Locuinta se asigura de la 100 de euro pe an

14 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Considerata drept o cheltuiala in plus, polita de asigurare a locuintei este departe de a fi un produs scump.
In Romania, conform datelor Institutului National de Statistica, exista opt milioane de locuinte, dintre care, in prezent, doar 6% sint asigurate. La nivelul anului trecut, datele INS aratau ca ponderea locuintelor asigurate din mediul urban era de 6,2%. Potrivit aceleiasi surse, procentajul locuintelor asigurate este de peste trei ori mai mare in mediul urban decit in cel rural. In prezent, aproximativ 10% dintre locuintele din mediul urban detin asigurare, afirma reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari, locul 1 in top 10 companii de asigurari, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Desi procentul locuintelor asigurate este in crestere de la an la an, cifra asigurarilor ramine totusi mica, de cele mai multe ori, o polita de asigurare a locuintei fiind privita drept o cheltuiala in plus, care isi va dovedi cu greu utilitatea. „Apar din ce in ce mai des evenimente nedorite, precum inundatii, alunecari de teren sau grindina, care produc adevarate drame. Cu toate acestea, cultura populatiei in ceea ce priveste interesul pentru asigurarea locuintei este in proces de maturizare. Exista informatii conform carora legea referitoare la obligativitatea asigurarii locuintelor va fi definitivata si va intra in vigoare incepind cu 1 ianuarie 2008“, spune Marian Zlataru, Manager Departament ASIROM, locul al doilea in top, potrivit aceleiasi comisii.
Totusi, potrivit Adinei Chiorescu, director marketing si comunicare la BCR Asigurari, locul 6 in topul mentionat, obligativitatea va creste la minimum 20% nivelul de cuprindere. Insa asigurarea locuintei este departe de a fi un produs scump, raportat la acoperirea de risc pe care o ofera, daca luam in considerare ca reconstructia locuintei presupune, in cele mai multe cazuri, resurse financiare considerabile.
Care sint totusi pasii prin care un proprietar isi poate asigura locuinta, care sint actele necesare si unde anume poate face acest lucru? In primul rind, persoana interesata trebuie sa contacteze una dintre sucursalele unei companii de asigurari. Aici i se va pune la dispozitie un chestionar de completat cu datele necesare emiterii ofertei si a politei de asigurare. In baza acestei cereri de asigurare se va incheia contractul (polita) de asigurare. Importante sint datele de identitate, adresa corecta, precum si lista de inventar al bunurilor, in cazul in care se doreste si acest lucru. In mod obisnuit, contractul se incheie pe unul sau pe mai multi ani. La cerere, contractele pot fi incheiate si pe perioade mai mici, de minimum trei luni. Totodata, compania de asigurari ofera posibilitatea de reinnoire la data expirarii contractului. In general, majoritatea companiilor de asigurare ofera clientilor posibilitatea de a alege din trei tipuri de polite, care acorda diferite tipuri de acoperire de risc, minima sau standard, medie si completa.
Primul tip de acoperire include riscuri precum incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor, daune cauzate bunurilor asigurate de emanatii de fum, gaz etc. Al doilea tip ofera in plus acoperire de risc pentru furtuna, uragan, vijelie, tornada, ploaie torentiala, grindina cu efecte directe, avalansa de zapada, furt, vandalism, greve sau tulburari civile. Al treilea tip de asigurare acopera riscurile considerate catastrofice, precum cutremur de pamint, inundatii si aluviuni, fenomene atmosferice, prabusirea terenului etc. In acelasi timp, in baza unei plati suplimentare si a unor clauze speciale, se pot acoperi avariile accidentale, dar si cazarea temporara intr-un alt loc. Sint societati de asigurare care se regasesc pe listele de imobile incadrate in clasa I si II de risc seismic.
Prima de asigurare se calculeaza prin aplicarea cotei de prima la suma asigurata, adica valoarea locuintei. Aceasta difera in functie de riscurile asigurate, de zona seismica, tipul cladirii, anul constructiei, cit si de gradul locuirii. „In ultima perioada, valoarea imobilelor a crescut foarte mult, unul dintre factorii determinanti ai valorii imobilelor fiind zona amplasarii acestora. In ceea ce priveste asigurarea acestor imobile, nu se ia in calcul valoarea terenului. Astfel, apartamente asemanatoare ca suprafata, an, constructie, elemente constructive, insa amplasate in zone diferite, pot avea aceeasi prima de asigurare daca sumele asigurate alese sint identice“, spune reprezentantul BCR. Valoarea la care se asigura o locuinta este stabilita in functie de cea declarata de asigurat. Suma asigurata va reprezenta valoarea reala a bunurilor (mobile sau imobile) asigurate, si anume diferenta dintre valoarea de inlocuire (de nou) si uzura (valoarea reala). Pentru apartamentele din blocurile de locuinte, asigurarea se poate face si la valoarea de piata. „In cazul in care asiguratul prezinta un raport recent de evaluare a locuintei, intocmit de catre un evaluator ANEVAR, valoarea asigurata indicata va fi cea rezultata in urma expertizei“, spune Dragos Dogaru, Product Manager Asigurari de Bunuri la Generali. De precizat ca alegerea optiunii de asigurare „la valoare reala“ implica, in caz de dauna partiala, diminuarea despagubirii cu un procent de depreciere important, care poate ajunge si la 25%. Prin urmare, forma de asigurare recomandata este cea „la valoare de nou“.
 
Costuri si facilitati ale asigurarii
Prima de asigurare a unui apartament in valoare de 100.000 de euro poate varia de la 100 la 150 de euro/an, iar pentru asigurarea bunurilor in valoare de 10.000 de euro costul asigurarii poate atinge 40 de euro/an. Sint companii de asigurari care acorda reduceri la primele de asigurare in functie de indeplinirea unor criterii tehnice privind amplasarea, caracteristicile constructive ale cladirilor si altele. Aceste reduceri pot ajunge pina la 50% din costul asigurarii. De asemenea, plata se poate face integral sau in citeva rate. Totodata, pot fi acordate reduceri suplimentare la primele de asigurare, la reinnoirea asigurarilor, in functie de numarul de ani de asigurare consecutivi fara daune.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

2009 - Cosmarul imobiliar devine realitate - 08 Ianuarie 2009 2009 - Cosmarul imobiliar devine realitate - 08 Ianuarie 2009
Reabilitare in zece ani Reabilitare in zece ani
Agentiile imobiliare se reprofileaza - 31 Martie 2009 Agentiile imobiliare se reprofileaza - 31 Martie 2009
Traian Basescu si energia regenerabila Traian Basescu si energia regenerabila
In 2007, pretul locuintelor din Romania va creste cu peste 9% In 2007, pretul locuintelor din Romania va creste cu peste 9%
Asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi amanata - 06 Martie 2009 Asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi amanata - 06 Martie 2009

Vezi mai multe articole