on

Lucrari de primavara in gradina

12 martie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca in calendar este deja primavara, soarele se lasa asteptat si zapada nu pare ca vrea sa ne paraseasca inca. Cu toate acestea trebuie sa planificam deja lucrarile din gradina, precum – plantarea, ingrijirea, fertilizarea, aerarea, scarificarea, irigarea si tunderea gazonului, taierea, plivitul si legatul vitei de vie, taierea si ingrijirea pomilor fructiferi.

 

Gazonul

 

Ingrijirea gazonului, desi pare o operatiune destul de simpla la prima vedere, dar aceasta necesita cunoasterea unei anumite metodologii. Este foarte important ca gazonul sa aiba parte de o intretinere regulata, iar in acest mod vei reusi sa te bucuri de o curte frumoasa si mereu verde.

 

Semintele de gazon pot fi semanate din luna martie, pana in luna octombrie. Bineinteles, este de preferat ca aceasta operatiune sa nu realizeze in perioadele de canicular, dar nici in perioadele cu ploi abundente. Semintele de gazon semanate primavara devreme se vor dezvolta foarte repede si te vei putea bucura de frumusetea firelor verzi intr-un timp foarte scurt.

 

Chiar daca folosesti seminte de gazon pentru cultivare sau ca apelezi la rulouri gazon din comert, inainte de semanat trebuie sa pregatesti terenul. Acesta trebuie curatat de buruieni, sapat la o adancime de 20 - 30 cm si trebuie nivelat foarte bine. In cazul in care vei folosi rulouri de gazon, pamantul trebuie amestecat cu nisip, acest lucru asigura planeitatea locului inainte de montarea lor.

 

Despre acest subiect poti citi mai multe in articolul - Ingrijirea gazonului primavara.

 

 

Vita de vie

 

Taierea vitei de vie este una din cele mai importante activitati care trebuie inceputa primavara cat mai devreme. Aceasta lucrare va influenta atat cantitatea strugurilor, cat si calitatea acestora… dar si gustul vinului obtinut.

 

Aceasta lucrare, prin care se elimina pana la 80 -90 % din totalul cresterilor anuale existente pe butuc,  urmareste mentinerea formei date butucului prin taierile din primii ani de la plantare, asigurarea elementelor de rod necesare asigurarii productiei de struguri in anul in curs, precum si a lemnului de rod pentru recolta anului urmator.

 

Inainte de taiere este necesar sa se execute dezgropatul (in cazul in care s-a asigurat protejarea butucilor peste iarna prin ingropat), sau dezmusuroitul (in cazul semiprotejarii butucilor prin musuroire).

 

Despre acest subiect poti citi mai multe in articolul Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura Partea I si Taierea vitei de vie - Lucrari de sezon in viticultura – Partea II.

 

Despre plivitul lastarilor, legatul (sau dirijatul) lastarilor, normarea numarului de inflorescente (struguri) poti cate mai multe in articolulLucrari „In Verde” Aplicate Vitei-De-Vie (I)

 

 

Pomii fructiferi

 

Taierea la pomii fructiferi se face primavara, spre sfarsitul repausului vegetativ, cand temperatura - inclusiv pe timpul noptii - depaseste 5 grade Celsius. Taierile au ca scop echilibrarea vegetatiei intre baza si varf, pentru a lasa lumina sa patrunda in adancimea coroanei. Astfel, energia pomului va fi dirijata spre ramurile tinere, iar pomul va fi ajutat sa isi dezvolte ramificatii puternice si sa isi pastreze capacitatile vegetative. Toaletarea pomilor se face anual si poate fi de mai multe feluri: de formare, de regenerare sau de rodire.

 

Despre acest subiect poti citi mai multe in articolul: Taierile de primavara ale pomilor: cum se realizeaza si in ce conditii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sistemul de irigare prin picurare cu banda – Ce este si cum se foloseste Sistemul de irigare prin picurare cu banda – Ce este si cum se foloseste
Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii Cum sa acorzi atentie plantelor din ghivece si dupa venirea primaverii
Cum combati mucegaiul de zapada Cum combati mucegaiul de zapada
Plantele de apartament: natura in casa ta Plantele de apartament: natura in casa ta
Teiul, arborele-minune: sfaturi de ingrijire Teiul, arborele-minune: sfaturi de ingrijire
Procesarea lemnului de foc in epoca mecanizarii rapide Procesarea lemnului de foc in epoca mecanizarii rapide

Vezi mai multe articole