on

Jump the gap - Puterea de a face diferenta a designului

24 februarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Miercuri, 22 februarie, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” a găzduit conferința jumpthegap pentru al doilea an la rând, cu scopul de a promova concursul internațional de design jumpthegap. Punând în evidență puterea pe care designul o poate avea și oportunitățile oferite de design și arhitectură în soluționarea problemelor societății, invitații au discutat despre experiența lor personală și despre cum și-au canalizat munca în această direcție.

Prin urmare, invitatul special și juratul Valentin Vodev, de două ori câștigător al premiului Red Dot Design la categoria Red Dot Best of the Best, s-a folosit de experiența sa pentru a vorbi despre inovație, puterea designului și a unei competiții. Competiția de design jumpthegap oferă tinerilor arhitecți și designeri oportunitatea unică de a-și prezenta proiectele inovatoare și conceptele pentru spațiul băii, uitând în proiectele lor de limitele imaginație, depășind materialele și tehnologiile curente.

50% dintre produsele care vor fi folosite peste zece ani nu au fost încă proiectate, cu atât mai puțin produse, lucru demonstrat și de experiența lui Valentin Vodev. Roller Buggy-ul, o combinație între un cărucior și un scuter, a fost lansat inițial în 2005, iar recenziile sale au fost negative, variind de la un produs care nu este sigur pentru copii până la discuții despre designul său în sine. 5 ani mai târziu, produsul a fost pe prima pagină a publicațiilor internaționale, inclusiv poza zilei în The Telegraph și este comercializat în prezent.

El a mai vorbit și despre impactul pe care competițiile le au asupra carierei de arhitect sau designer, inclusiv din perspectivă sa personal. Competițiile pot fi un bun exercițiu, pot fi o idee pe care o pot implementa ulterior în alte proiecte, la crearea propriului business sau pot aduce, în cele din urmă, și premii, fonduri, recunoașterea publică etc. Designul și călătoriile l-au ajutat să realizeze că același obiectiv sau aceeași utilitate pot fi atinse în nenumărate feluri, prin obiecte create în funcție de cultură și estetică.

De cealaltă parte, Justin Baroncea a subliniat cum funcționează imaginația în situația restaurării unor obiecte vechi, care altfel ar fi fost aruncate. Bazându-se pe experiența personală, a prezentat proiecte de design interior în care a refolosit mobilă din clădiri de birouri sau proiecte în care a implicat copii pentru a găsi noi utilizări sau forme diferite pentru obiecte vechi. Prezentarea sa a demonstrat faptul că designul este despre estetică, dar cea care primează este utilitatea.

Moderatorul conferinței a fost Constantin Goagea, director la Zeppelin, revistă care a fost, de asemenea, partener media pentru eveniment.

Competiția bianuală Jumpthegap se află acum la cea de-a șaptea ediție, organizată de Roca, care anul acesta sărbătorește 100 de ani, în colaborare cu Centrul de Design Barcelona.

Premiile din acest an însumează 26.000 de euro:

- Categoria studenților – 10.000 de euro

- Categoria profesioniștilor – 10.000 de euro

- Premiul Special pentru Sustenabilitate oferit de fundația We are Water – 6.000 de euro

Persoanele interesate pot intra în competiție până pe 15 martie pe jumpthegap.net, își pot pregăti proiectele în decurs de o lună și le pot înscrie până pe 19 aprilie.

Anul trecut 3700 de persoane s-au înscris în competiție la nivel mondial, dintre care 83 dintre ele din România, plasând țara pe locul 12 pe lista țărilor cu cei mai mulți participanți.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Constructiile din Romania, cea mai mare prabusire din UE Constructiile din Romania, cea mai mare prabusire din UE
Hornbach deschide in toamna magazinul din Sibiu Hornbach deschide in toamna magazinul din Sibiu
10% dintre proprietari vor primi subventii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor 10% dintre proprietari vor primi subventii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor
Apartamentul Singer - cel mai nou proiect marca Miso Architects Apartamentul Singer - cel mai nou proiect marca Miso Architects
inundatii inundatii
Intrarea in colaps a aprovizionarii cu gaze Intrarea in colaps a aprovizionarii cu gaze

Vezi mai multe articole