Pom fructifer in gradina

Ingrijirea pomilor fructiferi

03 iulie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In fata casei, o peluza cu gazon tuns regulamentar, straturi cu flori si acces pavat pentru autoturism. In spatele casei, veranda, gradina si umbra pomilor. Astea sunt doar cateva dintre avantajele pe care le ai atunci cand locuiesti la casa. Iar daca tot ai plantat pomi, cu siguranta cativa dintre ei sunt fructiferi. In fond, un cires, un mar sau un prun nu doar ca nu te incurca cu nimic, dar iti vor oferi si satisfactia de a manca fructe din propria ta gradina. Insa, pentru a te putea bucura de rodul pomilor fructiferi, trebuie sa stii sa-i ingrijesti. Iata cateva informatii privind ingrijirea pomilor fructiferi.


In primul rand, pomii fructiferi precum piersicul sau caisul au nevoie de taieri anuale pentru a produce fructe si anul urmator. Taierile de fructificare sunt obligatorii in fiecare an si se bazeaza pe inlocuirea ramurilor care au rodit cu ramuri mixte anuale, situate la la 20-25 cm una de alta. Deasemenea, se recomanda lucrari in verde, ciupiri in perioada de tinerete si plivirea lastarilor crescuti in numar mare. Toate acestea se fac in perioada de fructificare.

Daca iti doresti sa obtii productii serioase, pomii fructiferi trebuie curatati iarna, primavara precum si vara.

Iarna este o perioada excelenta pentru taierile de fructificare, deoarece pomul este inactiv. In momentul in care pomul iese din hibernare, el va creste puternic si isi va folosi intreaga energie pentru cresterile noi de ramuri, flori si fructe.

Taierea de primavara se face spre sfarsitul repausului vegetativ, atunci cand conditiile meteorologice permit lucrari in gradina (temperatura depaseste 5°C). Aceste taieri urmaresc echilibrarea vegetatiei intre baza si varf, pentru a lasa lumina sa patrunda in adancimea coroanei. Astfel, energia pomului va fi dirijata spre ramurile tinere, ajutand pomul sa isi dezvolte ramificatii puternice si sa isi pastreze capacitatile vegetative.

Taierea de vara are drept scop ruperea lastarilor care cresc incomod, pe lemnul de anul trecut si care, prin dezvoltare, pot deranja ramurile tinere, productive. Ruperea se va face incepand cu luna mai, dar inainte ca lastarii sa depaseasca 15-20 cm. Totusi, daca productia este redusa, se va efectua doar taierea de iluminare, incepand cu mijlocul lunii august.

Acum stii cum trebuie taiati pomii frustiferi astfel incat sa aiba un rod bogat si savuros. Atentie, urmeaza taierile de vara!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Geoseinteticele: materiale utile pentru lucrari de pamant Geoseinteticele: materiale utile pentru lucrari de pamant
Casuta in copac – O surpriza inspirata pentru Ziua Copilului Casuta in copac – O surpriza inspirata pentru Ziua Copilului
Cum alegi masina de tuns gazonul? Cum alegi masina de tuns gazonul?
Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii Pregatirea de toamna a gradinii (I) – 5 pasi importanti inaintea iernii
Kollant, specialistul italian in combaterea daunatorilor Kollant, specialistul italian in combaterea daunatorilor
O oaza de liniste - veranda O oaza de liniste - veranda

Vezi mai multe articole