on

Fundatia casei (III) – Turnarea placii la nivelul zero

01 mai, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In primul episod al serialului dedicat fundatiei casei am vorbit despre lucrarile pregatitoare, al doilea episod a fost dedicat construirii fundatiei, iar astazi am ajuns la ultimul episod al acestui serial format din 3 articole, si anume: Turnarea placii la nivel zero, cota 0.00 sau planseul peste sol (subsol).

Aceasta este ultima etapa din construirea fundatiei casei. Golurile care au ramas dupa decofrare trebuie umplute cu straturi succesive de pamant (curat), care nu trebuie sa fie mai groase de 30 cm. In acest fel se poate tasa si compacta mai usor pamantul pentru a evita aparitia de goluri sub placa. In cazul pamantului uscat se asigura umezirea pentru a usura si eficientiza procesul de compactare. Dupa asezarea pamantului se va adauga un strat de pietris cu o grosime de minim 10 cm, tasat la randul sau.

Acest strat de de pietris se acopera cu o folie de separare sau cu o membrana hidroizolanta (bituminoasa sau cu crampoane) pentru a realiza protejarea stratului de pietris – strat de rupere capilaritate si protectia placii la umezeala. Deoarece izolarea termica este foarte importanta, se pot aseza si placi de izolatie din polistiren extrudat, cu grosimea de minim 5 cm.

Dupa aceste staturi vei aseza o plasa sudata pe care o vei lega de centura elevatiei. Intre stratul de izolatie si plasa de otel sudata se va lasa un spatiu astfel incat betonul pe care il vei turna sa ajunga si sub plasa.

Citeste si: Fundatia casei (I) – Lucrari pregatitoare

Tine cont de faptul ca, in momentul in care torni placa la nivel zero, este important sa marchezi si locurile unde vei monta scara interioara, dupa caz.

Totodata, trebuie sa lasi libere si traseele unde vei monta tevile sanitare.

Dupa turnarea placii de beton, este necesar ca aceasta sa fie udata in mod constant, prevenind astfel aparitia fisurilor. Recomandam ca placa sa fie udata timp de cel putin trei zile, mai ales daca temperaturile sunt ridicate. Astfel, vei impiedica evaporarea rapida a apei din amestecul de beton turnat si vei ajuta la mentinerea unei hidratari mai eficiente a cimentului. Pe timp rece se asigura protejarea suprafetei cu folie sau rogojini pentru a nu exista riscul de inghet.

Compactarea betonului

Dupa turnarea betonului, acesta trebuie compactat. Compactarea betonului are rolul de a reduce golurile de aer, astfel incat sa creasca rezistenta betonului si sa consolideze fundatia.

Compactarea poate fi facuta atat manual, cu ajutorul unei lopeti sau a maiurilor, cat si mecanic. Compactarea mecanica se face prin vibrare, cu ajutorul unui aparat pentru vibrarea betonului. Acesta poate fi la randul lui de suprafata sau de interior.

Durata vibrarii betonului este cuprinsa intre 5 - 30 de secunde si trebuie facuta cat mai repede dupa turnarea betonului, inainte ca acesta sa inceapa procesul de intarire. Vibrarea betonului este finalizata cand suprafata betonului este uniforma, usor lucioasa si nu mai exista bule.

Alte sfaturi utile pentru o fundatie rezistenta in timp

Cum am vazut, fundatia este elementul de baza al unei constructii solide si are rolul de a sustine intreaga greutate a casei, este important sa respecti etapele prezentate mai sus si sa tii cont si de urmatoarele sfaturi:

  • Alege intotdeauna materiale de constructie de calitate si nu modifica pe parcurs proiectul deja realizat de inginerul proiectant.
  • Nu sapa santurile fundatiei intr-o perioada ploioasa, deoarece acestea se vor inunda si apoi va trebui sa drenezi apa cu ajutorul unei pompe. In plus, malurile se pot prabusi mai usor.
  • Toarna betonul doar daca temperaturile de afara sunt cuprinse intre 5°C si 30°C. In cazul in care temperatura depaseste 30 de grade Celsius, apa se va evapora mult prea repede, asa ca este recomandat sa torni betonul seara sau pe timpul noptii.
  • In cazul in care torni betonul intr-o perioada racoroasa, ar trebui sa il protejezi de frig.
  • Trebuie sa te asiguri ca armaturile sunt pozitionate corect in interiorul cofrajelor, respecta spatiul de acoperire cu beton al armaturilor de circa 25mm.
  • Cofrarea trebuie facuta cu scandura cat mai dreapta pentru a obtine elemente structurale corect realizate si la dimensiuni corecte, acest lucru usureaza si munca ulterioara cu aplicarea tencuielilor si finisajelor. Intareste toate cofrajele pentru a evita riscul de spargere datorate presiunii betonului sau prabusirea lor. Leaga-le cu sarma de 3mm, utilizeaza sisteme de proptire si nu decofra inainte de intarirea betonului.
  • O fundatie realizata in mod corect va reusi sa sustina structura intregii case si va asigura rezistenta acesteia in timp. Ca sa ai siguranta ca lucrarea este executata eficient, urmareste fiecare etapa de mai sus si respecta intocmai proiectul fundatiei.

 

Citeste si: Fundatia casei (II) - Saparea, turnarea si armarea fundatiei

Adauga un comentariu


1 Comentariu

parthurnaax oblivion

26 decembrie, 23:01

ce fac daca in timp apar goluri sub placa de beton la parter ? adica pamantul nu e bine compactat si se "lasa" ?

Alte articole

Hidroizolarea fundatiei Hidroizolarea fundatiei
Fundatia casei (I) – Lucrari pregatitoare Fundatia casei (I) – Lucrari pregatitoare
Fundatia casei (II) - Saparea, turnarea si aramarea fundatiei Fundatia casei (II) - Saparea, turnarea si aramarea fundatiei
Consolidarea fundatiei: variante si recomandari pentru executarea acestei lucrari Consolidarea fundatiei: variante si recomandari pentru executarea acestei lucrari
Fundatia casei (partea a 2-a) – Saparea si turnarea fundatiei Fundatia casei (partea a 2-a) – Saparea si turnarea fundatiei
Fundatia casei (partea 1) – tipuri de fundatie, dimensiunea si adancimea fundatiei Fundatia casei (partea 1) – tipuri de fundatie, dimensiunea si adancimea fundatiei

Vezi mai multe articole