on

Izolarea tevilor aferente instalatiilor

29 octombrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-un articol anterior am abordat subiectul solutiilor pentru izolarea conductelor aferente instalatiilor sanitare si termice.  Continuam cu cateva sfaturi practice. Cum realizam izolarea tevilor si ce greseli trebuie sa evitam.

Instalatiile sanitare si de incalzire ale locuintei sunt realizate din diverse materiale, cu difere proprietati si caracteristici. Ele pot fi amplasate in zone interioare ale locuintei, in ghene de instalatii, pot strabate zone neincalzite ale locuintelor cum ar fi spatiile din beci, pot fi pozitionate in exterior daca trebuie sa asiguram utilitati pentru anexe sau spatii separate. In toate aceste cazuri este necesar sa luam in calcul toate elementele pentru pozitionarea si izolarea traseelor aferente diverselor instalatii, reusind astfel sa protejam atat fluidele transportate, integritatea tevilor cat si degradarea structurilor adiacente.

In cazul spatiilor exterioare, este necesara asigurarea conditiilor de amplasare care sa respecte atat adancimea de inghet din zona geografica in care ne aflam (de exemplu, pentru zona de sud este cuprinsa în intervalul 0.6 - 0.8m), dar sa asiguram protectia fata de umiditate si izolarea termica pentru minimizarea pierderilor de energie termica in cazul instalatiilor de apa calda sau incalzire. In acest ultim caz, este recomandata utilizarea unor tevi preizolate, iar daca aplicatia nu ne permite acest lucru, vom adauga izolatie pe fiecare tronson, la o grosime adecvata. Izolatia trebuie sa fie prevazuta cu bariera de protectie la umezeala daca mediul in care este amplasata teava este expus  actiunea apei.

Cele mai expuse tevi sunt cele de apa rece, aflate la interiorul cladirii. Daca acestea sunt realizate din materiale cu rezistenta termica redusa (teava din otel sau cupru), aparitia condensului si a picaturilor de apa pe suprafata exterioara este garantata. Izoland aceste tevi, fie ca sunt pozitionate in tencuiala, ghene, sapa sau orice alte zone interioare, vom reusi sa evitam producerea de condens. In cazul tevilor de apa calda vom ajuta la pastrarea temperaturii apei pe coloana, iar in cazul tevilor de incalzire ce strabat spatii mai reci sau ce nu trebuie incalzite, reducem pierderile de caldura si economisim energie, implicit bani. In plus, tevile expuse la frig pe timpul iernii pot ingheta si apare astfel pericolul de a se fisura sau crapa, provocand astfel pagube insemnate.

Pentru izolarea acestor tipuri de tevia gasim in comert produse preizolate dar si produse de izolare tubulare sau de banda.  Putem izola teava cu diverse spume poliuretanice, cu vata minerala, burete, banda elastometrica sau folii termoizolante speciale pentru tevi. Cele mai usor de utilizat sunt tuburile izolante, gata confectionate din spuma poliuretanica, elastomeri sau taiate longitudinal, pentru eventualele imbinari.

In cazul in care optam pentru  vata minerala, este recomandat sa invelim izolatia cu o bariera de vapori realizata din folie de aluminiu sau polietilena, asigurata cu banda adeziva pe toate imbinarile acesteia. Tevile astfel izolate nu au un aspect tocmai estetic, de aceea este bine sa aveti in vedere mascarea acestora sau pozitionarea in zone mai putin vizibile.

Izolatia de tip elastomeric poate fi folosita pentru izolarea oricaror conducte, a tevilor, a aparatelor de aer conditionat sau racitoarelor, fiind realizata din materiale cu o conductivitate termica scazuta.

Izolarea scurgerilor de la obiectele sanitare este si ea o operatiune ce se poate face cu precadere pe tronsoanele cu diametrul mai mare, de exemplu cele de peste 110mm. Beneficiul suplimentar al izolatiei este de ordin fonic deoarece in anumite conditii de debit mare pe aceste tronsoane se poate produce zgomot, de exemplu pe traseele de scurgere a apei pluviale unde debitele pot fi mari la ploi abundente sau cand dimensionarea scurgerilor este facuta mai putin corect.

In cativa pasi, pentru a izola tevile trebuie sa asiguram un grad de curatenie adecvat prin curatarea si indepartarea urmelor de grasime cu ajutorul unei carpe inmuiata intr-o solutie de curatare. Se usuca tevile inainte de aplicarea izolatiei si se alege modul de izolare. Masuram lungimea tevilor sau tronsoanelor luand in calcul pierderile induse de solutia adoptata sau numarul zonelor de colt sau ramificatiilor. Etansam perfect orice zona de imbinare a materialului de izolare utilizand banda adeziva.

Izolatia poate fi esentiala pentru buna functionare a instalatiilor de apa rece, apa calda, incalzire sau scurgere, in unele situatii putand duce la avarierea grava a sistemelor si necesitatea unor costuri de reparare semnificative atat pentru instalatia afectata, cat si pentru locul in care sunt amplasate. De aceea, este recomandat sa aveti in vedere izolarea tevilor inainte de venirea sezonului rece, atunci cand efectele izolatiei se simt cel mai bine.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Utilizarea robinetelor termostatice Utilizarea robinetelor termostatice
Soba cu serpentina Soba cu serpentina
Avantajele folosirii unui termostat pentru centrala Avantajele folosirii unui termostat pentru centrala
Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera
Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune Etapele de montare a panourilor solare: cat de simpla este operatiunea si ce eforturi presupune
Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura Impactul reviziilor pentru echipamentele de incalzire, ventilatie si pompele de caldura

Vezi mai multe articole