on

De ce crapa boabele de struguri?

07 septembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Fainarea vitei de vie, cunoscuta si ca oidiumul vitei de vie sau Uncinula necator, este o boala originala din America de Nord, ce a fost descoperita la noi in tara in anul 1851. Astazi, fainarea este una dintre cele mai paguboase boli, depasind pierderile produse de mana. Severitatea bolii depinde de mai multe aspecte, precum: rezerva biologica din anul precedent, conditiile climatice, tratamentele aplicate de viticultor, dar si capacitatea acestuia de a controla atacul inca de la inceputul sezonului. Este important de mentionat ca fainarea vitei de vie este o boala care afecteaza toate organele vitei de vie (muguri, lastari, frunze, flori, strugurii), dar si calitatea vinului ce urmeaza a fi obtinut.

 

Cum recunoastem semnele atacului?

 

Semnele fainarii se pot observa inca din primavara, cand - incepand chiar cu fenofaza de 5-6 frunzulite - vom observa ca lastarii ce provin din mugurii contaminati din anul precedent au cresteri reduse, dar si pete mici de culoare alba care in timp isi vor mari volumul si vor forma zone brun-rosiatice, acoperita cu pasla alb-cenusie. In unele cazuri lastarul poate fi acoperit in totalitate cu aceasta pasla alb-cenusie.

 

Pe frunze, vom putea observa, in prima etapa, niste pete uleioase pe partea superioara a acestora si o innegrire a nervurilor pe partea inferioara. In cele din urma, intr-un timp destul de scurt, vom putea observa pe ambele parti ale frunzei o pasla fina, de culoare alb - cenusie, sub forma unor pete neregulate sau izolate. Ca urmare a acestui atac frunzele vor capata un aspect de cupa.

 

In cazuri extreme, fainarea va aparea pe flori si chiar pe ciorchini, care se vor innegri si intr-un final vor cadea. Pe boabele strugurilor afectati de fainare vom observa aparitia unor pete de culoare brun-violacee, ele fiind acoperite cu aceeasi pasla de culoare alb – cenusie. Fainarea va incetini, si in unele cazuri, chiar va stopa dezvoltarea boabelor, iar pielita boabelor atacate isi va pierde elasticitatea si va crapa in cele din urma, descoperind semintele si favorizand instalarea diverselor mucegaiuri ce pot contribui la distrugerea intregului ciorchine.

 

In cazul un atac puternic de fainare se vor obtine cantitati mici de must, lichidul fiind absorbit de ciorchinii uscati, iar in cele din urma vinul obtinut nu se va preta la invechire.

 

Conditii favorabile aparitiei bolii

 

Fainarea este o boala favorizata de:

- Temperaturile ridicate, mai ales in timpul secetei –  temperatura optima de dezvoltare a ciupercii este cuprinsa in intervalul 25 - 28 °C, dar limitele sunt foarte largi: de la temperaturi de 7 – 8 °C - la temperaturide  29 - 30 °C Germinarea sporilor care asigura reproducerea asexuata la ciuperci este inhibata la temperaturi ce depasesc 30 °C, 37 °C fiind letala pentru ciuperca.

- Nivelul de umiditate scazut - desi umiditatea influenteaza destul de putin aparitia bolii, ea este principalul factor care contribuie la extinderea acesteia. De asemenea, ploile reduse favorizeaza germinarea conidiilor, caci acestea vor mari nivelul de umiditate al aerului; iar ploile violente vor impiedica germinatia sporilor, deoarece acestea spala foliajul.

- Lumina insuficienta sau difuza asigura un mediu favorabil germinarii ciupercii, pe cand razele solare directe vor impiedica acest lucru.

- Vantul favorizeaza diseminarea.

 

Este important de retinut ca fainarea se manifesta din primavara, pana in toamna si afecteaza toate organele vitei de vie, si inclusiv calitatea vinului.

 

Combaterea bolii

 

Chiar daca vita de vie nu a fost afectata de fainare in anul precedent, se recomanda sa fie atent supravegheata, iar la aparitia primelor semne, sa se inceapa tratamentele de combatere. De asemenea, a nu se uita de masurile generale de prevenire, precum: fertilizarea echilibrata, rarirea lastarilor, copilitul, legatul si asa mai departe.

 

Lupta impotriva fainarii vitei de vie se aplica diferentiat pe zone, inca din momentul dezmuguritului, in functie de gravitatea atacului din anul precedent, prezenta soiurilor sensibile (Tamaioasa romaneasca, Riesling italian, Babeasca neagra, Chardonnay etc.) si conditiile climatice.

 

Pentru a reduce rezerva biologica se recomanda ca lastarii atacati de fainare sa fie taiati si distrusi prin ardere. De asemenea, in timpul perioadei de vegetatie se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice: produse pe baza de sulf, produse organice de contact, produse sistemice carbendazimice etc. - cu respectarea dozelor/concentratiile date, precum si intervalul de pauza recomandat.

 

Este recomandat ca intervalele dintre stropiri sa fie scurtate atunci cand vremea este calda si uscata si prelungite in perioadele cu vreme rece si cu ploi abundente.

Materialul a avut ca surse de documentare urmatoarele surse:

Ghidul fitosanitar al viticultorului - Liliana Tomoiagă 

Cursul de fitopatologie - conf. Beatrice Iacomi.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (II) LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (II)
Rarirea plantelor lemnoase la debutul primaverii Rarirea plantelor lemnoase la debutul primaverii
 4 idei simple care iti vor transforma gradina 4 idei simple care iti vor transforma gradina
Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare
Fierul forjat confera eleganta gradinii Fierul forjat confera eleganta gradinii
Gradina cu mozaic Gradina cu mozaic

Vezi mai multe articole