on

Importanta utilizarii tavilor alveolare si a substratului de semanat

22 decembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca suntem inca in plina iarna, fermierii cu experienta stiu ca este momentul ideal pentru pregatirea rasadurilor. De asemenea, ei stiu ca rasadurile bine dezvoltate, cu radacini bogate si sanatoase, stau la baza unei culturi bogate. De ce? Pentru ca toate fazele de dezvoltare ulterioare a plantei sunt conditionate strict de calitatea rasadurilor utilizate. In cazul in care te-ai decis sa-ti pregatesti singur rasadurile pentru anul viitor, te invitam sa citesti in continuare si sa descoperi principalele aspecte la care trebuie sa fii atent, cele mai frecvente greseli, dar si care sunt produsele necesare pentru a obtine rasaduri sanatoase.

 

Cultivarea rasadurilor – La ce trebuie sa fii atent

 

Stim cu totii ca pentru o dezvoltare armonioasa, o planta are nevoie de un mediu propice, de asemenea nu trebuie sa lipseasca in niciun fel: apa, nutrienti, lumina, caldura si produsele potrivite. Dar hai sa vorbim putin despre fiecare in parte.

 

  1. Foloseste doar seminte de calitate – Trebuie sa stii ca semintele pe care le folosesti sunt extrem de importante, prin urmare atunci cand le achizitionezi trebuie sa te asiguri ca ele sunt certificate. Iti recomandam sa apelezi la distribuitori autorizati, care iti pot oferi seminte de legume cu o germinatie foarte buna si un certificat de garantie. Iti recomandam sa ai in vedere si semintele pe care partenerul nostru de incredere, Marcoser, le comercializeaza.

 

 

  1. Foloseste un substrat profesional pe baza de turba – substratul folosit are o importanta majora in dezvoltarea semintelor. Prin urmare, atunci cand alegi un substrat pentru semanat iti recomandam sa ai in vedere urmatoarele aspecte:
  • pH-ul trebuie sa aiba o valoare cuprinsa in intervalul 5.5 – 6.5. Este important sa mentionam faptul ca turba sau substratul cu valori ale pH-ului sub 5 nu este recomandat pentru semanat.
  • Granulatia trebuie sa fie cuprinsa intre 0 – 10 mm, insa specialistii Marcoser recomanda ca substratul folosit sa aiba o granulatie intre 0 si 5 mm.
  • EC-ul sa nu fie mai mare de 1dS/m, de preferat 0,6-0,8 dS/m. Electroconductivitatea solului (EC-ul) este un indicator care masoara incarcatura de saruri a solului (indicele de salinitate al solului).
  • Sa aiba adaos de fertilizatori NPK si microelemente – aceste adaosuri vor oferi semintelor nutrientii esentiali dezvoltarii lor in primele doua saptamani.
  • Turba trebuie sa fie blonda, pentru semanat fiind recomandat un amestec de turba blonda si turba neagra.
  • Sa contina aditivi de umectare. Aditivii de umectare au rolul de a ajuta turba sa absoarba si sa retina apa. Astfel plantele vor avea conditii optime de dezvoltare

 

 

  1. Foloseste tavi alveolare - Tavile alveolare sunt folosite pentru a crea un mediu optim de crestere pentru rasaduri prin limitarea eroziunii solului. De asemenea, acestea reusesc sa distribuie uniform umiditatea si nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase.

 

 

De ce este important sa folosesti tavile alveolare pentru plantarea rasadurilor? Iata avantajele pe care acestea le aduc:

 

  • Sunt usor de manevrat, fiind compacte si avand o greutate mica.
  • Protejeaza rasadurile in momentului transportului; pentru manevrare si un transport mai rapid pot fi folosite masini speciale pentru automatizarea acestei operatiuni.
  • Celulele alveolare pot fi umplute manual (timpul de umplere este unul mult mai mic decat in cazul ghivecelor clasice), dar si cu ajutorul unor utilaje speciale.
  • Semanatul in alveole poate fi realizat manual, dar si cu ajutorul masinilor speciale.
  • Datorita faptului ca alveolele au un volum mai mic decat cel al ghivecelor clasice, dar si a faptului ca peretele inferior este partial acoperit, pentru umplerea lor se poate utiliza exclusiv substrat.
  • Datorita faptului ca peretii celulelor sunt opaci pentru lumina si datorita micro canaliculelor de dirijare a radacinilor, plantele vor avea volum si o masa radiculara foarte bine dezvoltata. De asemenea, radacinile vor creste continuu de jur imprejurul peretilor tot timpul pana la plantare.
  • Scoaterea rasadurilor din alveole in vederea transplantarii se face foarte usor datorita formei conice sau piramidale a celulelor. De asemenea, radacina nu sufera deloc rani atunci cand planta este scoasa din alveole - iar acest lucru conduce la o foarte buna rezistenta a plantelor recent transplantate la bolile radacinii si a coletului.

 

  1. Uda substratul – este important sa stii ca inainte de a pune turba in alveole aceasta trebuie udata. Udarea are rol de afanare. In cazul in care treci peste aceasta etapa, radacina rasadului va fi sufocata de presiunea substratului.
  2. Tavitele alveolare trebuie sa fie sterile – in cazul in care tavitele nu sunt sterile, plantele pot fi afectate de infectii ce pot cauza probleme grave de dezvoltare. Soarele este cel mai bun dezinfectat in rasadnita.
  3. Mentine o temperatura potrivita pentru plantele semanate – Temperatura din rasadnita are un impact considerabil asupra plantelor. Daca iti doresti rasaduri sanatoase, este important ca temperatura sa fie constanta si specifica fiecarui tip de planta cultivat.

 

Pasi pentru pregatirea substratului si semanatului

 

Rasaduri sanatoase, frumoase si viguroase – iata obiectivul oricarui fermier, insa pentru acest lucru este important ca ei sa:

  • Ude cu apa turba pana la umectarea completa. Pentru a verifica daca turba este udata foarte bine, fermierii vor strange turba in mana. Daca in acel moment apa va curge, fermierul stie ca procesul de umectare este complet.
  • Aseze turba pe patul germinativ si sa traseze randurile printr-o apasare usoara a substratului.
  • Sa puna semintele una cate una pe rand, la o distanta de circa 1 cm una fata de alta.
  • Sa acopere semintele cu un strat fin de turba. Stratul nu trebuie sa fie mai mare de 0,5 cm. Greutatea mult prea mare a acestui strat va intarzia foarte mult rasarirea.
  • Dupa acoperirea cu stratul fin de turba, udarea se va realiza doar prin pulverizare. In cazul in care fermierul va turna apa, semintele vor fi fie descoperite, fie ingropate mai adanc, fapt care va conduce la o rasadire mai greoaie si neuniforma.
  • Iar in final, fermierul va acoperi patul germinativ cu ziare sau cartoane de hartie peste care vor pune un cearceaf umed sau o bucata de agril, avand rolul de a retine umiditatea 100% cat mai mult timp.

 

 

Ai nevoie de mai multe informatii? Te invitam sa urmaresti filmuletul de mai jos.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ingrijirea gladiolelor – boli si daunatori Ingrijirea gladiolelor – boli si daunatori
Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau
Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii
Cat de initiati sunteti in limbajul florilor? Testati-va cunostintele de florigrafie! Cat de initiati sunteti in limbajul florilor? Testati-va cunostintele de florigrafie!
7 reguli de ingrijire a pomilor fructiferi 7 reguli de ingrijire a pomilor fructiferi
Begonia, una din cele mai indragite plante Begonia, una din cele mai indragite plante

Vezi mai multe articole