Instalatii de incalzire

Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei

Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei

09 septembrie, 2011

In fiecare toamna revin in actualitate pretul caldurii si modul de calcul al acestuia. Modificarea tarifelor pentru gigacalorie va aduce cu sine cheltuieli mai mari la intretinere si tot mai multe solicitari de debransare de la sistemul centralizat de distributie a energiei termice. Este momentul sa vorbim despre conditiile si costurile pe care le implica instalarea unei centrale termice, singura alternativa civilizata pentru a va putea bucura de un camin calduros in anotimpul rece. Mai intai de toate trebuie identificata oportunitatea unei astfel de investitii pentru ca, desi la prima vedere lucrurile par simple, montarea unei centrale termice presupune costuri la care poate nu v-ati gandit. Daca locuiti intr-un apartament de bloc aveti la dispozitie doar doua modele de centrale termice:…

mai mult >
Incalzirea casei cu salcie energetica

Incalzirea casei cu salcie energetica

22 februarie, 2011

Incalzirea locuintei cu surse conventionale de energie devine tot mai scumpa, iar acest lucru ne determina sa va prezentam o alternativa mai putin cunoscuta – salcia energetica. Puterea calorica si viteza de crestere a salciei energetice, o recomanda ca fiind una dintre cele mai ieftine surse de energie alternativa. Este varianta mai nobila a rachitei, un hibrid cu o putere energetica de 4900 kcal/kg. Mai exact, daca sunteti proprietarul unei case cu o suprafata de 150 de metri patrati, pentru incalzirea cu gaz metan factura poate ajunge la aproximativ 800 de lei lunar. Specialistii in domeniu au demonstrat ca aceste costuri pot fi reduse cu 50% daca investiti intr-o centrala pe peleti si folositi ca masa lemnoasa salcie energetica. Nu mai este o noutate faptul ca sobele, centralele casnice…

mai mult >
Termosemineul - centrala termica din living

Termosemineul - centrala termica din living

11 ianuarie, 2010

Centralele termice avand drept combustibil lemnul au evoluat intr-atat incat au ajuns la randamente spectaculoase (75-85%, chiar mai mult pentru cele cu gazeificare, de putere mare). Ce pacat insa ca focul arde intr-o incinta inchisa si nu ne putem bucura de spectaculozitatea si caldura lui... vizuala! Probabil aceasta a fost si nemultumirea initiala a celor care au reusit sa imbine beneficiile unei centrale termice cu avantajele estetice ale unui semineu atunci cand au produs primele termoseminee performante. Nu ne referim la acele sisteme realizate la limita improvizatiei, cu cateva tevi fixate in focarul unui semineu obisnuit. Practic, vorbim despre adevarate centrale termice amplasate in living, cu randamente apropiate de cele cu gazeificare, care pot sa furnizeze unei locuinte atat caldura,…

mai mult >
Batranul boiler din baie

Batranul boiler din baie

17 noiembrie, 2009

Aparitia incalzitoarelor electrice instant folosite pentru obtinerea apei calde prefigura disparitia batranul boiler. Parea ca nu vor mai avea prea multi nevoie de masivul cazan de 80 de litri, care ocupa jumatate din peretele baii, in favoarea micului si rapidului aparat care incalzea apa pe masura ce curgea spre a fi folosita. E tentant sa poti instala un aparat nu cu mult mai mare decat para dusului, care sa furnizeze apa calda. Multi s-au entuziasmat de inovatie si au adoptat noua solutie fara a se informa asupra capacitatilor ei. Si chiar daca ar fi cautat, cine sa le dea acele informatii obiective? Cine sa le spuna ca un instant este bun, dar nu cand apa vine pe teava la cateva grade peste temperatura de inghet, prea putine pentru ca incalzitorul sa o adapteze pentru dus? Cine sa le…

mai mult >
Pompa de caldura - amortizarea investitiei

Pompa de caldura - amortizarea investitiei

20 martie, 2009

Despre amortizarea investitiei in pompe de caldura se pot scrie romane, s-au facut calcule, s-au dat explicatii, dar nimeni nu vorbeste de faptul ca am ajuns in situatia cand deja nu se mai pune problema amortizarii investitiei. In momentul de fata deja se pune problema sigurantei noastre energetice si a ocrotirii mediului inconjurator. Din cele mai recente date pe care le avem la dispozitie rezervele de combustibili fosili sunt limitate si foarte sarace. De exemplu gazul metan va fi disponibil pentru populatia globului cca 25-30 ani. In aceste conditii ati indraznit macar sa va ganditi la ce preturi va fi vandut gazul peste cca 5-10 ani? Posibil la un pret imens, de neimaginat. O casa insa nu se construieste pentru o perioada de 10 ani, ci pentru 50-100 ani. In aceasta situatie este de preferat…

mai mult >