Hidroizolatia care va protejeaza beciul

30 septembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Betonul este unul dintre cele mai uzitate materiale moderne de constructii, dar in anumite conditii nu poate face fata solicitarilor la care este supus in timp. Oricat ar fi de corecta proiectarea si executia unui beci sau a unui subsol, peretii din beton sunt agesati de actiunea apei, de inghet, de agentii chimici si factorii de mediu .
 
Apa, chiar daca este lichida, sub forma de vapori sau condens are de cele mai multe ori capacitati distructive pentru constructiile din beton, aflate in contact cu solul. Pentru a preveni efectul daunator al apei trebuie gasit un sistem eficient de hidroizolare, executat de regula cu membrane bituminoase. O asemenea lucrare nu trebuie lasata doar la latitudinea constructorului, ci trebuie facut un studiu hidrologic care va poate arata miscarea apelor freatice, cat si a celor pluviale, in zona fundatiei
hidroizolare beci
sau a subsolului. Hidroizolatia protejeaza de infiltratiile de apa, de deteriorarea structurii provocate de infiltratia de apa si de aparitia igrasiei.
 
Membranele bituminoase clasice, armate cu poliester in variantele mono sau dublustrat aplicate prin termosudare cu flacara sunt de regula metodele recomandate de care constructori. Acest tip de membrane sunt materiale obtinute prin combinarea a doua elemente principale: mixtura bituminoasa (bitum modificat cu polimeri termoplastici) si suport (armatura - o tesatura din diverse materiale), iar la randul lor sunt clasificate in functie de tipul de bitum: plastomerice (APP), elastomerice (SBS) si dupa masa de bitum din componenta membranei. In variantele mai moderne, membranele bituminoase aditivate cu elastomeri si plastomeri, cresc semnificativ rezistenta la rupere (problema frecventa in cazul membranei bituminoase clasice) si sunt printre cele mai utilizate materiale in hidroizolatiile de calitate. Inaintea aplicarii stratului hidroizolator, suprafata trebuie curatata de praf si amorsata (cu amorsa bituminoasa aplicata cu pensula sau cu rola), dupa care se aplica membrana clasica, prin topire cu flacara. Membrana bituminoasa trebuie sa formeze o suprafata unitara si sa fie strans lipita atat de partile verticale, cat si de cele orizontale ale constructiei. Pentru protejarea hidroizolatiei de agentii mecanici exteriori puteti alege una dintre solutiile urmatoare: zidarie de caramida, placare cu polistiren extrudat (asigura si o protectie termica), protectie cu membrana de polietilena extrudata de inalta densitate prin inchidere mecanica. 
 
Cea mai moderna solutie de hidroizolare a unei fundatii, a unei pivnite, a unui beci sau subsol este membrana lichida. Aceasta este formata dintr-un lichid poliuretanic monocomponent care se intareste la contactul cu umiditatea din atmosfera si se transforma intr-o membrana foarte elastica, cu aderenta puternica la multe tipuri de suprafete. Pe langa faptul ca are rolul de a inchide porii betonului, acest produs pe baza de rasini poliuretanice elastomerice hidrofobe si adaosuri speciale anorganice prezinta excelente proprietati mecanice, chimice, termice, rezistenta la UV si intemperii. Se aplica foarte usor cu pensula, rola sau pompa fara aer in cel putin doua straturi. Pentru a putea pastra o temperatura constanta la interior si pentru a nu avea surprize neplacute din cauza condensului, specialistii mai recomanda pentru beciurile aflate in totalitate sub nivelul solului, ca tavanul sa fie si termoizolat la exterior cu placi din polistiren extrudat.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Vecinul Tau

21 iunie, 22:53

Imi vine sa completez articolul. Parca cea mai sanatoasa hidroizolatie este totusi betonul impermeabil. Aditivezi betonul cu R***x (nu stiu daca e sau nu ok sa scriu o marca de aditiv), ai grija ca turnarea sa fie facuta corect si ai terminat. "Beton !" cum ar zice vecinul meu. Daca n-ai fost pe faza inca din tipul turnarii, poti sa folosesti "R....x Slurry", adica pasta pe baza de ciement si aditiv. Merge pe exterior (recomandat) sau chiar pe interior, pentru ca este eficient si la presiune hidroistatica negativa.
E adevarat ca merge si membrana poliuretancia flexibila (ex: Im*****x) cu aplicare lichida dar eu as pastra-o mai degraba pentru terase, balcoane, pardoseli de baie.
Sau cautati pe Google: "hidroizolatii fundatii" si gasiti mai multe.
Sigur. Am patit-o si eu cu punerea in practica. Hidroizolatorul impecabil dar seful de santier a scapat un cupon de cofrare anapoda si in primavara a trebuit sa vina iar hidroizolatorul si sa repare "gaurica". Acum e bine.
Recomand sa testati hidroizolatia daca puteti cu ridicarea intentionata a nivelului freatic. Eu am avut sansa unui test concludent. Cautati (tot pe Google) "reparatie placa subsol" si veti vedea filmuletele de la reparatie.
Week-end placut!

florin

28 noiembrie, 23:35

- teoretic stam bine cu prezentarile singura, problema e slaba punere in opera a manoperei de executie la hidroizolatii si organizarea de santier .

Alte articole

COMBATEREA ASCENSIUNII CAPILARE A APEI IN ZIDURI, LA CLADIRI VECHI COMBATEREA ASCENSIUNII CAPILARE A APEI IN ZIDURI, LA CLADIRI VECHI
Termoizolarea suplimentara Termoizolarea suplimentara
Confortul oferit de o pardoseala izolata Confortul oferit de o pardoseala izolata
Utilizarea polistirenului extrudat Utilizarea polistirenului extrudat
Benzile de etansare pentru hidroizolatii - Moduri de utilizare si avantaje Benzile de etansare pentru hidroizolatii - Moduri de utilizare si avantaje
“S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?” “S-a inundat caminul de vizitare. Cum procedez?”

Vezi mai multe articole