Sa traiti bine! Energia si intretinerea se vor scumpi o data cu intrarea in UE

23 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vosganian: Salariul mediu in Romania va ajunge la 500 de euro abia in 2020
Tigarile, combustibilii si energia se vor scumpi foarte mult dupa aderarea Romaniei la UE, ca urmare a alinierii accizelor la nivel european. In schimb, produsele din carne si lapte se vor ieftini cu 15-20%, sustin reprezentantii patronatelor.
 
Analistii economici afirma ca integrarea Romaniei in UE nu va determina modificari semnificative ale preturilor, deoarece, datorita eliminarii taxelor vamale, concurenta va fi mult mai mare, iar producatorii vor trebui sa ofere preturi cat mai avantajoase pentru consumatori. Asadar, vor ramane nemodificate sau poate chiar se vor micsora preturile produselor agroalimentare. La polul opus stau tigarile, alcoolul si energia termica, ale caror preturi vor creste semnificativ dupa aderarea in UE.
 
Dupa 1 ianuarie 2007, Romania va alinia valoarea accizelor inca nearmonizate la nivelul minim practicat in statele membre ale UE. Aceasta aliniere se va produce treptat, in concordanta cu pasii conveniti in cadrul negocierilor cu oficialii UE.
 
Alinierea accizelor vizeaza tigarile si produsele din tutun, energia termica si cea electrica.
In ceea ce priveste tigarile, accizele romanesti sunt de 34 euro/1.000 de tigarete, in timp ce media europeana este de 64 euro/1.000 de tigarete. Pentru a se alinia acestor standarde, preturile la tigari se vor dubla. Romania are la dispozitie 3 ani, adica pana in 2010, pentru a avea „preturi europene“ la tigari.
 
In ceea ce priveste alcoolul, nivelul mediu european al accizelor este de 550 euro/hl alcool pur. In tara noastra acciza si taxa de viciu ajung, insa, la 750 euro/hl.
 
Pana in 2010, pretul energiei se va tripla
In privinta energiei electrice, Romania a obtinut o derogare pana in anul 2010, cand acciza la energia electrica in scop industrial va atinge 1 euro/megawatt, in timp ce acum este de 39 centi. In cazul motorinei, Romaniei i-a fost acceptata amanarea aplicarii nivelului accizelor din UE pana in anul 2013. Carburantii bio-diesel vor fi scutiti de la plata accizelor.
 
In domeniul accizelor armonizate, va avea loc majorarea acestora la principalele grupe de produse supuse acestui regim cu intrare in vigoare la data de 1 ianuarie 2007, potrivit calendarelor de crestere graduala a accizelor pana la atingerea nivelurilor minime impuse (la benzina cu plumb, pacura, electricitate utilizata in scop comercial, electricitate utilizata in scop necomercial), precum si introducerea de noi produse in sfera de aplicare a accizelor (gazul natural utilizat drept combustibil pentru incalzire in scop comercial si necomercial).
 
Laptele si branzeturile se vor ieftini cu 20%
Aderarea va aduce dupa sine eliminarea taxelor vamale. Astfel, piata romaneasca va fi invadata de produse de import care vor creste concurenta interna, ne-a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL). „Daca la ora actuala un litru de lapte la cutie costa aproximativ 1 euro, in Germania, acelasi sortiment costa doar 75 de centi. Si in Romania, laptele si produsele lactate se vor ieftini, de la 1 ianuarie, cu circa 20%“, a adaugat Steriu.
 
Nici carnea si mezelurile nu se vor scumpi dupa aderare, ne-a declarat directorul executiv al Romalimenta, Mihai Visan. „Singurele produse care se va scumpi cu circa 15% vor fi carnea de vita si cea de pui. Carnea de porc, in schimb, se va ieftini cu 10-15%. Asadar, preturile din 2007 vor fi asemanatoare cu cele din acest an“, a precizat Visan.
 
Vosganian: Preturile vor creste dupa aderare
Dupa integrare, este posibil ca preturile sa creasca, a declarat, recent, presedintele Comisiei buget-finante din Senat, Varujan Vosganian. Aceasta in timp ce salariile vor ramane aproape neschimbate. „In 2020, salariul mediu din Romania va ajunge la 500 de euro“, a anticipat Varujan Vosganian. In pofida salariilor extrem de mici, „Romania este o tara scumpa. Inclusiv piata de munca este scumpa“, a spus Vosganian.
 
Berceanu: TAROM devine vulnerabila dupa aderare
Transportul aerian este mult mai vulnerabil decat cel feroviar in fata concurentei externe dupa aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, a declarat ministrul transporturilor, Radu Berceanu, citat de Mediafax. Acesta a solicitat companiilor de transport subordonate ministerului sa-i prezinte strategii pentru dezvoltarea activitatii dupa aderare. „Daca situatia CFR Marfa este ceva mai buna, pentru ca firmele straine vor intra mai greu pe piata, situatia TAROM nu este la fel de buna, pentru ca avioanele firmelor straine vor ateriza imediat in Romania“, a declarat Berceanu. El a afirmat, recent, ca existenta TAROM ar putea fi pusa in pericol in absenta revizuirii politicii de preturi si a introducerii unor destinatii noi, in conditiile in care operatorii straini vor avea posibilitatea sa efectueze curse interne in Romania dupa aderarea la UE.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cocobam | Produse ecologic pentru bucatarie Cocobam | Produse ecologic pentru bucatarie
Impozit de 2% pe tranzactiile imobiliare si de 3% pe cladirile firmelor, de la 1 ianuarie Impozit de 2% pe tranzactiile imobiliare si de 3% pe cladirile firmelor, de la 1 ianuarie
Credite imobiliare pe 40 de ani Credite imobiliare pe 40 de ani
BenQ ofera doua noi solutii profesionale pentru pasionatii de arhitectura si design BenQ ofera doua noi solutii profesionale pentru pasionatii de arhitectura si design
CEO-ul Danya Cebus: Pe timp de criza, iti faci calculele si apoi sari in apa CEO-ul Danya Cebus: Pe timp de criza, iti faci calculele si apoi sari in apa
Consolidari Consolidari

Vezi mai multe articole