Instalatii sanitare

03 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Totul a inceput intr-o noapte, pe la ora trei, cand Valeriu a auzit zgomote ciudate venind din baie si s-a dus sa vada ce se intampla. Cu ochii intredeschisi, a observat pe gresia

teava ppr
montata de curand un luciu de apa din care ieseau aburi. S-a trezit instantaneu. Robinetul era inchis, asa ca s-a aplecat sub chiuveta sa afle de unde tasneste apa. Pe teava din pexal, care lega bateria chiuvetei de conducta pentru apa calda, siroaiele se prelingeau amenintator, riscand sa-i inunde apartamentul.

- La naiba!, injura Valeriu. Abia te-am montat - teava din pexal de 42.000 de lei metrul. Cu ce opresc catastrofa asta? Ce bine era daca montam inca un robinet langa conducta!
- O meriti, zgarcitule! zise bateria monobloc, bolborosind pe nasul lung, incovoiat si uitandu-se chioras cu ochiul ei jumatate rosu, jumatate albastru. Nu puteai sa mai cumperi un robinet? M-ai lasat pe mine cu toate grijile pe cap!
- Tu sa taci! tipa Valeriu furios. Sa zici mersi ca te-am cumparat; la cat erai de scumpa si acum ai fi ramas pe raft! Parca esti facuta din aur, zau asa... Mai bine luam una mai ieftina si cuminte!
- Nu e vina mea ca ai tu tevile de o jumatate de tol! se enerva aceasta. Eu am fost facuta pentru instalatii delicate, trebuia sa-mi pui teava de 3/8 toli, nu fitingul asta dubios cumparat de la taraba. O sa ti-l arunc odata pe fereastra, cu garniturile lui
 
