Istorie si contemporaneitate sub un singur nume: Barcelona

Istorie si contemporaneitate sub un singur nume: Barcelona

21 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Barcelona - un oras in care istoria medievala si-a pastrat locul ei pe bulevardele moderne pline de viata si cu cladiri care respecta o arhitectura unica in lume, un oras in care turistii au parte de un tratament de “cinci stele”.  Centrul istoric al orasului este aproape plat, in timp ce orasul modern se intinde spre dealurile inconjuratoare, avand strazi ce cresc in altitudine, aducand aminte de San Francisco.
Barcelona, capitala provinciei Catalunia, este al doilea cel mai mare oras al Spaniei, dupa Madrid. Barcelona se afla pe coasta Marii Mediterane, la 160 km sud de lantul muntos Pirinei, care reprezinta granita cu Franta. Populatia orasului este de aproximativ 1,6 milioane, iar a zonei metropolitane de aproximativ 3 milioane.
            Barcelona ofera o oportunitate unica pentru turisti, de a se plimba de la ramasitele romane spre cetatea medievala, si spre orasul modern cu bulevardele sale deschise, care pleaca din central orasului spre malul apei. Les Rambles este cu adevarat unic. Strada se termina in portul vechi, unde o statuie a lui Cristofor Columb indica spre mare. In apropiere se afla Muzeul Maritim care prezinta istoria vietii din Marea Mediterana. Cladirea muzeului este fostul santier naval, unde erau construite vasele ce navigau Mediterana. Vechiul port ofera felurite splendori, incluzand si cel mai mare acvariu din zona mediterana.
           Ciutat Vella, vechiul centru istoric al orasului, este medieval, dar trama stradala este romana, zidul de incinta al vechii cetati fiind inca vizibil. Nucleul acestui centru este Barri Gotic, cu stradute inguste si intortocheate, foarte apreciate de turistii care le inunda 10 luni pe an. Aici te poti pierde cu orele, fiecare casa sau gang avand povestea sa. De vizitat neaparat Casa de la Musica Catalana, Catedrala, Esglesia del Pi. Toate cladirile sunt bine asezate acolo unde sunt, toate in armonie cu strazile largi si frumos trasate; planul urbanistic al orasului, datorat arhitectului Ildefons Cerda inca din 1856, este contemporan cu cel al Parisului. Fabricile au fost impinse la marginea orasului sau integrate in ansambluri moderne, sistemul de transport a evoluat o data cu cresterea metropolei, trenurile suburbane merg astazi cu o precizie uimitoare pe liniile vechi de o suta de ani.
Remarcabila este mostenirea orasului de la arhitectul Antonio Gaudi, care a locuit si a lucrat la Barcelona, si care a lasat lucrari faimoase ca palatul Guell, si imensa, dar inca neterminata, biserica Sagrada Familia, care este in constructie din 1882, fiind finantata din bani publici ca si catedralele din Evul Mediu.
In districtele moderne ale orasului se afla mai multe bulevarde pe care se afla magazine ale unor companii internationale de imbracaminte, bijuterii, bunuri din piele si altele. Cel mai elegant bulevard este Passeig de Gràcia, unde se afla doua cladiri ale lui Antoni Gaudí, Casa Milà (La Pedrera) si Casa Batlló.
Pentru vederi spectaculare ale orasului si a liniei de coasta exista doua dealuri. Unul, dealul Montjuic, este langa port. Pe varful lui se afla o veche fortareata care mai demult supraveghea intrarea in port. In jurul dealului se afla Stadionul Olimpic si Palatul Sportiv, realizate de arhitectul japonez Arata Isozaki, la fel ca si Gradinile Botanice. La marginea orasului se afla dealul Tibidao, cu mai mult de 500 metri inaltime, cu un parc de distractie in varf.
In fine, nu ratati Muzeul National de Arta Catalana, Fantana Magica, Palatul National si Fundatia Joan Miro, Parc de la Citadella, cu Fantana in Cascada, Parlamentul Cataloniei sau muzeul lui Picasso. In plus, in oras sunt 68 de parcuri, dintre care 5 gradini botanice.
La numai 50 de kilometri de Barcelona se afla una dintre cele mai frumoase statiuni turistice, inclusa si in oferta agentiilor din Romania, Santa Susanna (Costa Maresme). Statiunea este cunoscuta ca fiind o destinatie pentru turistii straini inca din 1970, cu o multime de atractii turistice in lunile calde: Marine World cu peste 300 animale marine (spectacole cu delfini si lei de mare) si cel mai mare water park din Europa, Water World. Si aici se mentine vechiul farmec al al strazilor si cladirilor istorice, dar care acum gazduiesc cafenele, restaurante si hoteluri moderne. Unicitatea este data de faptul ca statiunea este incadrata de Marea Mediterana si de masivul muntos Montnegre, considerat parc national. In oras veti putea cumpara cele mai proaspete fructe si cele mai gustoase rosii, agricultura fiind ocupatia de baza a localnicilor. In fiecare marti dimineata, in centrul orasului se organizeaza o piata la care vin comercianti de toate felurile de la sute de kilometri distanta. Veti putea cumpara de la portocale si cartofi dulci pana la haine traditionale si obiecte de artizanat facute de mana. Daca veniti in oras in luna august puteti lua parte la sarbatoarea organizata in cinstea patronului orasului, Sfanta Susanna. Timp de cateva zile oamenii din oras participa ziua la concursuri sportive si seara la dansul traditional, Sardana, in care cu totii se tin de maini intr-un cerc urias si urmeaza anumiti pasi bine stabiliti.
            Dar pentru ca mai sunt cateva luni pana veti putea sa vedeti aceasta sarbatoare unica, deocamdata va puteti bucura de oferta speciala a agentiei Babel Tour, care va ofera un sejur in Santa Susanna, precum si vizite in Barcelona si la cele mai importante obiective turistice din zona. In plus, veti avea ocazia sa puteti admira 2 provincii in aceeasi zi, intr-o excursie la Andorra si la Montserrat, capitala religioasa a Cataluniei, unde se afla statuia neagra a Fecioarei Maria.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

La  Defense, noul Paris La Defense, noul Paris
Inca un pas intr-un oras aparte: Roma Inca un pas intr-un oras aparte: Roma
Albena - secretul succesului sta in diversitate Albena - secretul succesului sta in diversitate
Biserica Neagra dincolo de metafora Biserica Neagra dincolo de metafora
Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei
Reabilitarea spatiului public - piata Schouwburgplein Reabilitarea spatiului public - piata Schouwburgplein

Vezi mai multe articole