on

Iarna cald, vara racoare - cum alegem un aparat de aer conditionat potrivit

07 octombrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

A trecut sezonul cald si instalatiile de aer conditionat nu mai sunt pentru multi pe lista achizitiilor. Boom-ul vanzarilor de aparate de aer conditionat la noi se produce vara, cand avem coduri portocalii si rosii de temperaturi ridicate, atunci cand echipele de montaj sunt suprasolicitate si programarile pentru montaj depasesc si 10 zile.

Desi zicala “iarna car si vara sanie” nu este valabila pentru majoritatea cumparatorilor, totusi aparatele de aer conditionat pot face si cald, iar achizitia unui astfel de aparat, care poate fi folosit si pentru incalzire, este recomandata. Este o placere sa faci cald rapid, la o singura apasare de buton, in momentele cand este prea devreme sa pornim centrala termica sau stam la bloc si sistemul de incalzire centralizata inca nu functioneaza.

In aceste perioade montajul se va face mai rapid, programarile se pot face si de pe o zi pe alta, echipele vor lucra fara graba, iar temperaturile mai potrivite vor facilita lucrul corect si executarea precisa a tuturor operatiunilor.

Insa pana la montaj este necesar sa alegem un aparat de aer conditionat. In primul rand, alegerea se face in functie de incaperea de climatizat si ulterior in functie de design si perceptia cumparatorului asupra unor marci sau in functie de anumite reduceri si promotii.

De ce ar trebui sa tii cont? Sfatul nostru este sa iei in considerare producatori care au renume in domeniu, care au showroomuri in care aparatele sunt functionale, unde poti primi informatii exacte de la specialisti care sa te indrume si sa iti explice avantajele tehnologiilor inglobate de aparatele mai scumpe.

Pe hartie si in cataloage descrierile abunda de superlative, insa de multe ori nu exista cifre concrete si parametrii tehnici declarati care sa confirme descrierile textuale. Clientul neavizat poate fi usor pacalit. In continuare iti vom enumera cateva dintre detaliile importante din specificatiile unui sistem de aer conditionat.

- Zgomotul produs este important, mai ales pentru unitatea interioara. Acesta insa difera in functie de treapta de ventilatie in principal. Un producator serios ar trebui sa furnizeze valori de zgomot masurat in functie de treapta operata sau un minim si un maxim. Doar in acest fel putem face o comparatie exacta intre produse similare. Un aparat care va functiona intr-un dormitor este necesar sa fie foarte silentios. De asemenea, unitatile exterioare pot avea mai multe domenii de functionare, iar amortizarea pe consolele de montaj se poate face cu suporti speciali suplimentari care sa amortizeze vibratiile transmise cladirii.

- Fluxul de aer pe treptele inferioare trebuie sa fie discret si uniform. Producatorii cu traditie ofera aparate cu ventilatoare speciale cu o geometrie a palelor studiata pentru zgomot minim si eficienta ridicata.

- Capacitatile de racire si incalzire si consumurile de energie variaza in functie de temperatura ambientala, atat din exterior cat si din interior. Spre exemplu cu cat este mai frig afara aparatele de aer conditionat care au si functie de incalzire vor fi mai putin eficiente, iar unele dintre ele nu vor fi capabile sa incalzeasca eficient la o temperatura exterioara mai mica de -5°C.

- Materialele fac diferenta! Aparatele de aer conditionat gandite pentru a rezista perioade indelungate vor avea radiatoare si evaporatoare din materiale care isi vor pastra proprietatile in timp, nu vor coroda si se vor curata usor. Plasticul din care sunt realizate carcasele nu se va ingalbeni, iar unitatile exterioare nu vor incepe sa vibreze in timpul functionarii. Calitatea platita initial isi va dovedi eficienta in timp.

- Designul este si el important, unitatea interioara si telecomanda trebuie sa arate bine, iar constructia trebuie sa permita accesul facil la filtre. Orice aparat de aer conditionat este dotat cu filtre in unitatea interioara care necesita curatarea periodica de praf. Aceste filtre sunt lavabile in cele mai multe dintre cazuri si recomandarea noastra este sa le speli macar o data pe sezon sau si mai des daca aparatul este folosit intens. Daca aparatul este dotat si cu filtre speciale pe langa cele care retin mecanic praful respectati cu strictete indicatiile de curatare din manualul producatorului.

Pentru montaj iti recomandam sa alegi firme certificate si agreate de distribuitorul de aparate de aer conditionat. Un aparat de aer conditionat scump poate functiona ineficient daca a fost montat gresit sau poate pune probleme in exploatare. Un montaj profesional presupune alegerea locurilor optime pentru montaj atat pentru unitatea interioara, cat si pentru cea exterioara. Unitatea exterioara va functiona eficient daca se respecta distantele de montaj necesare pentru vehicularea unui volum optim de aer, iar daca locul de montaj este umbrit eficienta va creste.

Insista ca echipa de montaj sa detina si sa utilizeze pompa de vid necesara chiar si pentru traseele scurte. De cele mai multe ori acest pas este trecut cu vederea si purjarea instalatiei dupa montaj nu este executata conform recomandarilor producatorilor de sisteme de aer conditionat.

Asigura pentru aparatul de aer conditionat un circuit separat care sa fie capabil de a furniza curentul maxim solicitat de aparat. De asemenea, iti recomandam sa nu lasi montajul pe ultima suta de metri, deoarece multe companii vor fi deja foarte ocupate. 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Iarna iti iei aer conditionat mai ieftin cu reduceri de Black Friday Iarna iti iei aer conditionat mai ieftin cu reduceri de Black Friday
Pretul si tehnologia sunt cele mai importante criterii de alegere a sistemelor de climatizare Hisense, distribuite prin Mit Clima Pretul si tehnologia sunt cele mai importante criterii de alegere a sistemelor de climatizare Hisense, distribuite prin Mit Clima
Cum poti curata singur aparatul de aer conditionat Cum poti curata singur aparatul de aer conditionat
Principalele diferente intre aparatele de aer conditionat monosplit si cele multi split Principalele diferente intre aparatele de aer conditionat monosplit si cele multi split
Este timpul pentru aerul conditionat “SMART” Este timpul pentru aerul conditionat “SMART”
In ce consta revizia aparatului de aer conditionat In ce consta revizia aparatului de aer conditionat

Vezi mai multe articole