ieftine din cauciuc, sa te saturi. Zgarcitule!
Valeriu renunta sa o conviga de alegerea lui, de faptul ca undeva pe instalatie trebuia sa faca o reductie. Fitingul cu pricina era destul de bun, din bronz adevarat, chiar daca era cumparat de la taraba si nu avea nici o garantie. In plus, ce stie o baterie, fie ea chiar monobloc, despre problemele lui financiare? Incepu din nou sa caute pe sub chiuveta si, tinandu-si prea mult timp mana pe teava din pexal, neacoperita cu vreun manson, se fripse si, enervandu-se si mai tare, injura din nou.
- Te rog sa vorbesti mai cuviincios, zise si teava din pexal printre suspine. Sa stii ca doamna are dreptate. Fitingul asta, cu care m-ai obligat sa ma cuplez poarta toata vina. Nu este de rangul meu!
- Ce sa-ti spun, mare scofala... comenta fitingul. Te dai mare, desi esti o teava simpla din polietilena, doar cu un strat subtirel din aluminiu. Daca ai ghinion si iti vine apa la 70OC, te vei inmuia ca o carpa si iti vor plesni toate hainele de pe tine.
- Vezi cum imi vorbeste? Vreau divot! striga proaspata mireasa, plangand si mai fierbinte, incat Valeriu intra intr-adevar in panica. Pe pardoseala apa se aduna cu repeziciune, caci fanta de scurgere nu mai facea fata, devenise prea mica de cand podeaua fusese acoperita cu gresie noua.
- Gata, potoliti-va! striga Valeriu scos din sarite. Daca mai continuati in felul asta, imi schimb instalatia si va arunc pe toti la gunoi.
- Eu propun sa-mi aduci o teava din polipropilena, zise fitingul insistent. E mai simpla, are un singur strat, dar rezista pana la 90OC. Unde mai pui ca este si mai ieftina decat teava asta de canalizare! Intre noi fie vorba, ai facut o alegere gresita, nu e buna decat pentru apa rece. Daca vrei sa faci o lucrare de calitate inlocuieste-o cu o teava Pex-Al-Pex, cu polietilena reticulata adevarata. Sau una din cupru care rezista pana la 30 de ani, daca vrei sa dormi linistit. Dar daca tot te duci sa cumperi, ia mai multa si pune si la calorifere, nu mai sta cu vechiturile alea din otel galvanizat.
Ascunsa undeva, dupa un perete subtire din gips-carton, conducta de canalizare din PVC, montata cand a fost construit blocul, interveni:
- Daca vrei instalatie cu polipropilena, sfatul meu este ori sa-ti angajezi un mester, ori iti poti cumpara o trusa de sudura speciala. Sunt cea mai batrana din bloc Valeriu, te cunosc de cand erai mic si stiu ca nu esti prea indemanatic. De exemplu, acum ai incercat sa faci totul singur si vezi cam ce a iesit, asa ca lasa pe altul mai priceput.
Valeriu se induiosa pentru cateva clipe. Isi aminti si cu cata indoiala in suflet schimbase vechile tevi galvanizate, cu racorduri din plumb si filete ruginite, imbacsite de calti. Nea Ilie, instalatorul, muncise o zi intreaga sa le demonteze, folosind o lampa cu gaz. Doar asa se dilata si pot fi desfacute mai usor. Peretii conductelor erau acoperiti in interior cu piatra de calcar, de abia mai curgea apa prin ele... Trebuia sa faca acest pas si cheltuise o gramada de bani, chiar daca mesterul ii redusese din pret.
- Ai dreptate, vechea mea prietena, il voi chema din nou pe Nea Ilie, sa studieze problema, zise intr-un final Valeriu.
- Nu! Nu tot pe Nea Ilie de la parter! se agita subit fitingul, aruncand un nou jet de apa fierbinte. E zidar, nu instalator. Mi-a strans piulita pana a plesnit... Bine recunosc, la mine e problema, din cauza mea ai inundatie, dar te rog, nu ma da la topit! Fac orice, promit ca voi fi cuminte si nu ma voi mai certa cu consoarta.
- Tot ce spui poate fi folosit impotriva ta, asa ca agita-te cat mai putin si intelege ca nu te mai pot utiliza cu filetul spart. Nu vor mai ramane nici garniturile din tine, incheie Valeriu. Rezultatele nu intarziara sa apara. Teava din pexal se mai potoli, continuand totusi sa-si apostrofeze mirele:
- Bravo, zi-i nenorocitului sa se sature, tinichea vopsita ce esti!...
Si au tinut-o asa pana la ziua, iar Valeriu s-a trezit lac de transpiratie, tragand de cearsaful de pe pat ca sa scoata apa din baie. Cand si-a dat seama ca visase, s-a  dus imediat in baie sa verifice si a oftat usurat:
- Ce bine!
Totul era uscat, nu curgea nici o teava, iar fitingul statea linistit la locul lui. Il privi cu coada ochiului si isi zise in gand:
- Iti vin eu de hac azi...
 
Polipropilena
Tevile si fitingurile folosite la instalatiile sanitare si de incalzire sunt confectionate in general din cupru, polipropilena, PVC, polietilena sau oteluri cu calitati diferite.
teava pvc
Polipropilena (PP) este un material sintetic din care sunt fabricate tevi si fitingurile aferente (coturi, reductii, racorduri, mufe, robineti, nipluri, dopuri, distribuitoare, inele, „T“-uri etc.). Materialul poate fi deformat la 135OC si nu arde cu flacara, ci doar se topeste. Producatorii garanteaza o durata de viata a acestora de pana la 50 de ani. Tevile din polipropilena Random-PPR (o varianta imbunatatita) sunt comercializate pentru: apa rece, calda si incalzire. Apa inghetata nu poate sparge conducta, ci doar o largeste. Montajul tevilor si fitingurilor din polipropilena este executat prin sudarea elementelor la o temperatura de circa 260OC.
 
Da, deci nu...
Asigurati-va ca sectiunile pieselor de asamblat sunt compatibile. Portiunile de taiat vor fi masurate astfel incat zonele de imbinare sa aiba o zona de lipire cat mai mare. Polipropilena este usor elastica si poate fi tinuta in tensiune, dar nu exagerati! Taierea tevilor poate fi realizata numai cu un cleste special, pentru a-i pastra sectiunea rotunda. Montarea gresita implica reluarea procedeului si schimbarea pieselor.
 
