterea salinitatii;
  • Formula NPK (12-6-24) este o formula perfecta pentru culturi, cu CaO (3%) si 2% microelemente adaugate: bor 0,01%, zinc 0,05%, mangan 0,04;
  •  Raport mare K2O:N (2 :1);
  • NPK granulat pe baza de Azotat de Potasiu in loc de Sulfat de Potasiu;
  • Proportia de azotat/amoniu este benefica pentru legume si culturi cu fructe;
  • Poate fi folosit atat ca fertilizare de baza cat si ca fertilizare faziala, in perioada de vegetatie.

 

Mai multe detalii despre acest produs vei gasi aici.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Plante cataratoare pentru o gradina de vis Plante cataratoare pentru o gradina de vis
Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior Gradina vesnic verde. Incalzirea in exterior
Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare
Pepenele rosu: De ce este indicat sa mancam semintele si cum recunosti fructele tratate chimic Pepenele rosu: De ce este indicat sa mancam semintele si cum recunosti fructele tratate chimic
Intretinerea gradinii: operatiunile care te ajuta sa obtii un gazon perfect Intretinerea gradinii: operatiunile care te ajuta sa obtii un gazon perfect
Cum sa ai grija de plantele tale pe perioada iernii ? Cum sa ai grija de plantele tale pe perioada iernii ?

Vezi mai multe articole