Pereti fonoizolati cu vata minerala

Izolarea fonica a camerelor interioare dintr-o locuinta

04 mai, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand locuiesti intr-un apartament aflat intr-un bloc sau intr-o casa stil duplex, te confrunti cu mai multe tipuri de zgomot. In primul rand, este zgomotul cotidian exterior. Auzi masinile si tramvaiele care circula pe strada sau copiii care se joaca in fata blocului. Apoi, mai este zgomotul produs de vecini. Auzi muzica pe care o asculta vecinul de langa sau zgomotul pe care il produce copilul vecinului de deasupra, care alearga prin casa. Si mai este zgomotul pe care il produci tu, zgomot care nu vrei sa fie auzit de catre vecini sau ceilalti membri ai familiei. De exemplu, nu vrei ca vecinul sa auda cand esti nervos si vorbesti tare la telefon, sau nu vrei sa auzi din dormitor zgomotul pe care il fac in bucatarie frigiderul si cuptorul cu microunde.

Desi nu exista reglementari privind izolatia fonica intre diferitele camere dintr-o locuinta, iti propunem cateva recomandari pentru astfel de izolatii.

Solutia cea mai la indemana o reprezinta izolatia cu vata minerala. In principiu, cu ajutorul acesteia obtii un spor de aproximativ 20% la rezistenta acustica a componentelor casei. Iata cateva exemple:

Perete simplu, placat cu gips-carton de 12,5 mm

- Fara vata minerala, acesta are o rezistenta acustica R= 32 dB
- Cu un start de vata minerala cu grosimea de 50 mm, peretele ajunge la o rezistenta acustica R=35 dB

Perete simplu, cu placaj dublu de gips-carton, pe ambele fete ale peretelui

- Fara vata minerala, R=43 dB
- Cu strat de vata minerala cu grosimea de 50 mm, acesta are o rezistenta acustica R=45

In cazul unui perete cu structura dubla, interspatiu de 20 mm intre structuri, placa simpla de gips-carton pe ambele fete si doua straturi de vata minerala de 50 mm grosime, rexistenta acustica a peretelui ajunge la 52 dB. Aplicarea unei a doua placi de gips-carton pe fiecare fata duce rezistenta acustica a peretelui la 60 dB.

Sa reluam. Un perete simplu, placat cu gips-carton si fara vata minerala are o rezistenta acustica R=

32 dB. Un perete cu structura dubla, cu placa dubla de gips-carton pe ambele fete si cu doua straturi de vata minerala are o rezistenta acustica de 60 dB, aproape dubla.

In concluzie, la peretii de compartimentare ai locuintei, prin dublarea peretilor de structura din lemn cu spatiu intre elementele de structura in jurul camerelor, precum si prin folosirea absorbtiei materialelor complementare, poti obtine performante comparabile cu sistemele constructive traditionale.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vata de sticla sau vata bazaltica? Vata de sticla sau vata bazaltica?
Utilizarea corecta a spumei poliuretanice si mituri despre toxicitatea acesteia Utilizarea corecta a spumei poliuretanice si mituri despre toxicitatea acesteia
Confortul oferit de o pardoseala izolata Confortul oferit de o pardoseala izolata
Termoizolatia | Panouri termoizolante Termoizolatia | Panouri termoizolante
Izolatia exterioara a casei: cand este necesara si ce materiale se folosesc? Izolatia exterioara a casei: cand este necesara si ce materiale se folosesc?
Polistiren expandat vs polistiren extrudat Polistiren expandat vs polistiren extrudat

Vezi mai multe articole