Gradina celebra Keukenhof

Gradini celebre - “Keukenhof, o simfonie de culoare pe 32 de hectare”

25 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sunteti pregatiti pentru un exercitiu de imaginatie? Inchipuiti-va pentru un moment raspunsul la intrebarea : Cum arata in plina primavara o gradina in care au fost plantate cateva milioane de bulbi de flori, care se intinde pe nu mai putin de 32 de hectare? Imaginati-va lalele in toate culorile calde, narcise si zambile aranjate in medalioane multicolore insirate de-a lungul a 15 kilometri de carari serpuitoare care te poarta cand pe sub umbra copacilor infrunziti, cand pe malul unui lac unde inoata lin lebede de un alb stralucitor.

Acum priviti din nou fotografia : este acesta unul din rarele cazuri cand realitatea depaseste orice imaginatie? Pentru iubitorii de flori care inca nu cunosc aceasta minunata gradina, ea se gaseste, unde altundeva decat in tara lalelelor, Olanda, si este deschisa anual publicului larg, timp de opt saptamani, de regula de la sfarsitul lui martie si pana la mijlocul lunii aprilie.

Pe langa faptul ca este cea mai mare gradina de flori din lume, Keukenhof este de departe si cea mai fotogenica, dupa cum se vede si din fotografia facuta cu telefonul mobil. Datorita varietatii florilor si a intinderii vaste, Keukenhof este cu siguranta cel mai bun loc pentru a admira frumusetea acestor flori de primavara, in Olanda si nu numai. Si cum este si de asteptat, Keukenhof este o atractie de talie mondiala, atragand constant aproape un milion de vizitatori pe an.

Povestea acestei gradini incepe in secolul al XV-lea. Dupa cum sugereaza si numele, putin modest astazi, dar cu siguranta pe placul olandezilor, care nu au cultul denumirilor flamboaiante, Keukenhof a fost la origini gradina de zarzavaturi si legume a castelului unei anume Jaqueline, contesa de Hainaut. Mai tarziu, dupa moartea acesteia, domeniul a trecut in proprietatea unui  negustor bogat, fost capitan si guvernator al Companiei Olandeze al Indiilor de Est, care a construit in 1641 un castel care i-a servit drept resedinta, Castelul Keukenhof, deschis astazi publicului. Domeniul intra in atentia familiei influentului Baron Van Pallandt, care ii cer arhitectilor peisagisti Jan David Zocher si fiului sau Louis Paul Zocher, nimeni altii decat arhitectii celui mai mare parc al Amsterdamului, Vondelpark, sa creeze o gradina pentru castel.

          Keukenhof  lalele

Keukenhof asa cum este astazi a aparut in 1949, cand primarul municipalitatii Lisse a considerat ca  locul este unul potrivit pentru o expozitie-gradina in aer liber care sa ajute exportatorii olandezi de flori sa isi etaleze noii hibrizi. Alegerea nu a fost intamplatoare, intrucat Lisse, localitate aflata la aproximativ jumatate de ora distanta de Haarlem, Leiden si Amsterdam, este centrul unei regiuni renumite pentru cresterea florilor.

Keukenhof combina mai multe stiluri, cel mai predominant fiind cel englezesc, fapt care ii este datorat lui Zocher senior. De fapt, Keukenhof nu este o gradina uriasa, ci mult mai mult decat atat. In fiecare an firmele participante amenajeaza 30 de gradini in stiluri diverse si 7 'gradini-inspiratie'. In plus, Keukenhof ofera vizitatorilor patru pavilioane care contin exponate exotice, precum orhidee sau soiuri de lalele care au nevoie de o temperatura speciala. In fiecare an Keukenhof adopta o tema  generala, care va servi drept inspiratie cultivatorilor de flori. In 2014, tema este una extrem de speciala, pentru ca va oferi participantilor dar si vizitatorilor iubitori de lucruri cu un aer de autenticitate, posibilitatea de a etala si respectiv, admira tot ce are tara mai special in materie de flori. Pentru ca tema este, ati ghicit, chiar Olanda!

Privita prin prisma activitatilor pe care le ofera, aceasta gradina in aer liber ofera intregii familii posibilitatea de a petrece o dupa-amiaza relaxata si cat se poate de placuta. Pe langa admiratul florilor, care va vor fura ochii la fiecare pas, puteti vizita o mini-gradina zoologica, puteti cumpara bulbi sau faimosii saboti de lemn impreuna cu alte suveniruri la magazinele din incinta gradinii si, la sfarsit, va puteti bucura de o ceasca de ceai sau de ce nu, o bere rece la una din terasele pavilioanelor. Daca ne intrebati, noi va recomandam un desert usor tipic pentru o zi insorita la Keukenhof, anume o cupa de capsune rosii cu frisca.

          Multitudine de flori in Keukenhof

Daca planuiti sa vizitati Keukenhof in aceasta primavara, cautati sa evitati primele saptamani imediat dupa deschidere, care anul acesta are loc pe 20 martie. Atunci drumurile care duc spre Keukenhof, cat si aleile sale, tind sa fie pline ochi de vizitatori. Cea mai buna perioada de vizitat este considerata cea de mijloc, respectiv luna aprilie, cand vremea frumoasa este aproape garantata. Si daca nu doriti sa ratati un punct major de atractie, planificati-va vizita pentru sambata 3 mai, ziua in care va avea loc parada de flori, o defilare de care alegorice si masini de lux impodobite cu flori. De asemenea, daca nu dispuneti de masina proprie, este recomandat sa cumparati un bilet care include transportul cu mijloace in comun si intrarea la Keukenhof. Pe langa faptul ca va scuteste de grija gasirii unui loc de parcare, acest tip de bilet va va oferi acces direct, fara a fi nevoiti sa asteptati la coada.

Daca veniti direct de la aeroportul Schiphol, autobuzul nr. 858 va va duce la Keukenhof, pe cand daca plecati de la Leiden, va trebui sa va urcati in autobuzul cu nr. 854. Exista curse si de la Haarlem, Amsterdam si Rotterdam.

Intrarea pentru adulti este €15,00, pentru pentru copiii sub trei ani este gratuita si pentru cei cu varste cuprinse intre 4 si 11 ani este €7,50. Keukenhof va fi deschis in fiecare zi pana pe 18 mai.

Iar daca veti vizita anul acesta, va rugam, nu uitati sa ne trimiteti o fotografie pe pagina noastra de Facebook. Va fi mult apreciata!
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Fertilizarea rasadurilor de legume Fertilizarea rasadurilor de legume
Sistemul de irigare prin picurare cu banda – Ce este si cum se foloseste Sistemul de irigare prin picurare cu banda – Ce este si cum se foloseste
Pavajul decorativ Pavajul decorativ
Gradina ... loc de relaxare Gradina ... loc de relaxare
Organizarea magaziei: cum sa iti asezi toate sculele intr-o ordine perfecta Organizarea magaziei: cum sa iti asezi toate sculele intr-o ordine perfecta
Deszapezirea curtii Deszapezirea curtii

Vezi mai multe articole