Ion Brasoveanu, cel mai respectat tamplar din Comisani

26 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru unii, retragerea din activitate inseamna sfarsitul unei cariere, pentru altii, un inceput. Ion Brasoveanu, dupa pensionare, castiga mai bine si se simte mai bine.
 
Lui Ion Brasoveanu, oamenii din comuna damboviteana Comisani ii spun "nea Nicu Ghimioc", porecla mostenita de la tatal sau, un om mic de statura. Barbatul are 76 de ani si este cel mai priceput tamplar din localitate.
 
Ion Brasoveanu a invatat sa manuiasca lemnul de la tatal sau. Avea zece ani cand a lucrat primul sau obiect din lemn. "Pe vremea aceea eram saraci. Oamenii purtau la tara papuci cu talpa de lemn si doua curele din elastic. Primul lucru pe care l-am facut cu mainile mele a fost o pereche de astfel de incaltari. Lucratura a fost buna si asa mi-am ales meseria". In copilarie isi ajuta tatal si impreuna construiau case, garduri sau porti. In anul 1953, cand s-a casatorit, Ion Brasoveanu s-a hotarat sa-si infiinteze un atelier de tamplarie. Nouasprezece ani mai tarziu a devenit angajatul Cooperativei de Consum din Comisani, la sectia tamplarie. Lucra usi, ferestre, mese sau scaune, in functie de comanda data. Dupa pensionarea din anul 1992, mesterul a inceput sa lucreze ca particular. Trei ani mai tarziu a cumparat utilajele de tamplarie de la fosta cooperativa si si-a dezvoltat atelierul. Pentru ca stie ca un adevarat artizan nu lasa meseria sa piara, trebuie sa ii invete si pe altii, Ion Brasoveanu are ucenici trei baieti din sat. "Lemnul de calitate trebuie sa fie uscat si sa nu aiba carii sau noduri multe".
 
"Primul lucru pe care l-am facut cu mainile mele a fost o pereche de astfel de incaltari. Lucratura a fost buna si asa mi-am ales meseria."
 
Ion Brasoveanu
 
Vestea priceperii tamplarului din Comisani s-a raspandit si in comunele invecinate, asa ca oamenii au venit la "nea Nicu Ghimioc" pentru a comanda diferite obiecte din lemn. "Eu lucrez, in special, obiecte din lemn de brad sau stejar. Pentru usi este bun stejarul, deoarece rezista la intemperii. Bradul este folosit mai ales pentru mese, scaune sau usi si ferestre de interior". Intr-un an, mesterul lucreaza aproximativ o suta de usi. El isi procura lemnul de la piata din Targoviste sau din oboarele saptamanale organizate in comunele invecinate si plateste pentru un metru cub de lemn suma de 2.700.000 de lei. Oamenii vin la Ion Brasoveanu si pentru ca are tarife accesibile. Pretul unei usi, in care este inclusa si montarea, variaza intre 1.000.000 si 1.400.000, in functie de dificultatea modelului dorit. O fereastra cu doua sau trei geamuri costa intre 1.200.000 si 1600.000 de lei. Valoarea unei mese este de 400.000 de lei, iar a unui scaun este de 100.000 de lei. "Cea mai mare satisfactie a unui tamplar este cand vede obiectul finit".
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Speculantii vor sa scape de apartamente de teama crizei Speculantii vor sa scape de apartamente de teama crizei
Chiriile Chiriile
apartamente apartamente
Asigurarea obligatorie a locuintelor, o piata de 163 mil. euro pe an Asigurarea obligatorie a locuintelor, o piata de 163 mil. euro pe an
PIATRAONLINE incheie anul 2017 cu o cifra de afaceri de 24 milioane lei si continua planul de dezvoltare a business-ului și în 2018 PIATRAONLINE incheie anul 2017 cu o cifra de afaceri de 24 milioane lei si continua planul de dezvoltare a business-ului și în 2018
Semineul de 30.000 RON vine din Franta direct la Romexpo Semineul de 30.000 RON vine din Franta direct la Romexpo

Vezi mai multe articole