Pexal sau Pex-Al-Pex sau...
Varietatea de produse de pe piata a creat o usoara confuzie. Conductele din pexal au trei straturi suprapuse: polietilena simpla, aluminiu si polietilena reticulata (adica strabatuta de o retea de fire care ii dau rezistenta la presiune). Acestea sunt lipite intre ele cu adezivi speciali. Calitatile straturilor ne dau o idee despre destinatia produsului. Termenul de garantie al conductelor din pexal este de 10 ani. Fitingurile sunt din bronz, alama sau fonta cromata.
 
Da, deci nu...
Nu montati tevi din pexal decat pentru destinatiile prevazute in prospect, unde sunt mentionate si straturile de protectie. Pentru realizarea coturilor, conductele din pexal pot fi deformate manual. Cand le indoiti introduceti in interiorul lor un alt tub flexibil pentru a nu strangula tevile (trusa instalatorului contine un arc special). La montarea accesoriilor strangeti piulitele „la simtul mainii“, cum spune meseriasul, ca acestea sa nu plesneasca.
 
Cupru
Cuprul este cel mai scump material pentru acest gen de lucrari. Va sfatuim ca retelele din cupru sa fie realizate de instalatori. Asamblarea este realizata prin cositorirea elementelor cu un letcon. Nu este necesara utilizarea lor la reteaua de apa rece, ci la instalatiile termice, pentru ca sunt rezistente la temperaturi mari. Sistemele moderne prevad acoperirea cu mansoane cilindrice ignifuge. Termenul de garantie e de 30 de ani, durata de viata fiind nelimitata. Fitingurile sunt fabricate din metal. Push-fitingurile, care se aplica prin insurubare, usureaza mult asamblarea.
 
Da, deci nu...
Din cauza tevilor din cupru ramase „la vedere“ se pot produce accidentari prin arsuri ale pielii. De aceea, este necesara acoperirea acestora cu mansoane din materiale izolante care sa reziste la o temperatura a apei de 90OC. In cazul „ingroparii“ lor in tencuiala, nu este recomandabil sa fie pozitionate in apropierea izolatiilor electrice sau materialelor aplicate cu adezivi. La acoperirea retelei cu tencuiala, aplicati un manson exterior dintr-un material elastic. Cand veti fi nevoiti sa reparati ceva in acel loc, nu veti mai lovi cu dalta direct in teava, ci in manson.
 
Otel galvanizat
Teava din otel galvanizat este folosita tot mai rar in ultima vreme
otel galvanizat
la instalatiile sanitare si de incalzire. Principalul motiv pentru care a fost evitata este legat de dificultatile de montare, intretinere si demontare, precum si depunerea sarurilor de calcar si magneziu pe peretii acesteia, care determina corodarea tevii. Pentru realizarea unei retele de acest tip sunt utilizate tevi cu filete la capete, iar asamblarea lor se face prin insurubarea fitingurilor si racordurilor. Accesoriile necesare sunt sfoara de calti si o pasta speciala sau benzile din teflon.
 
Da, deci nu...
Cand asamblati elementele unei retele din otel galvanizat folosind banda din teflon, insurubarea trebuie executata intr-un singur sens. Desurubarea distruge stratul de izolatie, iar reluarea procedeului presupune inlocuirea teflonului. La demontare este recomandata incalzirea pieselor cu o sursa de caldura, intrucat dilatarea diferita a acestora faciliteaza desurubarea. La trecerea prin zidarie a retelelor din otel galvanizat, recomandam aplicarea unui manson care are rolul de a atenua socurile mecanice si a preveni coroziunea cauzata de apa in exces.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Instalatiile sanitare din baie Instalatiile sanitare din baie
Robinetii de apa: pot fi inlocuiti pe cont propriu? Robinetii de apa: pot fi inlocuiti pe cont propriu?
Armaturile BRAUKMANN ajuta la cresterea sigurantei consumului de apa Armaturile BRAUKMANN ajuta la cresterea sigurantei consumului de apa
Tipuri de tevi Tipuri de tevi
Conducte cu o viata lunga si sanatoasa Conducte cu o viata lunga si sanatoasa
GROHE Tempesta, un nou design si tehnologii inovatoare GROHE Tempesta, un nou design si tehnologii inovatoare

Vezi mai multe articole