Renunta Improvizatiile Sunt Catastrofale

Improvizatiile sunt catastrofale!

29 septembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Exista o campanie a Inspectoratului General pentru Situatii de urgenta care este promovata cu acronimul R.I.S.C. (Renunta Improvizatiile Sunt Catastrofale); campania are scopul sa ne avertizeze in legatura cu cauzele multor decese si al unor pagube materiale insemnate datorate improvizatiilor la instalatiile electrice si de alimetare cu gaz.

In acest articol vom puncta concret cateva dintre cele mai intalnite improvizatii care se fac in domeniul instalatiilor electrice casnice. Sfatul nostru este sa nu le treceti cu vederea si sa remediati astfel de situatii pana nu este prea tarziu.

Incepem cu sigurantele electrice, acele dispozitive care trebuie sa ne protejeze in cazul unui scurtcircuit sau al unei suprasolicitari a retelei. In cazul modelelor mai moderne automate este necesar sa folosim produse de calitate, omologate si dimensionate corect de catre un specialist. In multe locuinte gasim insa tablouri de sigurante nemodernizate unde inca se folosesc patroane fuzibile. Acestea sunt sigurante de unica folosinta, care odata ce au intrerupt circuitul in cazul unei avarii nu mai pot fi rearmate si necesita inlocuire. Daca folositi astfel de sigurante este necesar sa aveti de rezerva sigurante fuzubile noi de acelasi calibru, pentru inlocuire dupa inlaturarea defectului. Nu reparati aceste sigurante cu lite de conductor multifilar – acestea nu vor mai fi calibrate si pot sa nu fie capabile sa intrerupa un scurtcircuit. Supraincalzirea, deteriorarea instalatiei si incendiul sunt rezultatele imediate.

Nu folositi cordoane de alimentare sau prelungitoare cu conductoare deteriorate, cu izolatii rupte sau cu urme de supraincalzire. Daca un stecher s-a deteriorat inlocuiti-l cu unul nou sau daca nu puteti face acest lucru folositi un cordon/prelungitor nou. Nu inaditi conductoarele. Daca folositi prelungitoare sub forma de rola de cablu asigurati-va ca ati derulat tot conductorul in cazul alimentarii unui consumator mai mare in caz contrar rola se va supraincalzi.

Prizele de proasta calitate care nu asigura un transfer optim de curent catre stechere se supraincalzesc iar efectul se accentueaza in timp conducand la producerea unor flame sau chiar la incendierea prizei. Folositi aparataj de calitate atat pentru prize cat si pentru stechere.
Nu solicitati instalatiile vechi, nemodernizate cu consumatori mari cum ar fi aparate de aer conditionat, masini de spalat care incalzesc apa, fiare de calcat etc. Daca nu este posibila modernizarea instalatiei exista intotdeauna varianta unui circuit aditional dimensionat corect si executat de un electrician autorizat.

Nu utilizati instalatii electrice in medii umede, in apropiere de apa sau in contact cu aceasta;
Utilizati numai consumatori electrici si aparatura omologata, cititi si respectati indicatiile de instalare si exploatare din manualele de utilizare;
Orice modificare in instalatia electrica trebuie facuta de catre o persoana competenta, autorizata!
Cateva exemple negative de utilizare a instalatiilor electrice puteti gasi si in topicul acesta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intretinerea si curatarea aragazului Intretinerea si curatarea aragazului
Electrocasnice care îți ușurează viața – cum să le întreții ca să te bucuri de ele cât mai mult timp Electrocasnice care îți ușurează viața – cum să le întreții ca să te bucuri de ele cât mai mult timp
    X-perienta curateniei la superlativ chiar la tine acasa cu Rowenta X-Force Flex X-perienta curateniei la superlativ chiar la tine acasa cu Rowenta X-Force Flex
Curatarea aparatului de cafea cu capsule Curatarea aparatului de cafea cu capsule
Cum poti sa ai grija de aragazul tau? Cum poti sa ai grija de aragazul tau?
Pregătește-ți lista de Black Friday – ce aparate electro-IT ți-ar face viața mai ușoară și mai frumoasă? Pregătește-ți lista de Black Friday – ce aparate electro-IT ți-ar face viața mai ușoară și mai frumoasă?

Vezi mai multe articole